Zo maak je zelf chocoladepasta

Beschuitje Homemade nutella zonder zuivel

Chocoladepasta, Nutella, chocospread, hoe je het ook noemen wilt, het smaakt het allerlekkerst op een kaiserbroodje met boter. Behalve voor mr. Pi, want die krijgt er buikpijn van. En dat is balen, omdat hij het juist zo lekker vindt. ’s Ochtends bij het ontbijt op een sneetje brood, of twee. Met jam mag ook, maar als er eenmaal een pot chocoladepasta in huis is dan moet die eerst leeg. Een bijzonder goed alternatief voor Nutella vinden we de soja chocoladepasta van Penotti, maar wat nou als we zelf chocopasta konden maken. Zonder melk? Dat zou perfect zijn.

Fijngemalen hazelnotenHomemade nutella onder zuivel

The Spunky Coconut heeft een fijne website met recepten zonder melk. Ook zonder een heleboel andere ingrediënten, maar nooit te ingewikkeld. Laat ik daar dan net een recept vinden voor een aangepaste chocoladepasta. In de basis hazelnoten, kokosmelk en een beetje chocolade. Ik zat eigenlijk niet te wachten op een chocoladepasta met kokossmaak, maar de kokos bleek de smaak gelukkig niet te overheersen. Jammer voor bountyliefhebbers!  Of toch niet! Na een paar dagen wachten blijkt de kokossmaak er toch steviger in te zitten dan ik dacht.

Voor boterhammen met bounty een geweldig alternatief, voor brood met melkvrije chocoladepasta moet ik nog even verder met het recept tweaken.

nutella8

Chocoladepasta

(recept voor 1 grote of 2 kleine jampotjes)

Ingrediënten

  • 150 gram fijngemalen (geroosterde) hazelnoten zonder velletjes
  • 175 ml kokosmelk
  • 100 gram suiker
  • 200 gram rijstmelkchocolade
  • snuf zeezout

Extra nodig:
Keukenmachine of Foodprocessor, 1 grote of 2 kleine gesteriliseerde jampotten.

Bereiding

  1. Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine of foodprocessor. Ongeroosterde hazelnoten rooster je eerst 15 minuten op 175 graden en laat je daarna afkoelen voordat je ze fijnmaalt.
  2. Doe de kokosmelk samen met de suiker en zout in een steelpan en verwarm op een middelhoog vuur totdat de suiker is gesmolten.
  3. Breek de chocolade in stukken en doe het in een kom. Laat de chocolade nu smelten volgens de au bain marie methode of in de magnetron. (In de magnetron eerst 1 minuut op 600 watt, dan even doorroeren en daarna nog 1 minuut vewarmen. Is de chocolade nog niet helemaal gesmolten dan steeds 10 – 15 sec. verwarmen met tussendoor roeren tot alles volledig is gesmolten.)
  4. Voeg de gemolten chocolade toe aan de fijngemalen hazelnoten en pureer tot je een glad mengsel krijgt (ongeveer 2 minuten).
  5. Daarna voeg je al mixend beetje bij beetje het kokosmelkmengsel toe.
  6. Schenk in één grote of twee potjes en laat afkoelen voordat je de deksel erop draait.

 

Zelfgemaakte hazelnootpasta
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

2 Reacties op deze post

  1. dionne de vries schreef:

    Hmmm net gemaakt maar dan met extra pure chocola, 85%. De suiker vervangen door stevia. Erg lekker!

  2. Hazel Hardijzer schreef:

    Hi Dionne,
    Dat klinkt als een heerlijk goed (suikervrij) alternatief!
    : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge