Quiche met venkel, geitenkaas en karwij

Quiche met venkel, geitenkaas en karwij

De winkels liggen vol paaseieren en vrolijke paasdecoraties, mijn deurmat met dikke pakken paasfolders. Je kunt geen folder openslaan of je wordt overstelpt met pagina’s vol luxe broodjes, exotische confituren, exclusieve vlees- en visschotels, broodbeleg en groentesoorten die je de rest van het jaar in geen supermarkt kunt vinden. Venkel is tegenwoordig gelukkig niet meer zo exotisch en overal vrij makkelijk verkrijgbaar vanaf het late voorjaar tot in de vroege herfst. Buiten die maanden komt de venkel meestal uit Italië of Spanje. Deze quiche met venkel kun je daardoor het hele jaar maken, maar vind ik vanwege de frisse smaken zeer goed passen bij de lente.

Pasen

Wat er precies op het paasmenu staat, is bij ons trouwens vaak pas last-minute bekend, afgezien van de gekookte eitjes bij het ontbijt. Het liefst eten we die op kaiserbroodjes me een beetje zout, peper en een klein likje mayonaise. De rest van de dag is vooralsnog een grote verrassing. Weet jij al wat er met Pasen bij jou op tafel staat?

Foodbloggers paasmenu

In samenwerking met zeven lieve, fantastische foodbloggers heb ik een overzicht gemaakt met acht verrukkelijke recepten om jou een heerlijk Pasen te bezorgen. Laat je vooral inspireren door alle onderstaande recepten en stel je eigen paasmenu samen voor je paasontbijt, paasbrunch of paas-high-tea.

Quiche met mooie venkelplakken?

Deze Pasen maak ik deze quiche met venkel, geitenkaas en karwijzaadjes. Wil je van die prachtige plakken snijden waarbij je mooie doorsnedes krijgt waaraan je kunt zien hoe de venkelblaadjes aan elkaar zitten? Snijd dan plakjes over de smalle kant. Snijd ze Niet over de breedte zoals ik (op de foto hieronder) heb gedaan.

Venkel snijden

Titanic

Vandaag is het trouwens precies 102 jaar geleden dat de RMS Titanic tegen een ijsberg aanvoer en zonk. Heb je moeite om jezelf in te houden met al dat lekkers tijdens de Pasen? Bedenk dan wat een Amerikaanse humorist hier ooit over zei:

“Seize the moment. Remember all those women on the ‘Titanic’ who waved off the dessert cart.” ― Erma Bombeck

Deeg maken met bakknikkers

Recepten foodbloggers paasmenu

Klik op de roze  links om naar de blog met het recept te gaan!
*
Brioche ‘egg in a hole’ – In My Red Kitchen
Een unieke manier om twee paasheerlijkheden te combineren.
Verras je tafelgasten met zelfgemaakt brioche brood gevuld met een gebakken eitje.
*
Zwarte Quinoa met pecannoten, ricotta en aardbeien – Food Bandits
Een heerlijk warm ontbijt met zoete aardbeien.
*
Lentetaartjes met voorjaarsgroente – Eten uit de volkstuin
Proef de lente in deze hartige taartjes met raapsteeltjes, munt en doperwtjes.
Met een lichte vulling van room en magere yoghurt!
*
Quiche met venkel, geitenkaas en karwijzaadjes – Cookie Cottage
*
Zacht gekookte eieren met salsa verde – De Smaak van Cécile
Italiaans brunchgerecht van zachtgekookte eieren met een salsa verde saus.
Serveer met een knapperige brood om in de saus te dippen.
*
Hot cross muffins – Yellow Lemon Tree
Voor de paasbrunch een makkelijke variant van de traditionele hot cross buns.
Muffins met specerijen, krenten, rozijnen en gedroogde cranberries.
*
Gepocheerd ei, gerookte zalm & Hollandaisesaus – Made by Ellen
Deze ‘Egg Benedict’ is een typisch Amerikaans ontbijt/brunch gerecht dat op een bagel gegeten wordt.
*
Chocoladetaart met passievruchten curd – Kookmeisje
Chocoladecake met een vulling van room en tropische passievruchten curd gedecoreerd met dragee eitjes.
*

Recept voor venkeltaart

Quiche met venkel, geitenkaas en karwij

(Recept voor taartvorm 20 cm)

Ingrediënten

  • 4 á 5 plakjes bladerdeeg
  • 1 grote venkelknol
  • 20 gram boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 2 tl karwijzaadjes (houd iets apart om de quiche te decoreren)
  • 2 grote eieren
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • Peper en zout naar smaak
Extra nodig: taartvorm van 20 cm, bakpapier, bakbonen

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Vet de taartvorm in en bekleed met de plakken bladerdeeg. Prik met een vork een aantal gaten in de taartbodem en leg er dan een stuk bakpapier op, met daarop de bakbonen (ongekookte rijst, of droge bonen zijn hiervoor ook te gebruiken).
  3. Bak de bodem in ruim 10 minuten krokant en licht goudbruin. Verwijder uit de oven en laat even afkoelen. Verwijder dan de bakbonen en het bakpapier.
  4. Snijd het loof van de venkelknol en snijd een plakje van de bodem, verwijder eventueel lelijk bruine plekken. Snijd de knol daarna in smalle plakken van ongeveer een halve centimeter.
  5. Smelt de boter met de olijfolie in een koekenpan en bak de venkelplakken in ongeveer 1 á 2 minuten per kant goudbruin. Bak niet alles in één keer, maar in twee of drie delen. Verwijder de gebakken venkel uit de pan en leg even opzij.
  6. Als alle venkel gebakken is, voeg je de suiker en 1 tl karwijzaadjes toe aan de pan. Laat heel even bakken en voeg dan éénderde tot de helft van de venkelplakken weer toe aan de pan zodat ze kunnen karameliseren. Bak de plakken tot ze een klein suikerlaagje hebben en verwijder ze dan uit de pan.
  7. Pak een kom en klop daarin de eieren los met 50 gram geitenkaas, 1 theelepel karwijzaadjes, peper en zout naar smaak.
  8. Snijd de venkel zonder suikerlaagje in reepjes en verdeel over de bodem van de quiche, schenk daaroverheen het eimengsel en verdeel daaroverheen de mooie gekarameliseerde plakken venkel. Bestrooi met de rest van de geitenkaas en de overgebleven karwijzaadjes.
  9. Bak in ongeveer 25 – 30 minuten gaar op 180 graden.

 

venkeltaartje5
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (1 votes, average: 5,00 out of 5)

16 Reacties op deze post

  1. Hi Hazel,
    Ben gek op venkel!! Heel leuk om je in het echt ontmoet te hebben.
    Liefs, Ellen

  2. Cécile Koelen schreef:

    Ziet er heerlijk uit Hazel. Jammer dat ik het niet heb kunnen proeven. Fijne Paasdagen. Liefs Cecile

  3. Suus schreef:

    Oh heerlijk en ik ben ook dol op Venkel.
    En jouw Engelse humor hahaa, briljante quote heb je erbij gedaan.

    Liefs Suus

  4. marleen schreef:

    Ik ben ook gek op venkel! Wat een fijne maat heeft jouw quiche, lijkt me precies goed voor ons drietjes. En wat was het gezellig bij Firma Pickles, moeten we vaker doen! Fijne pasen!

  5. Maura - YLT schreef:

    Wauw ik houd van hartige taart, geitenkaas, venkel en ben heel benieuwd naar de combinatie met karwij. Lekker zeg. Ik vond het super gezellig dinsdag en weer snel eens meeten aangezien we toch allebei in Utrecht wonen (en dan stappen haha) liefs!

  6. Venkel in combinatie met geitenkaas, i love it! En met karwij erbij lijkt me ook héérlijk! Jammer dat P niet van geitenkaas houdt, anders had ik deze vanavond op tafel gezet hoor. Ik heb nog geen plannen voor Pasen, wij hebben hier in Amerika ook maar 1 Paasdag, alleen zondag. Best kans dat we er een heerlijk bank-hang-dag van maken :)

    • Hazel Hardijzer schreef:

      Ik heb het hier alleen opgegeten! Ssssst… niet in één keer natuurlijk. Mijn lief kan het vanwege de caseïne in de geitenkaas niet eten, maar af en toe kan ik het toch niet laten.

  7. Anne-Ruth Dekker schreef:

    Aaah ik kon op mijn werk geen comment plaatsen, maar thuis gelukkig wel:) Wat een heerlijke taartjes, ga ik zeker een keer maken!! Hele fijne paasdagen en tot snel Liefs x

  8. FOOD by Dila schreef:

    Wat een bijzondere combinatie! Klinkt erg lekker.

  9. Simones Kitchen schreef:

    Jee dat klinkt echt super lekker Hazel! Ook voor na de paasdagen!

  10. Mariska schreef:

    Hij ziet er echt prachtig uit en lijkt me heerlijk!

  11. […] Hartig taartje met gecarameliseerde venkel, geitenkaas en karwij […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge