Vrolijke kerstkoekjes op een stokje

Kerstkoekjes! Op je blog, nu al? Jep!
Sorry people, maar je hebt hier te maken met een regelrechte sucker voor Kerst.
Sinterklaas vieren is een leuke traditie, maar is op geen manier te vergelijken met de betoverende uitwerking die de kerstdagen kúnnen hebben. Combineer een Engels Christmas dinner met een Duitse Weihnachten en je hebt een aardig idee van de manier waarop wij thuis kerst vierden. Zo komt het ook dat ik al weken nadenk over kerst zonder daadwerkelijke voorbereidingen te treffen, om me over een paar weken opnieuw stellig voor te nemen dat volgend jaar anders te doen.

Mincemeat

Met de komst van een Marks & Spencer hier in Utrecht wordt het me trouwens een stuk makkelijker gemaakt. De potten mincemeat staan al 3 weken in de kast naast de christmas pudding en het eerste gerecht heb ik er al mee uitgeprobeerd. Nu eens geen traditionele mince pies, hoewel die er dit jaar ook wel komen, maar mince apples op Australische wijze. Verrukkelijk in zijn eenvoud! Het recept zal ik hier snel met jullie delen. In mijn vorige post over het gratis Ipad kerstmagazine van Lakeland, vind je trouwens ook een aantal verrukkelijke kerstrecepten ter inspiratie.

Koekjes uitsteken uit een lap deeg

Kerstavond

Uiteraard gaat de kerstgedachte verder dan jezelf volvreten en cadeautjes onder de boom, maar als opgroeiend kind ervaarde ik de kerstavond als een kinderwalhalla. De opgewonden spanning van kerst die al een paar weken door je lichaam stroomt. Kerststukjes maken, het huis versieren, de boom optuigen, stir-up sunday en op school de voorbereidende verhalen van het kerstverhaal. Dan is het ook nog eens vroeg donker dus binnen snel de kaarsjes aan of de lampjes in de boom. En dan de kerstavond…

… met de familie buiten een wandeling maken, onderweg de kerstbellen van de rendieren in de lucht horen rinkelen en dan thuiskomen om te ontdekken dat Santa in de tussentijd is langsgweest. Verrassing!

Bakblik vol koekjesrondjes met een lolliestokje en een beetje jam

Foodblogswap

Maar om even terug te komen op de voorbereidingen. Deze maand deed ik opnieuw mee aan de maandelijkse foodblogswap en liet ik me inspireren door de recepten van Gerry op haar blog Gewoon lekker gewoon.

Zuivelproducten zijn hier over het algemeen nog steeds een no go, dus helaas geen december cheesecake, geen yoghurt pannacotta met cranberrysaus en ook geen lemon merengue pie. Deze lolliekoekjes zijn echter geen probleem. Gerry noemt ze bloemenkoekjes maar uiteraard kun je er elke vorm aan geven die maar wilt. Ik heb ook nog overwogen mijn kerstboomuitstekers te gebruiken, misschien doe ik dat de volgende keer. De gebruikte koek- en speculaaskruiden in het recept maken de koekjes hoe dan ook ideaal voor de decembermaand en dus geschikt voor kerst.

Stichting voedselallergie

De foto’s die je bij deze post ziet, zijn gemaakt volgens het recept van Gewoonlekkergewoon. Speciaal voor de Stichting voedselallergie heb ik echter wat aanpassingen gedaan om het recept notenvrij en eivrij te maken. Het originele recept bevat amandelmeel en 1 ei maar ook zonder deze twee ingrediënten kun je heerlijke knapperige koekjes maken. Eigenlijk vind ik ze zo met honing zelfs iets smaakvoller. Het recept hieronder is de aangepaste versie zonder melk, ei of noten.

IJslolliestokjes in de oven

Het was trouwens even een gokje hoe de ijsstokjes zich in de oven zouden standhouden. Na dit experiment weet ik dat je ze zonder problemen mee kunt bakken op in ieder geval 175 graden. In de kookwinkel kreeg ik de tip om ze eventueel net als satéstokjes vóór gebruik even in water te weken. Een goed idee maar  niet nodig dus.

bakblik met gebakken koekjes met de afdruk van een rendier

Kerstkoekjes op een stokje

(Recept voor 16 koekjes)

Ingrediënten

  • 200g bloem
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 150 g koude plantaardige margarine/boter in kleine blokjes
  • 3 el honing crème
  • 2 el (rode) jam
  • Eventueel melk of een losgeklopt ei om de koekjes in te smeren*

Extra nodig: 16 (ijs)lolliestokjes en een ronde of bloemvormige uitsteker ong. 4 á 5 cm doorsnede. (Het rendier uitstekertje is uit een doosje met 6 mini-kerstuitstekers van Wilton)

* Melk kan vervangen worden door elk ander soort melk; sojamelk, hazelnootmelk, rijstmelk, etc. Het insmeren van de koekjes is niet noodzakelijk maar kan ze een iets glimmender goudbruin kleurtje geven.

Bereiding

  1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, kruiden, en  het zout in een grote kom en voeg dan de in kleine stukjes gesneden boter en honing toe. Mix alle ingrediënten bij voorkeur met een mixer door elkaar totdat het een deegbal begint te vormen. Rol het deeg tot een bal en wikkel het in een stuk plastic folie en leg voor minimaal een halfuur weg in de koelkast. Op die manier is het niet te warm en plakkerig om er goed koekjes uit te kunnen steken.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een  met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap van ongeveer 2 á 3 mm. Als het deeg heel klef voelt, voeg dan een beetje bloem toe zodat het niet teveel aan je werkblad blijft plakken.
  4. Steek de vormpjes uit het deeg en leg de helft ervan op het bakblik. Doe op elk koekje een klein theelepeltje jam, leg een stokje op het koekje tot net onder het midden en dek af met een tweede koekje. Druk de koekjes aan de buitenkanten goed aan.
  5. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 175 graden. De koekjes zullen nog wat zacht aanvoelen, ze worden harder naarmate ze meer afgekoeld zijn.
  6. Haal het bakblik uit de oven en laat de koekjes afkoelen voordat je ze opeet.
Koekje op een ijslolliestokje

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

5 Reacties op deze post

  1. Maura - YLT schreef:

    Heeel cute op zo’n stokje. Echt ook leuk met zo’n touwtje :) ik zat vandaag nog te denken om mijn roze HEMA kerstboompje uit de kelder te halen en op te zetten maar toen dacht ik misschien toch nog wat vroeg. Nu ik deze koekjes zie, weet ik dat het mag haha!

    • Hazel Hardijzer schreef:

      haha.. het is wat mij betreft nooit te vroeg voor een kerstboom : )
      Via etsy kun je ook aan andere kleuren touwtjes komen. Deze heb ik bij Dille & Kamille vandaan waar ze naast deze rode ook blauwe, bruine, groene en zwarte draadjes verkopen : )

    • Maura - YLT schreef:

      Haha ik ga ‘m woensdag maar eens opzetten! Als Sinterklaas vertrekt ;) goede tip! Er zit ook een Dille in Utrecht, dus ga snel eens langs.

  2. Gerry schreef:

    Hoi, leuk dat je door mijn blog liet inspireren.
    Altijd verrassend wat een ieder dan kiest.
    De koekjes zijn erg leuk geworden, veel plezier met de verdere kerstvoorbereidingen!
    gr, Gerry

    • Hazel Hardijzer schreef:

      Hi Gerry, ik zag heel veel lekkere recepten op je blog maar had al langere tijd zin om koekjes op een stokje te maken. En aangezien dit ook nog eens eenvoudig zonder melk kan, vond ik het perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge