Glutenvrije kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven {foodblogswap}

Mijn werk voor vandaag is nog niet af, maar ik hunker nu al naar het moment dat ik de laptop dicht kan klappen om te genieten van het avondzonnetje met een frisse witte wijn en deze kaaskoekjes met rozemarijn en olijven. Tussen het werken door heb ik alvast de voorbereidingen getroffen en zojuist heb ik de koekjes afgebakken. Het is feitelijk een heel snel recept waar je nauwelijks vieze handen van krijgt, mits je de mixer gebruikt. Kaaskoekjes maken

Glutenvrij

Aangezien ze vanwege de kaas toch al niet meer zuivelvrij waren, heb ik ook maar gelijk een heerlijk zachte roomboter gebruikt. Want zonder kaas is het vrijwel onmogelijk om een smakelijk kaaskoekje te maken. Dus dan maar glutenvrij moet ik in een opwelling gedacht hebben. Weet nog altijd niet waarom. In ieder geval verving ik de bloem uit het recept door rijstmeel. Volg je geen dieet zonder gluten, gebruik dan gewone bloem zoals in het originele recept, dat maakt de koekjes iets steviger. Glutenvrije kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven
De Parmezaanse kaas waar het oorspronkelijke recept om vraagt had ik niet in huis. Gelukkig laat de oude Beemsterkaas met zoutkristallen die ik wél in de koelkast had, zich hier prima voor gebruiken. Zo uit het vuistje is die kaas trouwens erg yummy! Daar maak je vrienden mee, dus uitstekend voor op de borrelplank.

Foodblogswap

Het recept voor Parmezaanse kaaskoekjes heb ik van Els van Eetlustig. Deze maand deed ik opnieuw mee aan de Foodblogswap waarbij foodbloggers van blog ruilen en elkaars recepten maken. Ivanka de Wit maakte de Carrot cake van Cookie Cottage en ik maakte op mijn beurt iets van Eetlustig.

Op de blog van Els vind je voornamelijk hartige gerechten. Dat kwam mij nu wel goed uit nu ik even genoeg had van alle zoetigheid rondom Pasen. Els heeft op haar blog zoveel recepten dat ik nauwelijks het soort keuken kan omschrijven waar zij veel uit kookt. Je vindt er zowel oerhollandse recepten als hele wereldse. Van kip in bokbierbitterballen tot stoofpotjes met chorizo en van een feta-olijvenbrood tot citroenlimonade met munt, voor elke smaak wat wils!

Glutenvrije kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven

Terwijl ik dit typ liggen de koekjes gelukzalig af te koelen om het hoekje in de keuken. Natuurlijk kon ik het weer eens niet laten om een veel te heet koekjes alvast te proeven. Alleen valt het koekjes door de rijstmeel als een zandtaartje uit elkaar in mijn hand en heb ik een blaar op mijn tong op de koop toe. Nog even geduld dan maar.

Glutenvrije kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven

Kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven (glutenvrij)

Recept voor ongeveer 30 koekjes

Ingrediënten

  • 200 gram rijstmeel (bloem)
  • 150 gram zachte roomboter (niet gesmolten)
  • 100 gram geraspte oude Beemster kaas (Parmezaanse kaas)
  • 1 takje rozemarijn (fijngehakt)
  • 10 zwarte olijven, fijngehakt + enkele extra voor decoratie
  • zwarte peper uit de molen

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten en kneed het in een paar minuten tot een soepel en samenhangend deeg. Maak een worst van ongeveer 20 cm en rol op in huishoudfolie. Leg het een uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed twee bakblikken met bakpapier of bak de totale hoeveelheid in twee keer.
  3. Haal de worst uit de koelkast en snijd in plakjes van ongeveer een halve cm dik. Leg op het bakblik en bak in ong. 15 tot 20 minuten gaar of tot de koekjes goudbruin gekleurd zijn.
  4. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven (glutenvrij)

Kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven (gkutenvrij)

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

4 Reacties op deze post

  1. Eetlust schreef:

    Leuk dat je deze koekjes hebt gemaakt Hazel en ik hou van de twist :-) Een eigen draai geven behoort tot mijn favorieten haha. Bedankt voor je stukje en inderdaad…ik kook het liefst de hele wereld rond :-)

  2. Maura - YLT schreef:

    Die zien er lekker uit zeg! Grappig ook dat het eerst zo’n rol wordt. Ik kan me de geur in huis helemaal voorstellen, hmmm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge