Drop scones – Scotch pancakes

Drop scones

Waar denk jij het eerste aan bij drop scones? Ik wist de eerste keer precies wat ik me erbij moest voorstellen. Het leek me niet zo lekker. Oh boy wat zat ik er naast! Drop scones zijn dus geen Engelse scones met stukjes drop erin, maar kleine Schotse pannenkoekjes. Ik was acht en hoorde mijn oudere zus aan ‘een-beetje-onze-moeder’ vragen naar het recept voor deze kleine pancakes. 

Drop scones lijken qua vorm het meest op American pancakes,  is qua bereiding vergelijkbaar met drie-in-de-pan maar doet qua smaak het meest aan poffertjes denken. Dat het dropgedeelte niet met de ingrediënten maar met de methode te maken had, ontdekte ik pas jaren later. Het idee is dat je per pannenkoekje een lepel beslag in de pan ‘dropped’.

River Cottage Family cookbook

De herfstvakantie was een ideaal moment om het recept weer eens op te duiken. Niet het oude recept van onze familievriendin maar van Hugh Fearnly-Whittingstall van River Cottage. Een jaar of tien geleden schreef Hugh het River Cottage family cookbook, een basiskookboek voor het hele gezin. Met al een stapel kookboeken* in mijn winkelkarretje, twijfelde ik drie jaar geleden of ik deze paperback voor £4 ook wel moest nemen. Inmiddels blijkt dit koopje een van mijn fijnste naslagwerken voor een aantal Engelse basisrecepten.

* In Engeland kennen ze geen vaste boekenprijs zoals in in Nederland. Zodra de nieuwigheid van een boek af is, kun je kookboeken al vrij snel (soms in paperback versie) voor een sterk gereduceerde prijs kopen in supermarkten zoals Tesco.  Zo wordt kookboeken shoppen opeens wel heel aantrekkelijk.

2e1a0652-1

Met kids in de keuken

In dit kookboek ‘family’ nodigt Hugh iedereen op een geweldige manier uit om op ontdekking te gaan in de keuken. Luchtige en eenvoudige recepten om de basics onder de knie te krijgen worden afgewisseld met achtergrondinformatie over belangrijke voedingsmiddelen als eieren, melk, kaas, bloem, vlees, vis, chocolade en aardappels. Informatie die zelfs voor veel volwassenen nog leerzaam is. Jammer genoeg is er geen Nederlandse vertaling, want het boek is een echte aanwinst als je geniet van samen koken met je kids. Zelf boter maken, soda bread, gekookte eieren of drop scones bijvoorbeeld :-)

Drop scones maken

Het is maf dat je van sommige recepten zo snel kunt vergeten hoe makkelijk en eenvoudig ze te maken zijn. Met deze drop scones heb ik dat zelf een beetje. In ongeveer een kwartiertje tijd zet je zo een stapel van deze pannenkoekjes op tafel. Dat maakt ze meer dan de moeite waard om op een lazy sunday, gezellige zaterdag of drukke doordeweekse dag te maken. Lunch, ontbijt, als 4-uurtje óf… vul maar in. Voor dit recept is altijd wel een gaatje vinden. Hongerige eters aan tafel? Maak dan zeker een dubbele portie van het onderstaande recept, want het bord is gegarandeerd leeg binnen twee keer knipperen.

Drop scones - dik of dun?

Drop scones – Links: traditonele versie met 225 ml melk  – Rechts: 250 ml melk

Dikke of dunne drop scones?

Hoe dik of dun je drop scones worden, hangt af van de hoeveelheid melk die je toevoegt. Hoe meer melk je toevoegt, hoe dunner ze worden en hoe minder ze rijzen. Als je drop scones maakt zoals de traditionele Scotch pancakes dan gebruik je iets minder melk om ze wat dikker te maken (zie de foto). Begin hiervoor met de minste hoeveelheid melk in het recept. Je kunt altijd iets meer melk toevoegen.

2e1a2184-5

Drop Scones

Recept voor 15 stuks

Ingrediënten

  • 25 gram (plantaardige) ongezouten boter
  • 250 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • flinke snuf zout
  • 2 eieren
  • 225 – 250 ml (rijst)melk
  • zonnebloemolie of (plantaardige) boter om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Laat de boter smelten in een pan.
  2. Zeef de bloem boven een kom en voeg suiker, bakpoeder en zout toe, mix een door elkaar.
  3. Breek één voor één de eieren boven de bloem, voeg de helft van de melk toe en roer met een garde voorzichtig tot je een plakkerige massa krijgt.
  4. Voeg al roerend de rest van de melk toe en begin dan iets krachtiger te mixen tot een soepel en glad beslag. Het beslag hoort vrij stevig te zijn, maar moet nog wel schenkbaar zijn.
  5. Vet de pan in met boter of olie en verwarm op een laag tot middelmatig vuur.
  6. Schep met een grote lepel drie porties in de pan. Draai de drop scones zodra het beslag aan de bovenkant licht begint te bubbelen. Draai om en bak nog even kort aan de andere kant tot de onderkant lichtbruin is gekleurd.
  7. Serveer met stroop, maple syrup, poedersuiker en boter of een klodder jam.

2e1a2197-6

Welke pannenkoeken of pancakes eet jij het liefst?

Heb ik je al kunnen overtuigen om een keer drop scones te maken? Ik zou het leuk vinden om te horen of zien wat jij ervan vond. Je resultaat delen met @CookieCottage op Facebook of met @Cookie_Cottage op Instagram mag natuurlijk ook!

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
pompoentaart met merinuge