Angel food cake met rozenwater

Angel food cake met rozenwater

Oehlalaa, eet één keer in je leven een Angel Food Cake en je bent je leven niet meer zeker. Denk je te weten hoe je luchtige cakes moet bakken, blijkt er toch nog een bovenaardse cakewereld voor je open te kunnen gaan. Halleluja, heaven in cakeland!

Diamantje met rozenwater

Deze gevaarlijk verleidelijke cake bedacht ik speciaal voor Valentijnsdag, maar nadat ik bijna de helft ervan alleen heb opgegeten, ben ik van mening veranderd. Het zou oneervol zijn om deze cake slechts één keer per jaar te aanbidden. Dit is geen ééndagsvlieg, dit is een diamantje voor het hele jaar. In deze angel food cake gebruikte ik rozenwater als belangrijkste smaakmaker, niet echt een typisch mannelijke smaak. Dat mr. Pi niet meteen verkocht was, verbaasde me dan ook niet echt. Niet geschikt dus als Valentijnsdag veroveringscake maar wel een blijvertje.

Plakje van een Angel food cake met rozenwater

Eat me please!

Helaas viel ik zelf als een blok voor deze cake. Dat ik hem kon zien vanaf mijn werkplek aan de eetkamertafel hielp daar absoluut niet aan mee. Zelfs als ik hem niet zag, hoorde ik een fluisterstemmetje ‘eat me’ roepen. De cake herinnerde me aan de Surinaamse ‘Engelse Cake’ (Ingris Boroe) die ik ooit van een collega proefde. Nooit eerder meende ik zo’n luchtige smakelijke cake als toen geproefd te hebben.

Mijn poging om de cake zelf te maken, mislukte jammerlijk waarna ik het er nooit meer op gewaagd heb. Drie kwartier eieren mixen en na nog eens drie kwartier bakken eindigen met een gevallen cake (ingestort op zijn Surinaams)? Dat wilde ik me niet nog eens laten gebeuren. Inmiddels denk ik dat ik na deze angel food cake klaar ben voor een herkansing.

Cake met eiwitten, wat te doen met eigeel?

Dat de cake zo gruwelijk sensationeel luchtig is, heeft alles te maken met de manier waarop je de eieren in de angel food cake gebruikt. Maar liefst tien stuks, en dan alleen de eiwitten. Is dat niet zonde van alle eidooiers? Ja. Maar de eidooiers gooi je uiteraard niet weg, die (her)gebruik je voor recepten waar je geen eiwitten bij nodig hebt zoals; mayonaise, custard, pudding, chocolademousse of roomijs. Kijk voor recepten met eidooiers vooral even bij Miss Fromage, zij maakte een lustopwekkend lijstje met recepten voor overgebleven eigeel.

Angel food cake met rozenwater

Angel food cake met rozenwater

Ingrediënten Angel food cake

  • 10 eiwitten
  • 1/2 tl zout
  • 1 el citroensap
  • 2 el rozenwater
  • 60 gram fijne suiker
  • 120 gram cakemeel (of een andere fijne bloemsoort)

Rozenglazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl rozenwater
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl – 1 el water

Extra nodig: angel food pan of tulband bakvorm. Eventueel gedroogde rozenblaadjes ter decoratie.

Bereiding Angel Food Cake

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een angel food cake pan in of een tulbandvorm.
  2. Doe de eiwitten in een grote kom en klop de eiwitten ongeveer een minuut op medium snelheid. Voeg zout, citroensap en rozenwater toe en zet de mixer op medium tot hoge snelheid.
  3. Als het mengsel stevig begint te worden ondoorzichtige, voeg dan beetje bij beetje de helft van de suiker toe. Mix tot alle suiker is opgenomen en de eiwitten net niet meer vloeibaar zijn, maar een beetje lobbig. Het is in dit geval vooral niet de bedoeling om de eiwitten helemaal tot stijve pieken te slaan.
  4. Zeef de rest van het suiker met de cakemeel. Spatel dit mengsel beetje bij beetje voorzichtig door de eiwitten met een rubberen spatel totdat alles goed is gemengd.
  5. Schep het mengsel in je angel food pan of tulbandvorm en bak 30 tot 50 minuten op 175 °C. De cake is klaar als je er een satéprikker in kunt steken en schoon weer uithalen.
  6. Zet je bakvorm ondersteboven op een rooster en laat de cake ongeveer anderhalf uur afkoelen voordat je de bakvorm verwijderd.

Bereiding rozenglazuur

  1. Zeef de poedersuiker.
  2. Meng rozenwater en vanille extract door de poedersuiker met een vork. Is het glazuur nog niet zo vloeibaar, voeg dan enkele druppels water toe en meng die er doorheen. Herhaal dit net zo lang totdat je een schenkbare glazuur hebt.
  3. Schep de glazuur met een lepel over de angel food cake en laat het hier en daar een beetje over de rand lopen.

Angel food cake met rozenwater

Angel food cake met rozenwater iets voor jou?

Deze cake vind ik zelf zo hemels lekker dat ik benieuwd ben wat jullie ervan vinden. Want in tegenstelling tot mr. Pi, waren mijn buren ook helemaal weg van de cake. Ben je van plan om de cake een keer te maken of heb je hem gemaakt, laat dan vooral een berichtje achter. Vind jij deze cake ook het einde, vind je de smaak of structuur helemaal niks,  of heb jij een andere favoriet? Laat me vooral weten welke cake ik volgens jou eens zou moeten uitproberen.

Happy Valentinesday!

xxx

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

9 Reacties op deze post

  1. Anne-Ruth Dekker schreef:

    Wauw wat een cake en prachtige foto’s! Kom je een stukje brengen?

  2. Wat een mooie foto’s! Door je verhaal móet ik ‘m gewoon een keer proberen :) En als dat is gebeurd, ben je de eerste die het hoort.

    Thanks voor de complimenten ook. De lijst met recepten met eierdooiers wordt elke maand langer. Die met enkel eiwitten ook. Graag neem ik jouw angel food cake met rozenwater er ook in op. En mocht je meer recepten hebben die op één van de lijsten horen, let me know!

    • Dankjewel! Leuk! Het is echt een superlijstje. Zat laatst al in een bakboek te zoeken naar recepten met heel veel eidooiers, alleen kom je dan niet verder dan al die zoete gerechten.
      Dit is een fijne afwisseling. Ik ga eens kijken of ik nog iets lekkers in de aanbieding heb met vooral eiwitten ;-)

  3. Marieke schreef:

    Ik heb je cake gisteren gebakken, bedankt voor het recept! Ik vind m lekker, mijn man had echter als commentaar: “hmm, het lijkt net alsof je wasverzachter zit te eten”… Meer voor mij dus! ;)

  4. patsy schreef:

    Heb zojuist gemaakt maar vroeg me af of er geen boter in hoeft? Kan cakemeel vervangen worden door zelfrijzende bloem? Hij smaakt een beetje als biscuit en is in elkaar gezakt 😕

  5. Annelies schreef:

    Kan je deze ook invriezen?

    • Hazel Hazel schreef:

      Hi Annelies, in principe kan dat. Laat de cake volledig afkoelen op een rek en pak het daarna goed in met plastic folie. Veel mensen wikkelen de cake daarna nog eens in met aluminiumfolie en/of verpakken het in een ziplock plastic zakje. Dit kan eventueel ook met een deel van de cake of plakjes cake. Het is wel aan te raden om de cake zonder icing in te vriezen. Groeten, Hazel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge