Muffins met kersen

Kersentijd! Al jaren neem ik me voor om ze te plukken bij de boer langs de provinciale weg van Utrecht naar Bunnik. Meestal nét te laat, als het seizoen eigenlijk alweer voorbij is. Van het pitjes spugen bij kersen ben ik niet zo’n fan, waardoor de kersen ook nog eens blijven liggen. Maar nu is het tijd om iets te doen aan die anti-kersen politiek en deze muffins met kersen gaan me daarbij helpen.

Kersenontpitter

Twee jaar terug deed ik een eerste poging op vriendschap met kersen door deze zomerse kersen clafoutis te maken. Dankzij het heerlijke resultaat nam ik me direct twee dingen voor; één “ik moet ik zo snel mogelijk een kersenontpitter” en twee “ik zal nooit meer wachten tot het einde van de kersentijd voordat ik met die rode schatjes aan de slag ga”. Laat ik daar dan toch nog een derde aan toevoegen “ik zal nooit meer een clafoutis maken als ik kersen met de hand moet ontpitten”.

Kersen ontpitten zonder ontpitter is wat mij betreft een gevalletje eens maar nooit weer. Zeker niet voor voor een grote taart. Voortaan doe ik dat alleen met kersenontpitter, óf ik laat de pitten zitten. In Frankrijk zelf doen ze dat ook. Voor de smaak. Dus dat wordt in het vervolg mijn excuus. Gelukkig ben ik sinds de kerst trots eigenaar van deze fijne kersenontpitter en kan ik haast niet wachten tot het weer tijd is voor de kersenpluk.

Kersenmuffins een must

Zwanger zijn, doet soms rare dingen met je, zoals trek in ongewone voedselcombinaties op onmogelijke tijdstippen. Gelukkig had ik geen last van gekke cravings zoals augurken met slagroom, late night hamburgers of tubes tandpasta leegeten (heb ik echt een keer van iemand gehoord), maar had ik eenmaal trek in iets dan wilde ik dat toch wel heel graag, heel snel eten. Bij deze kersenmuffins had ik dat dus ook. Eén dag voor mijn uitgerekende datum, moest en zou ik muffins met kersen maken. In april geen verse kersen te krijgen natuurlijk. Maar thank god voor diepvrieskersen! Gewoon bij mijn Appie op de hoek in de vriezer. Yes!

Recept voor kersenmuffins

Tarwevrij maar niet glutenvrij?

Deze muffins met kersen zijn tarwevrij en lactosevrij, maar niet glutenvrij. Spelt is geen tarwesoort en dus tarwevrij, maar een graansoort waardoor er van nature gluten in voorkomen. Havermout is van nature wel glutenvrij alleen wordt dat vaak in fabrieken geproduceerd waar ook gluten bevattende granen worden verwerkt. In havermout worden daarom vaak alsnog sporen van gluten aangetroffen. Gelukkig wordt dit op de meeste pakken havermout keurig vermeld. Zo kun je in ieder geval checken of jouw soort havermout ‘veilig’ is. Reageer je slecht op gluten, vervang dan de speltmeel door een glutenvrije bloemsoort of amandelmeel. Amandelmeel zal daarbij iets smeuiiger muffins geven dan wanneer je glutenvrije bloem gebruikt.

Tarwevrije muffins met kersen

Muffins met kersen

(recept voor 12 muffins)

Ingrediënten

  • 120 ml (plantaardige) boter
  • 2 eieren
  • 250 ml (soja)yoghurt kersensmaak (Alpro)
  • 150 gram speltbloem + 1 el voor de kersen
  • 100 gram havermout
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker + 1 el om te bestrooien
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl zout
  • 200 gram (bevroren) kersen
  • Extra nodig: muffins bakblik + papieren baking cups

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed een muffins bakblik voor 12 muffins met papieren baking cups.
  2. Smelt de boter in een steelpan op het vuur of in de magnetron en laat daarna iets afkoelen. Kluts de eieren los in een beslagkom en voeg daar de yoghurt en gesmolten boter aan toe. Meng goed door elkaar.
  3. Voeg bloem, havermout, basterdsuiker, bakpoeder, kaneel en zout toe aan de kom en mix door elkaar. Niet te lang, maar net lang genoeg om alles goed te mengen.
  4. Houd 12 kersen apart en snijd de rest in kwarten. Doe de achtergehouden eetlepel speltbloem bij de gesneden kersen en hussel goed door elkaar, zodat de kersenstukjes goed bedekt zijn met bloem. Schep de kersenstukjes voorzichtig door het beslag.
  5. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en prik dan in elke muffin een kers in het midden. Bestrooi met de achtergehouden suiker.
  6. Bak ongeveer 30 minuten op 175 ºC.

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge