Pandan cake met kokos icing

pandan cake met kokos icing

Tropische temperaturen vragen om een recept uit een warm land. Deze maand doe ik opnieuw mee aan de foodblogswap en kies daarom voor de Indonesische Pandancake van Francesca kookt! met mijn eigen kokostwist. Hoewel een cake bakken me geen enkele moeite zou moeten kosten, onderdruk ik een lichte paniek. Vind ik op tijd alle ingrediënten en hoe gaat het straks met de bereiding. Eerst reis ik stad- en land af op zoek naar pandan extract. Want precies daarmee onderscheidt deze cake zich van alle andere cakes.

Pandan cake met extract van de toko

Bij de eerste toko grijp ik gelijk mis, alle kleur- en smaakaroma’s in grote hoeveelheden op voorraad, behalve pandan extract. Via @foodiesign kom ik uit bij Amazing Oriental in Utrecht waar er gelukkig voldoende op voorraad staan. Ik ben verrast door de hoeveelheid producten en de prijzen. Zeker een winkel om vaker te bezoeken of even online te shoppen!

Als een mantra herhaal ik in mijn hoofd dat ik ‘alleen het extract’ nodig heb. Anders weet ik het wel. Niet vinden waar je voor komt, maar wel vertrekken met een tas vol producten waarvan ik nog niet eens weet of ik ze ooit ga gebruiken. Nee, vandaag ben ik streng voor mezelf en koop dus alleen pandan extract. Plus twee potten Skippy peanutbutter en een potje hete sambal (heel heet) voor Mr. Pi.

pandancake met kokos icing

Eieren luchtig kloppen

De echte reden voor mijn lichte paniek is het mixen van de cake. Acht eieren. Tijdens een korte flashback zie ik weer hoe ik vol enthousiasme een Surinaamse Engelse cake (Ingris Boroe) volledig verpruts. Tien eieren kloppen zag er na 45 minuten mixen gigantisch uit, wat een volume! Tot daar ging het dan ook goed, pas bij het inmengen van de gesmolten boter en de bloem ging het mis. Maar dat laat ik vandaag niet gebeuren.

Ik klop de eieren en het suiker  en 10 minuten later ziet het beslag er prima uit. Misschien moet ik hier even vermelden dat ik een beetje eigenwijs ben geweest en een net iets andere receptvolgorde gebruik dan Francesca. Hopelijk zorgt dit voor een bijzonder luchtige cake. Ook neem ik iets minder suiker, maar dat compenseer ik ruimschoots met de gesuikerde kokos icing.

Luchtig beslag

De bloem zeef ik beetje bij beetje boven de kom en daardoor blijft het beslag deze keer luchtig en vol van volume. Het is teveel voor mijn tulbandvorm dus maak ik er maar twee.

pandancake met kokos icing

Pandan cake met kokos icing

Recept voor een grote tulbandvorm, pandan cakevorm of angel food cakepan.

Ingrediënten pandan cake

  • 150 ml kokosmelk
  • 8 eieren op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 45 ml pandanextract (3 el) – let op, dit geeft een groene kleur af!
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout

Kokos icing

  • 100 gram poedersuiker
  • 3 el kokosmelk
  • klein handje geraspte kokos

Extra nodig: mixer, (thee)zeef, grote tulband vorm óf twee middelmaat

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 175 graden en vet de bakvorm in tenzij deze van silliconenmateriaal is gemaakt.
  2. Verwarm de kokosmelk in een steelpannetje op een laag vuur en breng het tegen de kook aan. Zet het vuur uit en zet het pannetje opzij.
  3. Klop intussen de eieren met het suiker in ruim 10 minuten tot een dikke en luchtige massa. Het beslag wordt steeds lichter van kleur naarmate je langer klopt.
  4. Giet de enigszins afgekoelde kokosmelk langzaam bij het beslag terwijl je op een lage stand blijft doorkloppen. Doe hetzelfde met het pandanextract. Het beslag zal nu langzaam groen kleuren.
  5. Voeg bloem, bakpoeder en zout samen in een kom. Zeef daarna steeds per keer een theezeef vol met bloem door het beslag en klop het dan op een hele lage mixerstand of spatel het voorzichtig door het beslag. Herhaal dit totdat alle bloem is gemengd.
  6. Schep het beslag in de bakvorm en zet deze in het midden van de oven. Bak de cake gaar in ong. 50 minuten op 175 graden. De cake is gaar als je er een prikker in steekt en schoon weer uit kunt halen.
  7. Laat de cake iets afkoelen en haal het na ongeveer 10 minuten uit de vorm. Draai de tulband om, maak het glazuur door de poedersuiker tot een glad papje te mengen met de kokosmelk, verdeel dit over de bovenkant van cake en sprinkel er de geraspte kokos over.
pandancake met kokos icing
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

6 Reacties op deze post

  1. Greetings from FBC5. You make we wanna be a better baker. This looks fab.

  2. Es schreef:

    Wat een mooie foto’s en wat een leuk verhaal! Ik zou het zo gaan bakken.

  3. Francesca Kookt! schreef:

    Wat een goede keuze en wat ziet het er heerlijk! Echt tof gedaan. Ik ga je ‘eigenwijze’ verandering van het recept de volgende keer ook doen, samen met de kokos icing. Leuk!

    • Hazel Hardijzer schreef:

      Dankzij jou ben ik maar weer eens op onderzoek gegaan naar de Utrechtse toko’s Francesca! En het heeft me echt verrast!! Ik ontdekte tot mijn verbazing ook veel Engselse en Amerikaanse producten die ik graag gebruik. Nu ik dát weet, heeft de winkel er denk ik een nieuwe vaste klant bij : ) haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge