Hoe maak je marshmallows?

Vanille marshmallows maken

Had ik het eerder nog over de nesteldrang van Mr. Pi, nu moet ik er zelf ook aan geloven. Waar ik vorige week nog alle tijd had, heb ik nu opeens haast om het kamertje het laatste likje verf te geven, moet er dringend een nieuwe luiertas gezocht worden en begin ik me opeens zorgen te maken over de uitzet. Aangezien het nummer twee is, hebben we feitelijk alle dringende zaken in huis, maar toch. Tijd voor wat afleiding. Schrijven over deze hemelse homemade marshmallows, want de plotselinge trek in taart van vandaag betekent ook niet veel goeds.

Marshmallow manie

Hoog op mijn foodbucketlist staat al tijdenlang het maken van marshmallows. Tijdenlang wil zeggen, al enkele jaren sinds het marshmallows recept uit de Engelse Delicous van 2011. Daarvoor kwam het zelf maken simpelweg niet in me op. En dat terwijl ik er zakken mini-marshmallows doorheen jaagde om maar van die heerlijke rocky road recepten te maken! En is het niet voor rocky road dan wel om mijn witte chocolademelk of sweet chai chocolademelk mee te versieren.

gelatinepoeder voor het maken van marshmallows

Links: water met gelatinepoeder – Rechts: marshmallows mixen

Waar koop je gelatinepoeder?

Vorig jaar zomer begon ik alvast met mijn mentale voorbereiding door een paar pakjes gelatinepoeder van dr. Oetker mee te nemen uit de Engelse supermarkt Tesco. Met gelatineblaadjes kun je ook marshmallows maken, maar dan moet je even wat verhoudingen omrekenen. Nu ik al genoeg smoesjes had bedacht, kon ik er niet nog één bij gebruiken dus wilde ik geen genoegen nemen met de gelatineblaadjes hier uit de supermarkt.

Dat ik de gelatinepoeder speciaal uit Engeland meenam is eigenlijk onzin aangezien je in Nederland ook gelatinepoeder kunt kopen als je er maar even naar zoekt. Bij de Tuinen heb je bijvoorbeeld gelatinepoeder van Jacob Hooy en bij de Leukste Taartenshop en vergelijkbare taartdecoratiewinkels verkopen ze gelatinepoeder van funcakes.

Marshmallows zelf maken

Links: grote plak marshmallow – Rechts: bestrooi gesneden marshmallows met maizena tegen plakken

Bea’s of Bloomsbury

Het originele recept komt van een local teashop in Londen Bloomsbury, Bea’s of Bloomsbury, een leuke foodspot als je een zoete tour door Londen gaat maken. Behalve in Bloomsbury zitten ze tegenwoordig ook in Farringdon en bij St. Pauls Cathedral, daarmee wordt een high tea tussenstop heel makkelijk in te plannen tussen het site-seeing door.

Geen smoesjes

Verschillende smoesjes weerhielden me er tot nu toe van om marshmallows te maken, te tijdrovend, te ingewikkeld, geen gelatinepoeder, te plakkerig, geen suikerthermometer, etc.
Maar als ik al die tijd al had geweten, wat ik nu weet… oh boy! Ben ik daar met al mijn huiveringen even mooi de mist in gegaan. Marshmallows maak je sneller dan een gemiddelde doordeweekse maaltijd. Daarna is het slechts een kwestie van geduld, het wachten tot alles is opgestijfd om de plak marshmallow eindelijk in stukkken te mogen snijden.

marshmallows-maken3

Verschillende smaken en kleuren marshmallows

Om wat feeling te krijgen voor dit recept maak ik deze keer een basic vanille marshmallow. Zo weet je hoe de smaak ongeveer uitpakt en kun je een volgende keer makkelijker variëren. Wil je de marshmallows een ander smaakje geven, dan kun je in stap 1 of stap 5 een andere smaak toevoegen. In stap 1 kun je het water vervangen door bijvoorbeeld thee, of gekleurde (vloeibare) fruitpuree. Andere smaken en kleuren voeg je pas toe na het mixen in stap 5, omdat vettige smaakextracten zoals cacao, koffie, noten of extracten op basis van alcohol het volume van de marshmallows kunnen verminderen als ze te vroeg worden toegevoegd.

Welke smaak je ook kiest, gebruik altijd sterke smaken die niet door de suiker overstemd kunnen worden. Zachte smaken zoals abrikoos, mango of perzik zijn hiervoor niet sterk genoeg. Specerijen, vanille, espresso, koffie, chocolade, likeur, citrus of andere sterke fruitsmaken werken het beste.

mini marshmallows maken

Homemade mini-marshmallows

Vormpjes: hartjes, sterren en mini-marshmallows

Met een vrolijke koekuitsteker maak je eenvoudig prachtige hartveroverende marshmallows. Gebruik hiervoor geen sterk gedetailleerde vormpjes, dat zal teveel gaan plakken om er mooie vormen mee te krijgen. Vet je gekozen uitsteker goed in en steek de vormpjes uit de plakken marshmallow. Je houd hierdoor wel veel gekke restjes over, maar door die verder in kleine blokjes te snijden, maak je eenvoudig je eigen mini-marshmallows.

Marshmallow sterren

Basisrecept vanille marshmallows

(recept voor een koektrommel vol marshmallows) – bron recept: Delicious UK

Ingrediënten

  • 120 ml koude vloeistof (vruchtensap, water, thee)
  • 23 gram gelatinepoeder (of 2 zakjes dr. Oetker gelatinepoeder)
  • 440 gram fijne suiker
  • 160 ml golden syrup
  • 2 el vanille extract
  • plantaardige olie om in te vetten
  • Maizena voor het bedekken van de marshmallows

Extra nodig: suikerthermometer, huishoudfolie, groot rechthoekig bakblik* of schaal, eventueel een koekuitsteker.
* Heb je geen grote schaal, gebruik dan eventueel twee kleinere. Tijdens het opstijven, veranderd de marshmallow niet meer in volume.

Bereiding

  1. Doe de vloeistof in de kom van een mixer en strooi de gelatinepoeder er bovenop. Zet even opzij zodat de gelatine het vocht kan opnemen. Bedek alvast een bakblik met huishoudfolie en vet daarna goed in met plantaardige olie.
  2. Doe de suiker en golden syrup in een steelpan en bedek met een laagje water. Roer goed door en borstel de zijkant van het pannetje schoon met een nat kwastje, zodat de suiker tijdens het koken niet aan de randen gaat kristalliseren,
  3. Verwarm op een laag vuur todat de suiker is opgelost. Breng dan het vuur omhoog en breng de suiker aan de kook. Gebruik hier je suikerthermometer. De temperatuur moet minimaal 130 °C. zijn en mag oplopen tot 140 °C. Haal dan de pan van het vuur en laat een minuutje afkoelen.
  4. Mix het gelatinemengsel op medium snelheid door elkaar en voeg dan langzaam de warme siroop toe via de wand van de kom. Zo langzamerhand zul je zien dat de mix wit begint te worden en in volume toeneemt.
  5. Is alle siroop toegevoegd, zet de mixer dan op een iets hogere snelheid en mix 10 tot 12 minuten totdat de marshmallowmix ongeveer is verdubbeld in volume en heel dik wordt. Voeg de vanille toe en mix nog even goed door elkaar.
  6. Vet een spatel in met de olie en schep de marshmallowmix in het bakblik en bedek met een ingevette laag huishoudfolie. Laat 2-4 uur op een koele plek rusten om op te stijven. Dit hoeft niet in de koelkast te zijn.
  7. Is de marshmallow opgestijfd, verwijder dan het folie en leg de plak marshmallow op een snijplank. Vet een groot scherp met goed in en snijd de marshmallow in blokjes. Óf snijd de marshmallows in langwerpige repen en prik daar met een ingevette koekjesuitsteker vormpjes uit. Bedek de blokjes of figuurtjes met een laagje maizena tegen het plakken.
  8. Laat de marshmallows bij voorkeur nog even een paar uurtjes ‘drogen’ onder een schone theedoek voordat je ze in een potje stopt.

Durf jij?

Ben jij net zo gek op marshmallows als ik en durf jij het aan nu je gelezen hebt hoe het werkt? Uitstellen of gelijk aan de slag?

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

7 Reacties op deze post

  1. Emily van Kampen schreef:

    Wat leuk! Marshmallows maken

  2. Emma schreef:

    Wat leuk zeg! Een idee voor valentijnsdag, om ze dan in hartjesvormpjes te maken! Heel leuk deze houd ik zeker in mijn achterhoofd!

  3. Marloes schreef:

    Oh wat lekker! Ik maakte ze met Kerst, alles kleefde maar wat waren ze lekker!

  4. […] Citroencake met lavendel {bruidstaart}Paasbrunch: bagels met eiersalade en sambalAngel food cake met rozenwaterHoe maak je marshmallows? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge