Lasagne kip en rozemarijn {lactosevrij}

Lees je regelmatig Nederlandse foodblogs, dan ben je het misschien al eens tegengekomen, het maandelijkse Foodblogevent. Wisselende foodblogs hosten dit event en bedenken een thema waar andere blogs dan weer recepten bij bedenken, uitwerken en posten. Winnaar van de maand is de volgende nieuwe host voor het event. Host deze maand is Levine van Uit de keuken van Levine. Thema deze keer: Creatief met kip. Mijn eerste gedachte ging uit naar een Thaise chicken curry pie die ik eerder maakte, maar laatst zag ik bij Feasting at Home een kip rozemarijn lasagne die er verrukkelijk uitziet.

Baby T. komt even kijken

Lactosevrije lasagne

Nu eten we hier vrij weinig kaas omdat mr. Pi dat niet kan eten, dus dat leek me wel een uitdaging. Een zuivelvrije lasagne. En het is gelukt! Het is even wat werk en de eerste versie die ik maakte is behoorlijk zout uitgevallen, maar met een kleine aanpassing, een recept voor herhaling vatbaar.

ingrediënten zuivelvrije ricottazijden tofu
Zijden Tofu voor ricotta

Veganistische ricotta

Zo vond ik op het forum van Jamie Oliver een veganistische optie voor ricotta, gemaakt van zijden tofu. Met een aantal extra ingrediënten tover je dat binnen één minuut om tot een ricotta zonder zuivel. Bij nader inzien klopt het vegan toch niet helemaal vanwege de honing die erin moet. Die laat zich overigens goed vervangen door bijvoorbeeld een beetje rijststroop of ahornsiroop. Voor de bèchamelsaus gebruikte ik sojamelk. En in plaats van geraspte kaas bovenop dat een lasagne zo lekker crispy kan maken, strooide ik glutenvrije paneermeel over het laatste laagje saus en dat maakt het ook mooi krokant.

Lasagne met kip, champignons, ricotta en rozemarijn
Kip rozemarijn lasagne

Lasagne kip en rozemarijn

(Recept 4 pers.)

Ingrediënten

Lasagne

  • 1 pak verse lasagnebladen van AH.
  • 100 gram paneermeel
  • 450 gram (scharrel of bio) kipfilet in blokjes
  • 120 gram fijngehakte verse spinazie
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 el gehakte verse rozemarijn (ongeveer 2 stengels)
  • Ricotta (zelfgemaakt en zuivelvrij), zie ingrediënten hieronder
  • Bechamèlsaus, zie ingredienten hieronder

Homemade Ricotta

  • 400 gram zijden tofu
  • 1/2 el appelazijn
  • 1/2 tl zout
  • 1 el honing

Bèchamelsaus

  • 750 ml sojamelk (ongezoet)
  • 4 el olijfolie
  • 4 el bloem
  • 1 el gehakte verse rozemarijn
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ˚C.

Ricotta

  1. Prak de tofu fijn met een vork. Meng het zout, azijn en honing er doorheen.

Kip champignonmengsel

  1. Maak de champignons schoon en snijd in plakjes. Was de spinazie, verwijder de steeltjes en hak het fijn. Hak alle rozemarijn uit het recept fijn, maar leg 1 el apart voor de bèchamelsaus straks. Snijd de sjalot en knoflooktenen in fijne stukjes.
  2. Verhit de olijfolie en fruit de sjalot en knoflook. Voeg daarna de kipstukjes toe en bak totdat deze gaar zijn.
  3. Voeg nu de champignons, rozemarijn, spinazie en het zout toe en bak kort totdat de spinazie is geslonken en de champignons gaar zijn.
  4. Zet het mengsel opzij totdat je de lasagne gaat opmaken.
Pan met gebakken kipstukjes, champignons, spinazie en een takje rozemarijnKip champignonmengsel bakken op het fornuis
Kip, spinazie en champignonmengsel

Bèchamel

  1. Verhit de olie op een laag vuur, voeg de bloem toe en bak drie minuten onder voortdurend roeren.
    Na een tijdje merk je dat het mengsel weer een beetje zacht en licht vloeibaar wordt.
  2. Haal van het vuur en voeg al kloppend met een garde beetje voor beetje 250 ml sojamelk toe en klopt door totdat je een gladde saus krijgt.
  3. Zet de saus terug op het vuur en voeg beetje voor beetje de overige melk toe. Voeg dan ook de rozemarijn toe en brengen de saus, op een medium vuur, onder voortdurend roeren aan de kook.
  4. Blijf roeren totdat de saus dikker wordt. Voeg het zout, de nootmuskaat en peper toe en roer door de saus.
Bèchamelsaus maken
Bèchamelsaus maken

Lasagne

  1. Vet een ovenschaal van max. 20 x 30 cm in.
  2. Begin met een dun laagje bèchamel en leg daar een eerste laag lasagnevellen op.
  3. Schep hoopjes van het ricottamengsel in de schaal, en verdeel daar de helft van het champignonmengel overheen. Daar overheen weer een laagje bèchamel.
  4. Dan weer een laag lasagnevellen, ricotta en champignonmengsel (deze laag géén bèchamel).
  5. Een laatste laagje lasagnevellen, een laag bèchamel en dek deze laag af door er paneermeel overheen te strooien.
  6. Doe een laag aluminiumfolie over de schaal en bak de lasagne 30 minuten. Verwijder daarna de folie en bak nog eens 10 minuten.
Lasagne is bijna klaarBord met kip rozemarijn lasagne
Lasagne kip & rozemarijn

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

2 Reacties op deze post

  1. Caroline Brouwer schreef:

    Alleen dat kleine mannetje is al om op te vreten! Je kunt wel zien dat jij de moeder bent, leuk!

  2. marleen schreef:

    Dit is ook een lekker recept en volgens mij heel kindvriendelijk! Die ga onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge