Chocoladetaart met rode bieten, frambozen en roze peperroom

Chocolade bietjestaart met frambozen en roze peperroom

Bietjes en chocolade… een combinatie die ik per se in een taart wilde uitproberen. Hoe? Ik had nog geen idee. Afgelopen weekend kwamen opa en oma (aka mijn schoonouders) op bezoek. De perfecte gelegenheid om mijn experiment op los te laten. Laatst kreeg ik echter op mijn kop van mr. Pi: ‘Waarom maak je bij feestjes nou nooit recepten die je al kent?’. Een goede vraag die ik wel kan beantwoorden, maar niet verantwoorden. Het zit namelijk zo. Het heeft met dezelfde vraag te maken als ‘Waar laat je al dat lekkers zonder dicht te groeien?’

Gemakshalve ga ik er maar van uit dat (bijna) alles dat ik maak in één keer slaagt, behalve brood wegens mijn haat-liefde verhouding met gist. Een geslaagde taart is inderdaad voor ons drieën teveel om op te eten en weggooien vind ik echt heel zonde, en dus gebruik ik elke kans én mijn visite  voor mijn nieuwste ontdekkingen op culinair gebied. Tenslotte, taart eten doe je samen! Deze keer een chocoladetaart met rode bieten op de manier zoals je een clafoutis maakt.

Peppermongers peperkorrels

 

Het voordeel van samen proeven is dat je daardoor weer op nieuwe ideeën komt. Zo vertelde mijn schoonvader dat peper de smaak van chocolade goed omhoog zou kunnen halen. Een leuk idee dat ik de volgende keer ‘in’ de taart wil proberen. The day after bedacht ik daarom als alternatief een gepeperde bietjesslagroom als aanvulling op dit recept. Ik gebruikte daarvoor de heerlijk geurende en fruitige peperkorrels van Peppermongers. Het was natuurlijk niet het soort peper waar mijn schoonvader het over had, maar een rode peper had ik even niet in huis en cayenne- of chillipoeder door de slagroom lijkt me een slecht idee. Of kan iemand mij van het tegendeel overtuigen?

Een andere rode bietentaart die nog op mijn verlanglijstje staat is de bieten-frambozentaart met kokos van Lepeltje Liefde. Zodra er weer frambozen groeien in mijn achtertuin, hoop ik dat ik er aan denk. Haar taart ziet er verrukkelijk uit en is bovendien vrij van gluten, zuivel en noten! Handig dus als je daar rekening mee moet houden en toch iets lekkers wilt serveren.

Chocolade bietjestaart met frambozen

Chocoladetaart met rode bieten, frambozen en roze peperroom

(recept voor 8 tot 12 pers.)

Ingrediënten

Taart
  • 250 gram gekookte en ontvelde rode bieten
  • 100 ml (rijst)melk
  • 100 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 100 gram bloem
  • 35 gram gezeefde cacao
  • 1/4 tl zout
  • 50 gram boter/margarine + een beetje om de taartvorm in te vetten.
  • 250 gram (bevroren) frambozen
Room
  • 250 ml (soja)slagroom
  • 6 fijngemalen peperkorrels (1/8 – 1/4 tl gemalen peper – naar smaak toevoegen)
  • 1/2 theelepel bietensap (van de gekookte bietjes)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een grote quichevorm in van ong. 24-26 cm.
  2. Bewaar het sap dat van de bieten is afgekomen en pureer de rode bieten met rijstmelk in de blender tot een hele fijne puree.
  3. Laat in een steelpan de boter langzaam smelten, het hoeft niet te koken. Zodra het gesmolten is, haal je de pan van het vuur en zet je het even opzij om een beetje af te koelen.
  4. Klop in een kom de eieren los met de suiker. Voeg bloem, cacao, zout, bietjespurree en de gesmolten boter toe en meng alles goed door elkaar met een garde.
  5. Verdeel de frambozen over de bodem van de ingevette vorm en giet daaroverheen het beslag.
  6. Bak ongeveer 45 minuten op 175 graden.
  7. Laat de cake ietsje afkoelen en klop de slagroom stijf met een beetje suiker naar smaak.  Klop aan het eind kort de peper en een theelepel van het bietensap mee.
  8. Snijd de taart in stukjes en serveer vooral lauwwarm met een toef peperroom. De cake smaakt vers het lekkerst!
Glutenvrij maken? Vervang de bloem door 50 gram amandelmeel en 50 gram glutenvrije bloem.
PS. Heb jij wel eens een taart met rode bieten erin gegeten?
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

2 Reacties op deze post

  1. Maura - YLT schreef:

    Ooooh wat doe je me aan! Dit lijkt me zo lekker en wat mooi met dat roze. Klinkt echt heel goed. Bietjes en chocolade wil ik ook echt nog eens uitproberen.

    En heel herkenbaar wat je schrijft. Ik heb vandaag een carrot cake gebakken, maar gelukkig woon ik met 6 huisgenoten. Heb ‘m net in de keuken neergezet met een briefje “pak maar!” haha. Anders gaat het mis. Feestjes zijn inderdaad ook goede aangelegenheden om je bakskills erop los te laten ;)

    Dit ga ik dus onthouden.

    • Hazel Hardijzer schreef:

      Hahaha thnx Maura! Fijn zulke huisgenoten :-) Ik kan eens proberen wat er gebeurt als ik een taart hier voor de deur op straat zet ;-) of misschien moet ik me toch maar eens aanmelden voor thuisafgehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge