Chocolade lavendelfudge

Chocolade lavendelfudge

Lavendel is in de Franse Provençaalse keuken een veelgebruikte smaakmaker. Vorig jaar bombardeerde ik lavendel tot de zomersmaak van 2013 en maakte ik er lavendelfudge en lavendel-limoncello truffels mee. Toch kom je het hier als keukenkruid nog maar weinig tegen. In Nederland wordt lavendel toch vooral gezien als kleurige tuindecoratie of als ingrediënt voor geurzakjes en douchegel. Bij Marqt in Den Haag kocht ik eens gedroogde lavendelknopjes, maar met een lavendelplant in je tuin kun je het ook zelf maken door de bloemetjes af te knippen en te laten drogen. Vorig jaar heb ik in mijn enthousiasme voor lavendel zelf ook maar wat losse knopjes van mijn plant bewaard en in een pot suiker gestopt. Binnenkort maar eens koekjes mee maken. 

Lavendelsiroop uit Frankrijk

Lavendelsiroop kun je ook eenvoudig zelf maken. Twee jaar geleden heb ik me echter nog laten verleiden in een delicatessenwinkel in de buurt van het Franse Montpellier. De kleine winkel stond vol exclusieve Franse specialiteiten, maar het was vooral het strakke design van de fles dat me over de streep trok om er  10 euro te betalen voor “l’eau culinaire lavende”. Nou ja, dát. Én het feit dat ik zoiets in Nederland nog niet eerder was tegengekomen. De siroop bewaar ik sinds ik het geopend heb in de koelkast, hoe lang het daarin houdbaar blijft weet ik eigenlijk niet. Heb ik geen ‘culinair water’ meer bij de hand dan maak ik het gewoon zelf met één kopje suiker, twee kopjes water en een eetlepel lavendelknopjes.

Calming tea - English tea shop

English Tea Shop

Bij mijn stukje lavendelfudge drink ik graag één van mijn favoriete theeën van de laatste tijd, de Calming blend met zoethout, kaneel, pepermunt en lavendel van The English Tea Shop. Niet dat ik last van stress heb, maar deze zachte frisse en lichtkruidige thee, smaakt me op bijna elk moment van de dag goed. In Engeland heeft dit merk een groot assortiment aan smaken en verpakkingen, heel leuk om cadeau te doen of te krijgen. In Nederland heb ik de doosjes thee met zakjes-voor-één kopje vooralsnog alleen gezien voor € 2,99 bij Holland & Barrett  (voorheen De Tuinen).

Fudge á la chocotoff

Geïnspireerd door mijn witte chocolade-lavendelfudge maakte ik deze keer een variant maken met pure chocolade. Gebruik vooral hele fijne suiker voor dit recept want de normale grove suiker die ik nu heb gebruikt, smolt niet goed genoeg naar mijn zin waardoor je de suikerkorreltjes een beetje blijft zien. Net uit de koelkast heeft deze fudge de structuur van een chocotoff, maar wacht een dag en je hebt heerlijk zachte fudge die veel te snel en te makkelijk weg eet.

chocolade lavendelfudge en een kopje thee van the english tea shop - calming blend smaak

Chocolade lavendelfudge

Recept voor ong. 15 -20 stukjes (bakvorm formaat broodtrommel)

Ingrediënten

– 50 gram boter
– 400 ml gecondenseerde melk
– 200 gram fijne suiker
– 250 gram pure chocolade in stukjes
– 1 el lavendel essence of zelfgemaakte lavendelsiroop
– 1 tl lavendelknopjes

Bereiding

  1. Bekleed een kleine rechthoekige schaal of bakblik met bakpapier.
  2. Laat de boter smelten in een steelpan en voeg daar de gecondenseerde melk en suiker aan toe. Roer goed door tot de suiker is opgelost. Voeg dan de chocolade en lavendelsiroop toe en breng het geheel al roerend tegen de kook aan. Laat op een laag vuur ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen terwijl je het continue blijft roeren om aanbranden te voorkomen.
  3. Giet het mengsel in het bakblik en bestrooi met de lavendelknopjes. laat ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen en zet het daarna 2 uur in de koelkast om verder te laten opstijven.
  4. Neem het bakblik uit de koelkast, til de fudge eruit en verwijder het papier. Snijd de fudge in vierkante stukjes.

English tea shop en chocolade lavendel fudge

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

6 Reacties op deze post

  1. Suus schreef:

    Wooow dat ziet er lekker uit. Toen ik nog suiker at maakte ik altijd lavendelsuiker. Heerlijk om koekjes mee te bakken.

    Liefs Suus

  2. Geke schreef:

    Ook lekker in droge worst….

  3. Chris schreef:

    Wooow dit ziet er echt goddelijk uit! Ik kan me voorstellen dat het veel te snel weg eet… Chocolade is bij mij sowieso niet zo lang veilig :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge