Chocolade Victoria Sponge cake met chocolade ganache

Chocolade Victoria sponge cake

Zondagmorgen, koffie om 11.00 uur. Mijn schoonouders komen op bezoek. We hebben vrij kort dag afgesproken, maar ik wil graag zelfs iets bakken voor bij de koffie. Een dag van tevoren heb ik nog altijd geen idee dus zorg ik dat ik in ieder geval genoeg eieren, bloem, melk en suiker in huis heb, daar is altijd iets van te maken. Zondagochtend ben ik alvast zover dat het ‘iets’ met chocolade moet worden en kom ik na een rondje neuzen tussen de kookboeken uit op deze chocolade Victoria Sponge Cake.

Victoria Sponge Cake

Een Victoria Sponge cake is een heerlijk zachte cake die ik als jonge tiener het allerliefste at met een laag banketbakkersroom ertussen en bovenop een laagje poedersuiker. Verrukkelijk vond ik dat. Ik herinner mij alleen niet of ik de Victoria Sponge cake ooit als chocoladecake gegeten heb. Van chocoladecake hield ik ook niet echt dus als ik al een keuze had, koos ik waarschijnlijk een ander gebakje. Maar ben je een echte chocolade liefhebber, dan geef je deze cake met een kleine moeite een chocoladesmaak.

Waar is de slagroom?

Zondagochtend dus en nog anderhalf uur te gaan, dat ga ik redden. Boter en eieren liggen al klaar om op kamertemperatuur te komen dus dit wordt easy. Natuurlijk is er een miniscuul detail om over het hoofd te zien. Slagroom! Voor tussen de cake en er bovenop. Mijn voorraad soja slagroom is …….gone, foetsie, op!

Gelukkig vind ik in een andere kast mijn redding: “Oatley single cream“. Als havermelk hier te verkrijgen in de natuurwinkel (groen pak met rode en witte letters), als slagroom binnenkort hopelijk ook. Deze haverroom bracht ik mee uit Engeland, maar van origine is het een Zweeds merk.

De cake staat binnen no time te bakken in de oven. Ik bak het beslag in twee aparte bakblikken zodat ik ze strakjes makkelijk kan stapelen en de cake niet hoef door te snijden. Om het beslag eerlijk te verdelen gebruik ik soms de omslachtige manier om bolletjes beslag te scheppen met mijn ijslepel. Werkt ook goed voor muffins en cakejes!! Terwijl de cake staat af te koelen komen, klop ik alvast de slagroom. Alleen blijkt de plantaardige redding nu iets anders uit te pakken dan ik dacht.

Oatly single cream -plantaardige room van haver

Single cream of double cream?

Mijn schoonouders komen inmiddels binnen, maar na 5 minuten kloppen met de handmixer is er met de slagroom nog altijd niks gebeurd. Ik zie enkele luchtbelletjes, maar dat is dan ook wel. Ergens vind ik het gek want sojaslagroom laat zich tegenwoordig ook prima opkloppen. Dan pak ik het pakje er nog eens bij… single cream, hoe zat het ook alweer? Dan zie ik het vetpercentage 13% en weet weer precies hoe het zit. Geen wonder dat het niet is gelukt.

Om slagroom op te kunnen kloppen moet het vetpercentage minimaal zo’n 30% zijn. Single cream heeft gemiddeld een vetpercentage van 18%. Prima om in soepen of andere gerechten te gebruiken, maar niet voor het opkloppen van slagroom. Daarvoor heb je whipping cream (35%) of double cream (48%) nodig. Het is een beetje cijfermatig deze info, maar ja, het zal je net van pas komen…

Ganache is als … slagroom op de taart

Naar de winkel rennen is geen optie meer dus nu is het zaak een creatieve oplossing te bedenken, en gauw! Slagroom + chocolade = een chocoladeganache, dat moet het worden. Hiermee geef ik je dan in feite twee recepten in één. Mijn variant voor een chocolade Victoria Sponge met een chocolade ganache óf op de manier zoals in het originele recept: een chocoladecake met dikke lagen slagroom!

Beslag voor Victoria sponge chocolade cake

 

Chocolade Victoria Sponge Cake met chocolade koffie ganache

(recept voor 10 – 12 personen)

Ingrediënten

Cake

  • 140 gam zelfrijzende bloem
  • 85 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gram (plantaardige) boter op kamertemp.
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren

Chocolade koffie ganache

  • 200 gram pure chocolade (zo puur mogelijk, is vaak ook zonder melk)
  • 100 ml (plantaardige) slagroom (bijv. soja slagroom van Alpro)
  • 2 el sterke koffie (2 el espresso óf 2 el koffie van 1 zakjes oploskoffie die is opgelost met 2 el kokend water)

óf

  • 250 ml (pantaardige) slagroom (soja slagroom van Alpro uit de koeling kun je wél opkloppen)
  • 3 tl suiker
  • pure chocolae om te schaven ter decoratie

Bereiding Victoria sponge cake

Cake

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee bakblikken van Ø 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier en vet dat ook een beetje in.
  2. Zeef de bloem en de cacao boven een beslagkom en voeg het bakpoeder toe. Voeg boter, suiker en eieren toe en mix het geheel tot een glad beslag.
  3. Verdeel het beslag over de twee bakblikken en bak ongeveer 20 – 25 min. in het midden van de oven. Kun je er een satéprikker insteken en schoon weer uithalen dan is de cake klaar.
  4. Laat de cakes vijf tot tien minuten afkoelen en verwijder dan uit het blik en laat dan verder afkoelen op een taartrooster.

Ganache 

  1. Breek de chocolade in stukken en doe in een kom.
  2. Verwarm de slagroom met de sterke koffie in een steelpan en breng tegen de kook aan, maar laat het niet koken.
  3. Schenk de hete room over de chocolade en laat 1 minuut intrekken.
  4. Roer de chocolade dan glad en schenk verdeel enkele eetlepels over één van de twee cake helften. Doe de tweede helft erboven op en verdeel dan de rest van de ganache over de gehele cake. Begin met schenk in het midden van de cake en duw dan met de bolle kant van een lepel de ganache wat richting de randen van de cake zodat het er mooi afstroomt.

óf

  1. Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop tot lobbige pieken. Het is stijf als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat de slagroom eruit valt.
  2. Doe een paar scheppen slagroom op de onderste helft van de cake, doe de tweede helft erboven op en verdeel dan de rest van de slagroom over de bovenkant.
  3. Schaaf een deel van je chocoladereep in stukjes en verdeel het chocoladeschaafsel over de cake.
Bron: Dit recept is een aangepaste versie van de Chococino cake uit de cakes & bakes van BBC GoodFood uit 2001.

Hieronder een snelle ongestylde foto van de Victoria sponge cake, maar dan krijg je in ieder geval een indruk van de binnenkant (na een nacht in de koelkast).

Chocolade Victoria sponge cake

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

3 Reacties op deze post

  1. Simone schreef:

    Ik zeg creatief opgelost Hazel…:) En het eindresultaat ziet er wel echt goddelijk uit moet ik zeggen! Mooooie foto ook die eerste!

  2. Suus schreef:

    Oke wat doe ik mijzelf aan om toch nog even deze post van heel dichtbij te bekijken. Wauw wat ziet dit er mooi uit alsof het voorbestemd is om een ganache te zijn ;) Heerlijk en nu ga ik gauw weg.

    Liefs Suus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge