Bread and butter pudding met krentenbollen, chocolade en kersen

Bread and butter pudding

Toen de Britten nog druk aan het discussiëren waren over Brexit of Bremain, kreeg ik extra veel zin om Brits comfort food te maken. Een Bread and butter pudding. Geen typisch gerecht dat bij ons op tafel werd geserveerd, wel een gerecht dat voelt als thuiskomen. En met de dreigende Brexit, was dat precies wat ik nodig had.

Wat de Brexit met me doet is lastig uit te leggen. Ik ben een Nederlandse maar door de helft van mij stroomt Engels bloed. Sinds mijn zus er tien jaar geleden is gaan wonen, proberen we elk jaar naar Engeland te gaan. Zal dat straks nog zo makkelijk gaan? Hoe zal het voor haar straks zijn om daar te wonen? Dankzij de EU kun je als Nederlander goed in Engeland werken, wonen en kinderen naar school laten gaan. Hoe dat gaat als Britain definitief uit Brussel weg is, weet niemand. Dat wij liever een Bremain hadden gezien, zal duidelijk zijn.

2e1a0399-1

Brexit means Brexit

Veel Brexit stemmers blijken na de uitslag toch behoorlijk spijt te hebben, maar helaas! ‘Brexit means Brexit, and we will make a success of it‘ zei de nieuwe prime minister Theresa May, die zelf trouwens ook koos voor Bremain. Na deze historische speech ben ik direct gestopt om Brexit op de voet te volgen. Ik geloof in haar, dus met Engeland komt het vast wel goed. Voorlopig focus ik me weer op datgene wat ik zo fijn vind aan Engeland, de Engelse keuken!

Engelse recepten

Cookie Cottage heeft daarom definitief een Engels tintje gekregen en zal steeds meer recepten voor Engelse klassiekers krijgen, afgewisseld met mijn eigen wispelturige ideeën. Deze Bread and butter pudding bijvoorbeeld, is een afgeleide versie van de klassieke versie met brood en rozijnen.

2e1a0405-2

Wat is bread and butter pudding?

Bread and butter pudding is een typisch Engels gerecht dat in geen manier lijkt op de pudding zoals wij die in Nederland kennen. Geen pudding á la Mona toetjes, ook geen drilpudding á la de Engelse Jelly, maar een warm gerecht uit de oven met brood en custard. Hoewel bread and butter pudding een pudding van brood is, kun je het toch niet helemaal vergelijken met de Nederlandse broodpudding (in een volgend artikel leg ik je de verschillen uit. Maak je een bread and butter pudding op traditionele wijze dan gebruik je in ieder geval oud brood, boter, krenten en een mix van room of custard en ei en eventueel een scheutje alcohol (bijvoorbeeld brandy, rum of whisky).

2e1a0456-4

Besmeer het brood met boter, behalve…

Traditioneel besmeer je alle delen brood met boter voordat je deze in een bakvorm legt. Bak en kook je zonder melkproducten, dan zou ik de margarine / plantaardige boter op dit punt achterwege laten aangezien we margarine over het algemeen niet voor de smaak toevoegen. Gebruik je gewoon boter, dan zeg ik lekker smeren! In dit recept heb ik het achterwege gelaten zodat we het hier thuis allemaal kunnen eten.

Bread and butter pudding met krentenbollen

 

Bread and butter pudding met krentenbollen, chocolade en kersen

Recept voor 4-6 personen

Ingrediënten

  • Boter (plantaardig) om in te vetten + eventueel om het brood in te smeren
  • 2 grote (reuze) krentenbollen (of  eventueel 4 gewone)
  • 100 – 150 gram ontpitte kersen
  • 350 ml melk of ongezoete amandelmelk
  • 30 gram suiker
  • 1 el gezeefde cacaopoeder
  • 2 eieren
  • Extra nodig: schaal van ong. 14 x 20 cm of een schaal met inhoud van minstens 0,5 liter

Bereiding

  1. Vet de ovenschaal in met boter.
  2. Snijd de krentenbollen diagonaal doormidden zodat je driehoekige stukken brood krijgt. Snijd deze stukken horizontaal doormidden, besmeer eventueel met boter en leg dakpansgewijs in de ovenschaal. Verdeel het merendeel van de kersen over de krentenbollen. Houd een paar kersen achter de hand om na het bakken als decoratie op de pudding neer te leggen.
  3. Doe de amandelmelk in een steelpan en breng tegen de kook aan en zet dan het vuur uit. Los de cacaopoeder op in de melk en roer goed door totdat je geen klontjes meer hebt.
  4. Klop de eieren met de suiker kort en krachtig door, eventueel met een handmixer. Giet de chocolademelk al mixend in een dunne straal door het eimengsel en klop daarna nog even kort door. Giet dit mengsel over de krentenbollen.
  5. Verwarm de oven voor op 160 graden. Laat de pudding afgedekt een half uur tot een uur rusten, zodat het brood de melk goed kan opzuigen.
  6. Bak de broodpudding gaar in ong. 45  minuten. De pudding is klaar als de pudding er vast uitziet en niet meer wiebelt.

Serveer de bread and butter pudding met een zelfgemaakte custard, créme anglaise, vla, ijs of slagroom.

 

2e1a0474-5

 

Heb jij een favoriet recept voor pudding?

Wat vind jij van dit recept? Ik ben benieuwd wat jij vind van deze Engelse klassieker met een twist. Zou jij de bread and butter pudding liever op een traditionele wijze eten, of lijkt je dit ook een leuke variatie? Ik ben benieuwd naar jouw mening, laat je een berichtje achter?

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen stemmen)

2 Reacties op deze post

  1. MH schreef:

    Hallo,
    Dit recept ga ik zeker uit proberen.
    k Ben wel heel benieuwd.
    zou het ook met kersen uit een pot kunnen,omdat er geen verse kersen op t moment zijn ?

    gr Mathilde

    • Hazel Hazel schreef:

      Hi Hilde, wat leuk om te horen! Kersen uit een pot lijken me geen probleem als je ze van tevoren even goed laat uitlekken. Eventueel kun je ook bevroren kersen uit de vriezer gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge