Flammkuchen met geitenkaas en prosciutto – Uit Paulines keuken

Flammkuchen met geitenkaas, prosciutto en rucola

In de warme avondzon genieten van een wijntje, gezelschap en homemade pizza, ik mis het nu al! Voorbij is de zomer, maar met de zelfgemaakte flammkuchen is het wat mij betreft nog lang niet gedaan. Met het onderstaande basisrecept voor flammkuchen kun je eindeloos variëren en er eenvoudig de zomer mee terug halen of een voorproefje op de winter nemen. Maak bijvoorbeeld een winterse versie met spek en ui of maak een topping met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes als je net als ik terug verlangt naar de zomer.

Afgelopen zomer vierden we een mini-feestje voor Mr. Pi en zijn jeugdvrienden die alledrie rond dezelfde datum jarig zijn en even oud zijn. Geen groot tuinfeest, maar een gedekte tafel vol gezellige gerechten zoals een salade, saté van de bakplaat en twee soorten flammkuchen volgens het basisrecept van Pauline (van Uit Pauline’s Keuken). En als toetje deze sticky plaatkoek met noten en chocolade.

Uit Pauline’s keuken

De flammkuchen van Pauline proefde ik tijdens het lanceringsfeestje van haar kookboek Uit Paulines Keuken, net zoals haar blog heet. Misschien dat je haar al kent als auteur van het Voedselzandloper kookboek samen met Kris Verburgh. In haar eigen kookboek geen ingewikkelde haute cuisine of strikte dieetregels maar een fijne reeks eenvoudige en smaakvolle recepten voor een afwisselende dagelijkse maaltijd of een knus feestje. Van ontbijt tot toetjes, tussendoortjes, smoothies, gezonde snacks en hapjes voor borrel- en eetfeestjes. Houd je van lekker, makkelijk en gevarieerd eten en heb je geen zin om uren in de keuken te staan dan is dit kookboek echt iets voor jou. Benieuwd naar haar kookstijl? Neem dan even een kijkje op haar blog Uit Paulines keuken.

Basisrecept Flammkuchen

Recept voor drie kleine, twee middelgrote of 1 hele grote

Ingrediënten

  • 350 gram (spelt)bloem
  • 5 gram gist
  • 7 gram zout
  • 210 gram lauwwarm water (let op in grammen!!)
  • 200 gram crème fraîche
  • 125 gram zure room

Bereiding flammkuchen

  1. Doe de bloem in de kom van je keukenmachine (of kneed straks met de hand). Meng het gist en het zout er los van elkaar doorheen (dus niet van tevoren mengen, dan werkt het gist niet goed).
  2. Voeg water en een scheutje olijfolie toe.
  3. Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als het licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als kauwgom uit elkaar kunnen trekken.
  4. Laat het deeg afgedekt met plastic folie of een theedoek een uurtje rijzen op een warme plek.
  5. Verwarm de oven voor op 250 °C.
  6. Verdeel het deeg in 1, 2 of 3 ballen en rol ze heel dun uit op ene vel bakpapier. Het kan in een rechthoek of een cirkel. Net waar je zin in hebt.
  7. Meng de crème fraîche met de zure room en bestrijk de flammkuchen hiermee.
  8. Beleg met een topping naar keuze en bak daarna 8 tot 10 minuten op 250 °C.

Flammkuchen met geitenkaas, prosciutto en rucola

Recept: Flammkuchen met geitenkaas, prosciutto en rucola

Recept voor twee flammkuchen

Ingrediënten

  • basisrecept flammkuchen
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram zachte geitenkaas (naturel of met honingsmaak)
  • 1 rode ui in ringen gesneden
  • 150 gram prosciutto
  • 2 handjes rucola

Bereiding

  1. Maak het flammkuchen deeg volgens het basisrecept en verdeel bij stap 6 in tweeën. Bestrijk  de twee flammkuchen met de zure room topping en beleg elke ‘pizza’ met een halve bol mozarella, 50 gram geitenkaas en de helft van de uienringen.  Bak de flammkuchen 8 tot 10 minuten op 250 °C.
  2. Neem de flammkuchen uit de oven en beleg ze allebei met 75 gram prosciutto en een handje rucola.

Uit Paulines Keuken - Kookboek

Uit Pauline’s Keuken – Kookboek

Benieuwd naar meer recepten van Pauline? Neem een kijkje op haar blog Uit Paulines Keuken of op Uit Paulines Keuken Youtube kanaal.

Uit Paulines Keuken
Pauline Weuring
Uitgeverij: Prometheus Bert Bakker
ISBN10: 9035143116
Prijs: € 19.95

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge