Pompoentaart met meringue

pompoentaart met merinuge

Herfst en pompoenen zijn een gouden combinatie. Mooi oranje en veelzijdig om te gebruiken. Pas sinds een jaar of tien mag de pompoen in mijn culinaire comfortzone komen. Daarvoor kwamen pompoenen niet veel verder dan mijn tuintafel, als decoratie. Niet om op te eten, nee. De eerste keer heb ik pompoen min of meer noodgedwongen klaargemaakt, omdat het nou eenmaal in mijn wekelijkse groentetas zat. Toen kwam ik niet verder dan een soepje. Inmiddels rooster, grill, pureer en bak ik pompoen alsof ik nooit anders gedaan heb, maar nu is het een keer tijd voor taart. Pompoentaart. En dan wel meteen met een Cookie Cottage sausje… met een dikke laag meringue!

Pompoen-chocolade laagjes schuimtaart met meringe en bastognebodem

Pompoen, pumpkin pie spice, chocolade en bastognekoekjes, dat moet een fijne combinatie opleveren! Na dik een jaar fantaseren over deze combinatie heb ik mijn taartconcept eindelijk kunnen uitwerken. De simpele naam pompoentaart doet eigenlijk een eer aan wat het is.  Beter zou je het een pompoen-chocolade-speculaas laagjes schuimtaart met meringue en bastognebodem kunnen noemen, alleen is dat zo’n mondvol dat je daarna geen plek overhoudt voor de taart. De taart maakt gebruik van ‘rauw’ eiwitschuim,  daardoor is deze minder geschikt voor zwangeren, kleine kinderen of mensen op hoge leeftijd.

Pompoentaart recept met meringue

Koekjesbodem

Op de foto lijkt de bodem misschien erg licht voor een bastognebodem. Dat klopt! Op de foto zie de taart met een bodem van overgebleven gemberkoekjes. Vergeten de kookwekker te zetten en iets anders gaan doen, blijkt voor taartbodems in de oven een slechte combinatie. Dan moet je dus even inventief zijn. Met deze gemberkoekjes krijgt je taart wel gelijk een spicy kick. Andere koekjes die hier goed bij zouden passen zijn speculaasjes, chocoladekoekjes, countrykoekjes of een ander soort kaakje. Hanteer gewoon de verhouding van de koekjes en boter zoals in dit recept.

Pumpkin spice of koek-en speculaaskruiden?

Zijn er specerijen die beter bij een pompoentaart passen dan pumpkin pie spice? In dit recept heb ik bewust gekozen voor koek-en speculaaskruiden omdat dit taartrecept al veel handelingen vergt. Ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt om ook nog eerst je eigen pumkin pie spice specerijenmix te maken. Daarbij vind ik koek-en speculaaskruiden meer dan toepasselijk in deze tijd van het jaar. Voor het eindresultaat van de taart maakt het bij dit recept niet heel veel uit welke variant je kiest.

Pompoenpuree maken of kopen?

Als je al eens eerder hebt gezocht naar recepten voor pompoentaart dan heb je vast al eens gezien dat in de meeste (Amerikaanse) recepten gebruik wordt gemaakt van blikjes pompoenpuree. Eén van de bekendste merken is Libby’s pumpkin puree. In Nederland kun je dit merk alleen kopen in (online) winkels met Amerikaanse of Engelse producten en soms in toko’s. Een blikje pompoenpuree biedt een hoop gemak en snelheid als je geen zin hebt in dat geklieder met pompoen. Voor het maken van pompoentaart kun je echter ook wel zonder die blikjes. Pompoenpuree kun je namelijk zelf eenvoudig maken.

Pompoentaart recept

Hoe maak je zoete pompoenpuree?

Voor deze pompoentaart heb ik een zoete pompoenpuree gemaakt. Flespompoen vind ik de fijnste pompoensoort hiervoor omdat je deze relatief eenvoudig kunt schillen met een stevige dunschiller zoals deze. Geen gehak met grote gevaarlijke messen dus. Pompoensoorten met een hardere schil kun je ook schillen, alleen moet je ze daarvoor eerst enkele minuten verwarmen in de oven. Voor de zoete pompoenpuree heb je nodig:

Ingrediënten zoete pompoenpuree

  • 1  flespompoen (ong. 1 kg of iets meer)
  • 1 blikje gecondenseerde (kokos)melk ong. 400 ml.

Bereiding zoete pompoenpuree

  1. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Doe de pompoenblokjes met de gecondenseerde (kokos)melk in een pan en breng aan de kook.
  2. Laat ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken totdat de pompoen zacht is geworden. Giet de melk af  in een kom of beker. Dit heb je later misschien nog nodig.
  3. Pureer de pompoenblokjes met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg één of twee lepels van de meegekookte gecondenseerde melk toe om de puree gladder te krijgen.
  4. Laat afkoelen.

Recept voor pompoentaart

Pompoentaart met meringue

Recept voor 10 personen

Ingrediënten bodem

  • 250 gram bastognekoekjes, speculaas of gemberkoekjes
  • 100 gram (plantaardige) boter

Ingrediënten vulling

  • 400 gram pompoenpuree
  • 3 eidooiers
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 ml gecondenseerde (kokos)melk
  • 1/4 tl zout
  • 5 blaadjes gelatine (dr. Oetker)
  • 1,5 tl koek- en speculaaskruiden
  • 2 el gezeefde cacao
  • 3 eiwitten
  • 150 gram fijne kristalsuiker

Ingrediënten meringue

  • 200 gram suiker
  • 50 ml water
  • 3 eiwitten

Extra nodig: springvorm Ø 24 cm, créme bruléé brander of oven met grillstand, suikerthermometer

Bereiding bodem

Bedek de springvorm met een laag bakpapier en vet goed. Laat  de boter smelten en maal de koekjes fijn, roer de boter daarna door de koekjes. Druk tot een bodem in de springvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Zet 15 minuten in de koelkast en verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de bodem 8 minuten op 175 graden. Laat daarna afkoelen.

Bereiding vulling

  1. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water (of volgens verpakking).
  2. Neem een klein pannetje en meng pompoenpuree, eidooiers, suiker, gecondenseerde melk en zout. Verwarm op een laag vuur, maar laat niet koken.
  3. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer één voor één door de pompoenpuree totdat ze zijn opgelost. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  4. Doe de eiwitten in een grote kom en klop ze tot een stijve romige massa door steeds beetje bij beetje de suiker toe te voegen.
  5. Verdeel de pompoenpuree over twee kommen. Mix door de ene helft de koek- en speculaaskruiden, mix door de andere helft de cacao.Verdeel het eiwitschuim over de twee kommen en schep voorzichtig met een spatel door de pompoenpuree totdat je geen grote bubbels eiwitschuim meer ziet. Als alles gemengd is, kun je eventueel heel voorzichtig met een garde roeren.
  6. Schenk de pompoenpuree met cacao op de bodem van de taart en verdeel over de vorm. Zet een half uur tot een uur in de koelkast tot het schuim een beetje stevig is geworden.
  7. Neem de taart uit de koelkast en schep het tweede deel pompoenschuim er bovenop. Laat nu in de koelkast in ongeveer 4 uur volledig stijf worden.

Bereiding meringue (kookschuim)

  1. Doe de eiwitten in een kom, maar wacht met kloppen.
  2. Doe suiker en water in een pan en breng aan de kook. Doe de suikerthermomether in de pan en laat koken tot de temperatuur bijna 120ºC is. Zet de mixer aan op halve snelheid. Zodra de temperatuur bereikt is, giet je de suikersiroop in een dunnen straal bij de eiwitten. Let op dat je nu niet te snel klopt, anders vliegen de eiwitten zo de kom uit. Je zult zien dat de eiwitten opeens drastisch in volume zullen toenemen. Is alle siroop toegevoegd, blijf dan doorkloppen tot de meringue is afgekoeld.
  3. Schep de meringue bovenop de taart. Of verwijder de taart voorzichtig uit de springvorm, door eerst de randen voorzichtig los te snijden, en bedek zowel de bovenkant als zijkant van de taart met de meringue. Gebruik een créme bruleé brander om de karakteristieke kleur te geven aan het schuim of zet de taart kort onder de ovengrill.

Pompoentaart recept

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (1 stemmen)

8 Reacties op deze post

  1. Debbie Bodewes schreef:

    Oh wauw dit klinkt goed! Ik ga het onthouden 😃

  2. Marlies schreef:

    Wat een mooie foto’s maak je! En die taart ziet er ook zeer goed uit trouwens ;-)

    • Hazel Hazel schreef:

      Bedankt Marlies! Heb ook gelijk even op jouw blog rondgekeken, mijn oog viel direct op de pistachetaart. Binnenkort kom ik eens wat uitgebreider kijken :-)

  3. marianne schreef:

    Oja dat is waar ook! Deze prachtige taart zag ik op FB – zo leuk gedaan! En ziet er ook heeeel lekker uit natuurlijk! :)

  4. Elize schreef:

    Nog zo’n beauty! Wow, super lekker… Sowieso alleen maar hartjes voor Pompoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones