Hartige taart met groene asperges en prosciutto ham

Hartige taart met groene asperges en prosciutto ham

Asperges zijn een typische voorjaarsgroente die je vooral veel ziet in april, mei en juni. Hoewel je de meeste groentes tegenwoordig het hele jaar rond kunt kopen, zijn verse asperges natuurlijk het lekkerst. Geen dikke houterige stokjes, maar sappige en knapperige stelen zijn degenen die we willen. Mijn schoonvader kwam laatst met een kilo van die dikke witte asperges aanzetten toen hij Little T. kwam ophalen voor een logeerweekend op de camping.

Asperges bewaren

Het is dat mr Pi en ik allebei een vrijgezellenfeestje hadden dat weekend (niet die van onszelf!), anders was ik er gelijk mee aan de slag gegaan. Nu moest ik iets bedenken om ze slim te bewaren tot na het weekend. Normaal kun je ze goed een paar dagen bewaren in een natte theedoek in de groentela, maar wil je ze wat langer bewaren dan kun je ze ook even invriezen. De boer vertelde mijn schoonvader dat je de asperges dan eerst even moet schillen, maar je hoeft ze niet te koken. Leg ze in de vriezer en haal ze eruit wanneer nodig. Breng ze daarna gewoon bevroren aan de kook.

Hartige taart met groene asperges en prosciutto ham

Witte asperges

De witte asperges heb ik uiteindelijk gekookt en traditioneel geserveerd met gekookte eieren en (gerookte) ham. Daarbij aten we in de oven gebakken krieltjes met rozemarijn en gebakken zalm. Een behoorlijke feestmaaltijd dus voor een doordeweekse dag. Hoewel ik de saus in de haast vergeten was te maken, had dit witte goud het absoluut niet nodig. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder zulke boterige en romige asperges heb gegeten. Toch prachtig als je groentes zo in hun eenvoud kunt eten zonder al te veel poespas? Ik weet zeker dat ze ook geweldig hadden gesmaakt ik een romige aspergesoep, maar zo ver kwamen we niet. Die kilo asperges hebben we in één avondmaaltijd met zijn drieën verorberd, zo lekker waren ze.

Hartige taart koud of warm

Door de asperges moest ik opeens weer denken aan de onderstaande hartige taart met groene asperges die ik maakte met Pasen. Door het overzetten van de site, was dit recept een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar zolang de asperges nog verkrijgbaar zijn, kunnen we er fijn van genieten. Met tropische temperaturen is het niet altijd lekker om nog lang in de keuken te staan, een hartige taart is dan ook lekker om ’s ochtends voor te bereiden of een avond van tevoren. Dan kun je daarna altijd nog kiezen of je de quiche koud eet of even een kwartier in de oven (ong. 180°C) laat opwarmen.

Aspergequiche met ham

Recept: Hartige taart met groene asperges en prosciutto ham

(Recept voor taartvorm van 35 x 12,5 cm)

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gram bloem
  • 100 gram (plantaardige) boter
  • 1 eigeel
  • 1 á 2 el ijskoud water

Vulling

  • 500 gram groene asperges
  • 4 eieren
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • Rasp van 1/2 biologische citroen
  • 2 handjes rucolasla fijngehakt tot ong. 2 el + 1 handje ter decoratie
  • peper & zout naar smaak
  • 100 gram prosciutto crudo (50 gram in de quiche + 50 gram ongebakken bovenop)

Extra nodig: blindbakbonen of droge bonen/rijstkorrels

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de taartvorm of quichevorm in.
  2. Snijd de boter in blokjes en kneed met het eigeel door de bloem totdat je grote samenhangende kruimels krijgt. Voeg dan 1 el ijskoud water toe en kneed tot een soepel deeg. Is het deeg nog te droog voeg dan steeds een heel klein beetje water per keer toe.
  3. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap in de vorm van je taartvorm en bekleed je taartvorm ermee. Zorg ervoor dat er geen kieren in de bodem zitten in verband met de vloeibare vulling later.
  4. Leg een stuk bakpapier op het deeg en verdeel er de bakbonen over. Bak de bodem met de bakbonen 10 minuten op 200 °C.
  5. Maak intussen de asperges schoon en kluts de eieren met de peterselie, fijngehakte rucola, citroenrasp en peper en zout.
  6. Haal de bodem uit de oven en laat iets afkoelen.
  7. Schenk het eimengsel over de bodem. Verdeel de asperges en de helft van de ham over de taartvorm. Bak de quiche ongeveer 30 minuten op 180 – 200 °C.

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

9 Reacties op deze post

  1. Maura - YLT schreef:

    Wauw, heerlijk! Mooie foto’s, vooral die kleuren en zie helemaal voor me hoe gezellig dat aan de tafel moet zijn zo. Ik heb nog amper asperges op dus dat wordt eens tijd ;)

  2. Elize schreef:

    Wow Hazel! Wat een prachtige foto’s en wat klinkt dit recept heerlijk! Het staat bij de favorieten bij mij..!

    Door onze prachtige reis van februari tot mei heb ik bijna het hele Asperge seizoen gemist dit jaar.. Was het enige nadeel (maar mij hoor je niet klagen;)) Gelukkig zijn zeker de groene asperges inderdaad ook wel op andere momenten prima te verkrijgen.. Lekker!

    • Hazel Cookie Cottage schreef:

      Het kan nog Elize!! Ik heb ze van de week nog gezien.
      En als ik mocht kiezen tussen asperges of Azië dan wist ik het ook wel!
      Eet je nu de asperges toch lekker in een Aziatische roerbakschotel met een pepertje, vast ook heel lekker ;-)

  3. Anne schreef:

    het ziet er heeeerlijk uit :)

  4. Anouk schreef:

    Wauw! Ik zag deze foto al voorbij komen. Ziet er echt heerlijk uit. Mooi dat je zo je asperges weer kunt gebruiken in iets lekkers!

  5. Eslem schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit en wat een prachtige foto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge