Chocolate chip cookies met Terry’s chocolate orange sinaasappelchocolade

recept voor chocolate chip cookies

Een irrationele trek in chocolade, suiker, zout. Zo’n trek die opeens op komt zetten en niet meer weggaat totdat je er iets van hebt gegeten of doordat je het geluk hebt te worden afgeleid. Gelukkig heb ik maar zelden last van dit soort hunkeringen. Natuurlijk heb ik zo nu en dan de opdringerige behoefte aan iets zoets of hartigs, maar zelfs nu ik zwanger ben, ben ik blij dat ik geen last heb van hardnekkige of vreemde food cravings. Chocolate chip cookies maken helpt daar alleen niet bij…

Koekjes bakken

Andere koekjes maken trouwens ook niet. Nu ik de afgelopen maanden gemiddeld iets meer koekjes ben gaan bakken dan normaal, wat zegt dat? Eet ik ze gemiddeld ook iets vaker. Zijn ze extreem goed gelukt zoals de havermoutkoekjes uit het bakboek van Menno de Koning (Bakken met Menno) dan gaat het hek van de dam. Nog niet met koekblikken tegelijk maar zelfs twee of drie op een dag is voor mijn doen veel.

Terry’s chocolate orange

Chocolate chip cookies maakte ik al vaker, maar niet eerder maakte ik ze met één van de favoriete soorten chocolade uit mijn jeugd: Terry’s chocolate orange. Traditiegetrouw deed mijn moeder elk jaar met kerst haar stinkende best om er voor ieder in ons gezin een te scoren. Toen Marks & Spencers nog in Nederland zat (de eerste keer, voordat ze in 2001 vertrokken om in 2013 weer terug te keren), was het nog vrij gemakkelijk. Daarna werd het lastig en waren we afhankelijk van het toevallige aanbod van een willekeurige kruidenier, delicatessenwinkel of bezoek aan Engeland. In de afgelopen jaren heb ik ze wel eens bij Kruidvat zien opduiken, maar wil je het zekere voor het onzekere dan neem je een kijkje bij een van de Engelse (web)winkels waar ik een handig lijstje van maakte.

Terry's chocolate orange

Love it, or hate it

Voor wie Terry’s chocolate orange niet kent; dit zijn sinaasappels van chocolade waarbij de chocolade is gegoten in de vorm van sinaasappelpartjes, die vervolgens samen worden verpakt in de vorm van een sinaasappel. De smaak van de chocolade? Uiteraard ook sinaasappel. Het is wel weer zo’n geval ‘love it, or hate it’.  Houd je niet van de combinatie van chocolade met citrusfruit, dan zou je moeten overwegen deze koekjes over te slaan, alhoewel niemand je belet om er een andere chocolade voor in de plaats te nemen.

chocolate chip cookies

Zonder zuivel

Jammer genoeg zijn deze Terry’s chocolate oranges niet zonder melk geproduceerd, zowel de melkchocolade (logisch) niet als de pure variant. Een goede vervanger in de chocolate chip cookies daarvoor zou misschien deze veganistische sinaasappel chocoladereep van Vivani kunnen zijn. Het merk Vivani kun je in ieder geval vinden bij Ekoplaza, maar als het goed is ook in andere natuurwinkels. Van het chocolademerk Lindt weet ik dat je ook een variant pure chocolade hebt met sinaasappel, helaas wordt ook die met melk gemaakt dus die optie valt af.

chocolate chip cookies recept

Chocolate chip cookies

Ingrediënten

  • 150 gram (plantaardige) boter
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram fijne (witte) suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gram bloem
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • rasp van 1 mandarijn of 1/2 sinaasappel
  • 100 gram pure chocolade met sinaasappelsmaak (Terry’s chocolate orange, puur) – eventueel wat extra voor chunks bovenop de koekjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 C° en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de boter en suiker in een kom en klop met een mixer zacht en romig. Meng er het vanille extract doorheen.
  3. Zeef de bloem met het zout en bakpoeder boven de kom en mix totdat alles goed gemengd is. Klop er dan het ei doorheen.
  4. Hak de chocolade in grove stukken (houd eventueel wat apart voor bovenop de koekjes) en voeg dat samen met de mandarijnrasp toe aan het deeg en meng goed door elkaar.
  5. Schep bolletjes van het deeg (met een grote lepel of ijsschep) op het bakblik en leg op ruime afstand van elkaar. Tijdens het bakken vloeien de koekjes nog uit.
  6. Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak 10 min. op 175 C° of tot de koekjes mooi goudbruin zijn.

chocolate chip cookies recept

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

Reacties op deze post

  1. ohladybake schreef:

    hoi,
    ze zien er gewoon heerlijk uit!
    ga ze zeker eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge