{Foodblogswap}: Breadrolls met tomatentapenade

Brood, ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Heerlijk vind ik het, maar zelf broodbakken, is gek genoeg niet mijn favoriet. Ik weet denk ik wel hoe dat komt, het duurt me vaak te lang. Vers gebakken brood heeft tijd nodig en de momenten waarop ik bedenk dat ik er zin in heb, ben ik er nog uren van verwijderd. Kortom brood maken vergt planning, tijd en geduld, óf een goed idee op het goede moment van de dag. Bijvoorbeeld het recept voor geitenkaasbroodjes met tijm en ui van Inmyredkitchen.

Broodbakken

Vaker brood maken, gaat me vast en zeker helpen om de verhouding te laten doorslaan naar pure liefde. In een eerste hernieuwde en hoopvolle poging begon ik weken terug aan het maken van een zuurdesemstarter. Tevergeefs. Een hittegolf, zo blijkt, is daarvoor geen goed moment. Verlekkerd, doch enigszins jaloers bekijk ik af en toe de vele broodrecepten van Levine van Doorn. En om toekomstige pogingen minder vruchteloos te laten verlopen, heb ik me nu maar op de reservelijst laten zetten voor één van haar broodbakworkshops.

Foodblogswap

In de tussentijd moet ik het nog even in mijn eentje zien te rooien. Een goede stok achter de deur daarbij is de maandelijkse foodblogswap waarbij foodbloggers elkaars recepten namaken. Geen competitie, maar een ontzettende leuke gelegenheid om recepten uit te proberen en jezelf voor een uitdaging te stellen.

Broodjes met tomatentapenade op een rooster

Hamburgerbroodjes

Nog vóórdat bekend werd dat ik deze maand iets van Ellen maak, zag ik op Inmyredkitchen dit recept voor hamburgerbroodjes. Een sappige hamburger vind ik net als Ellen op zijn tijd erg lekker, maar dat kan alleen als we melkvrije broodjes vinden voor mr. Pi. Tot nu toe zijn dat alleen de bruine vloerkadetten van Albert Heijn, jammer genoeg is dat schap met regelmaat leeg. Ook in dit recept wordt melk gebruikt, maar dat is vast aan te passen.

Geitenkaasbroodjes met tijm en ui

Voor de blogswap heb ik me echter laten verleiden door geitenkaasbroodjes met tijm en ui. Weliswaar zonder geitenkaas, tijm en ui, maar mét tomatentapenade. Want oh wat lijken die broodjes mij lekker, en simpel om te maken. Maar ja.. ook in geitenkaas zit caseïne, geen optie dus. Deze variant bewaar ik wel voor een ander moment zonder mijn lief. Geitenkaas op mijn broodje daarentegen… is weer een ander verhaal.

Breadrolls met tomatentapenade

Het deeg van dit recept is heel goed als basis te gebruiken voor je eigen smaakvariant. Na één blik in de koelkast, wist ik het. Broodjes met tomatentapenade. Op het moment dat Ellen de tijm, ui en geitenkaas toevoegt, smeer je het deeg in met een half tot één theelepeltje tapenade. Of en dat wordt denk ik mijn volgende optie: knoflook, rozemarijn en zwarte olijven.

breadrolls met tomatentapenade en roomkaas

Breadrolls met tomatentapenade

Recept voor 6 broodjes

Ingrediënten

  • 120 ml warm water
  • ½ el honing
  • 1 theelepel gist (4 gram)
  • 200 gram volkorenbloem
  • 1/8 tl zout
  • ½ el olijfolie
  • 2 el tapenade

Bereiding

  1. Meng de honing met het warme water in een kom. Doe de gist erbij en roer goed door.
  2. Voeg dan de bloem toe en roer door elkaar.
  3. Voeg olie en zout toe en meng erdoorheen. Kneed 6 minuten met de hand door tot een zacht deeg. (Gebruik extra bloem indien nodig).
  4. Doe de deegbal in een met olie ingevette kom en dek af. Zet op een warme plek en laat rijzen tot dubbel volume.
  5. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol het uit tot een lange rechthoekige reep van ongeveer 3 cm breed. Besmeer de bovenkant met de tapenade en rol op.
  6. Doe de broodjes zo in de muffinvorm dat je aan de bovenkant de spiraal ziet.
  7. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius en laat de broodjes nog even rijzen onder een theedoek, ongeveer 30 minuten.
  8. Draai de temperatuur van de oven terug naar 200 graden en bak ze 15 minuten in de oven.
breadrolls met tomatentapenade en roomkaas
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

Reacties op deze post

  1. Ellen schreef:

    Die zien er lekker uit Hazel! Leuk dat je ze met een andere vulling hebt gemaakt :)
    Wat betreft de melk in de hamburgerbroodjes: ik gebruik zelf alleen maar sojamelk, ook bij het maken van deze broodjes. Kan prima en het verschil is niet merkbaar. Dus hup, de keuken in! ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge