Chocolate chip cookies met witte chocolade, limoen en maanzaad

chocolate chip cookies recept met witte chocolade, maanzaad en limoen

Zou hij het echt gedaan hebben? High worden van de papaver? Hij kon er al lachend veel over vertellen, en gedetailleerd ook. Maar lag dat aan zijn buitengewoon grote plantenkennis of sprak hij uit ervaring? In werkelijkheid is mijn vader qua geestverruimende middelen volgens mij nooit verder gekomen dan een pure whisky. Van een goede portie maanzaadjes ga je in ieder geval niet trippen. Van deze chocolate chip cookies met witte chocolade, maanzaad en limoen word je dus echt niet high! Zelfs niet als je de hele stapel in je eentje eet. Hooguit houd je er een flinke sugar rush aan over als je de hele bakplaat in je eentje opeet.

Chocolate chip cookies

In welke rush ik zat toen ik deze chocolate chip cookies met witte chocolade bedacht weet ik niet, maar welke rush ik kreeg toen ik er ééntje at weet ik wel. Puur geluk! Koekjes met een crunch als je er in bijt, maar chewy als je eropt kauwt. Klinkt als een onmogelijke combinatie of niet? Na wat aanpassingen aan mijn originele recept, bakte ik ze deze keer precies zoals ik ze in mijn hoofd had. Knapperig van buiten en heel licht chewy van binnen. De laatste drizzle van chocolade in het recept kun je weglaten, maar dat maakt er wel net dat extra feestje van.

Recept voor chocolate chip cookies met witte chocolade, maanzaad en limoen
Hoe maak je deze chocolate chip cookies het lekkerst?

Wil je een stevig knapperig koekje bakken? Leg het deeg dan van te voren in de koelkast zoals in het recept. Schuif je de koekjes direct de oven in, dan heb je kans dat ze meer uitlopen. Minder crunch en meer chewy? Neem dan (lichtbruine) basterdsuiker in plaats van gewone suiker, die suiker is wat vochtiger waardoor je koekje wat zachter blijft. Houd tijdens het maken van deze chocolate chip cookies met witte chocolade wat chocoladebrokken achter. Deze meng je niet direct door het deeg, maar gebruik je om boven in het deeg te prikken zodra de koekjes op de bakplaat liggen. Op die manier krijg je chocolate chip cookies waarbij na het bakken nog een paar van die gezellige stukken chocolade uit de koekjes steken.

Ultimate Cookie Guide

Benieuwd naar meer tricks om chocolate chip cookies precies zo te maken zoals jij ze wilt? Kijk dan eens naar deze handige cheat sheet van Handle the Heat.

chocolate chip cookies recept met witte chocolade, maanzaad en limoen

 

Chocolate chip cookies met witte chocolade, limoen en maanzaad

Recept voor 12 – 15 koekjes

Ingrediënten

  • 100 gram (plantaardige) boter – op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • rasp van 1 limoen (ong. 2 tl)
  • 200 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gram witte chocolade*
  • 1,5 el maanzaadjes

Bereiding

  1. Mix boter en suiker kort door elkaar, maar totdat het goed gemengd is. Mix dan het ei erdoor totdat het is opgenomen.
  2. Voeg bloem, zout, baking soda en bakpoeder toe en mix goed door elkaar.
  3. Hak 100 gram witte chocolade in grove brokken en meng dan samen met de maanzaadjes door het deeg.
  4. Schep met een ijsschep bolletjes uit het deeg en leg ze in een schaal. Zet in de koelkast en laat 1 á 2 uur rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de balletjes deeg erop met voldoende tussenruimte.
  6. Bak 10 – 12 minuten totdat het lekker begint te ruiken en ze licht beginnen te kleuren.
  7. Haal de koekjes uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.
  8. Breek de overgebleven 100 gram chocolade in stukjes en laat au bain marie smelten. Leg de koekjes nu dicht tegen elkaar. Gebruik nu een eetlepel om de gesmolten chocolade in een slingerende beweging als een sliert over alle koekjes te verdelen.
  9. Laat volledig afkoelen of begin met eten.

* In witte chocolade zit meestal zuivel verwerkt. Volg je een lactosevrij dieet, dan zou je de witte chocolade kunnen vervangen door witte rijstmelkchocolade. Dit recept is daar alleen niet me getest. Ik kan daardoor niet goed zeggen hoe die chocolade zich houdt tijdens en na het bakken.

Jouw perfecte chocolate chip cookies, ook met witte chocolade?

Hoe ziet jouw perfecte chocolate chip cookie eruit? Ook knapperig en chewy of liever dun, dik, pure chocolade, wit, met of zonder nootjes erbij? Ik zou het leuk vinden om te horen hoe jij je chocolate chip cookies het liefste eet. Laat je een berichtje achter?

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (1 stemmen)

Reacties op deze post

  1. Nicole schreef:

    Hmmm, dit lijkt me echt een super combinatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge