Vegan cheesecake met aardbeien

veganistische cheesecake

Oh boy, heb ik hier even een fijn recept voor jullie! Een no bake vegan cheesecake met aardbeien. Zelfs als je geen veganist bent, een taart die je geprobeerd moet hebben. Romig, stevig, zoet en fris tegelijk. Eigenlijk alles wat je van een cheesecake verwacht, alleen dan zonder zuivel, eieren of andere dierlijke producten. Na meer dan drie jaar kan ik het eindelijk van mijn foodbucketlist (die almaar langer lijkt te worden) afstrepen, maar niet voor het laatst! Dit is een gevalletje eens én nog veel vaker!

Jongensnamen please!

Ik ben blij dat ik eindelijk weer wat met jullie kan delen, want wat mij betreft is het hier al veel te lang stil gebleven. In mijn hoofd borrelt het van ideeën en op mijn computer barst het van de recepten die ik nog wil delen. Nu alleen nog tijd en energie. Het zwanger zijn, gaat me (opnieuw) verbazingwekkend goed af. Maar nu ik tegen het einde loop, snoepen alle bijkomende inspanningen behoorlijk van mijn energie. Over twee weken ‘mag’ ik met verlof. Een heerlijk vooruitzicht, echter met nog een waslijst aan activiteiten voor de boeg.

Nu het erop lijkt dat mijn vader permanent de verpleegzorg ingaat, moet er voor hem een hoop geregeld worden. De laatste freelance communicatieklussen moeten worden afgerond, net zoals de laatste puntjes op de i voor de babykamer, het geboortekaartje en niet onbelangrijk… een leuke jongensnaam. Wat dat laatste betreft ervaar ik hier een lichte stress dus kom maar door met jullie leuke suggesties!

Volg het bord ♡ Vegan {recipes} van Cookie Cottage op Pinterest.

Vegan taart

Deze vegan cheesecake met aardbeien maakte ik voor het derde verjaardagsfeestje van Little T. een paar weken terug. Omdat we enkele vrienden hebben die veganist zijn, wilde ik tussen alle taartjes graag een vegan versie op tafel neerzetten. Bij Julia, één van deze vrienden, at ik niet lang daarvoor een verrukkelijk vegan ijstaartje met bosbessen, kokos en cacao. Om haar te verrassen en om een taart te maken die het naar verwachting ook bij niet-vegans goed zou doen, besloot ik voor deze eerste versie te kiezen voor de veilige weg door een licht aangepaste versie te maken van de aardbeien cheesecake op de prachtige blog Sift & Whisk. Geen experimenten deze keer. Bekijk voor andere veganistische opties eens mijn vegan pinterest bord waar ik inmiddels een leuke collectie recepten aan het verzamelen ben.

Vegan night out

Julia die behalve vegan ook nog eens veel van koken houdt en nogal ondernemend is, organiseert op 19 april en 3 mei een vegan night out in samenwerking met het Metropole restaurant in Gorinchem. Julia en de chef hebben speciaal voor deze gelegenheid een gevarieerd menu opgesteld om veganisten en nieuwsgierige niet-veganisten te laten zien hoe je lekker veganistisch kun dineren, zonder dierlijke producten te gebruiken.

Voor maar € 19,95 (excl. drankjes) krijg je een viergangen diner voorgeschoteld, met verschillende veganistische proeverijen. De eerste avond is inmiddels al volgeboekt, maar voor 3 mei zijn nog wat plaatsen beschikbaar. Aangezien ik dan bijna of nog net niet opnieuw mama ben geworden, ga ik zelf niet, maar wil jij erbij zijn? Reserveer dan snel een plekje via vegangorinchem.nl.

Veganistische cheesecake

Vegan cheesecake met aardbeien

recept voor bakvorm Ø 20 – 24 cm
(gebruik bij een kleinere bakvorm een hogere vorm dan de standaardhoogte voor een springvorm)

Ingrediënten

Bodem

  • 250 gram ontpitte gedroogde dadels
  • 225 gram rauwe (gepelde) amandelen

Vulling

  • 400 gram rauwe cashewnoten (ongezouten en ongebrand)
  • 120 ml citroensap (sap van 2 verse citroenen)
  • 160 ml gesmolten kokosvet
  • 300 ml kokosmelk
  • 250 ml agavesiroop (er gaat bijna een heel flesje in, bewaar in ieder geval 1 el voor de aardbeientopping!)
  • 1 vanillepeul

Aardbeientopping

  • 275 gram aardbeien
  • 1 el agavesiroop

Bereiding

  1. Laat de cashewnoten bij voorkeur een nacht, maar minimaal 6 uur weken in een kom met ruim water.
  2. Week de dadels 10 minuten in warm water en laat daarna goed uitlekken. Hak de dadels in een keukenmachine fijn tot een dikke pasta. Doe de pasta in een aparte kom, doe nu de amandelen in de keukenmachine en hak in fijne stukjes. Doe de dadelpasta terug in de mixer bij de amandelen en mix een paar keer totdat de dadels en amandelen aan elkaar plakken en een bal beginnen te vormen. Schep de amandel-dadelpasta in de taartvorm en druk uit tot een redelijk egale bodem.
  3. Laat de cashewnoten uitlekken en voeg ze dan samen met citroensap, kokosvet, kokosmelk en agavesiroop in de blender. Zet de blender aan op lage snelheid en voer langzaam op. Blend alles tot een gladde crème zonder zichtbare stukjes noot. Schrap de vanillezaadjes uit de peul en meng op een lage stand van de blender door de cashewnotencrème.
  4. Schenk de cashewnotencrème op de bodem, zet de taart tijdelijk weg in de vriezer en maak intussen de aardbeientopping. Maak hiervoor eerst de blender schoon en doe er dan de aardbeien en agavesiroop in. Mix tot een gladde saus, schenk over de cashewnotencrème en smeer een beetje uit tot een gladde egale laag.
  5. Zet weg in de vriezer voor tenminste vier uur en haal de taart minstens 15 minuten voor het aansnijden uit de vriezer.

 

IJstaart in de koelkast?

Is de taart nog niet helemaal ontdooid, dan kun je er strakke taartpuntjes van snijden. Is de taart al wat zachter wordt het sneller iets rommeliger, maar is ook de textuur van de taart een stuk zachter en fijner. Eenmaal ontdooid, blijft de taart vrij stevig. Na het ontdooien hoeft deze niet per se terug in de vriezer en kun je het eventueel 1 á maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

7 Reacties op deze post

  1. Emma schreef:

    Dit klinkt verrukkelijk! Ook al eet ik niet vegan, ik ga het zeker eens uitproberen!

  2. ohladybake schreef:

    ze ziet er heerlijk uit en doet meteen verlangen naar de lente!
    ga ze zeker eens uitproberen!

  3. Hoi Hazel, je taartje ziet er prachtig en lekker uit.
    Ik zit de hele avond al in de jongensnamen, soort nostalgie (jongste is alweer bijna 14)
    Ik weet niet welke stijl je andere jongensnaam heeft, maar wij hebben lekker zitten brainstormen (met dochter 2): Dex, Tex, Marin, Marijn, Thoma(s), Quint(en)(ijn), Quirijn, Floris, Lucca, Cain, Tijl, Bernd, Berend, Boet, Wout, Mica, Dante, Milo, Milan, Brennan, Roar(y)=baby v overburen, geen idee of je ro-ar zegt of roar, Ilja, Raf, Raph, Raoul, Sandor, Nat(h)an, Javi, Victor, Django, mijn eigen zonen Marnix en Antal (hongaars). Zal ik toch maar aan een 5e beginnen? (kan niet meer) Succes. Gr, Gerry

    • hahaha… wat lief! Namen verzinnen is meestal wel leuk, maar ja ‘hij’ moet er in principe zijn hele leven mee doen. Lastige bij ons is dat we al vrij veel jongens om ons heen hebben. Dus je hebt al gauw dat iemand anders dichtbij ook al die naam heeft. Maar zie in je rijtje wel wat leuke voorbij komen! :-) Als het zover is, zal ik je laten weten wat het geworden is ;-)

  4. Debbie schreef:

    Beetje sceptisch over veganistische eten hier in huis maar daarom juist een reden om dit te proberen! Vandaag ingrediënten gehaald bij de bio winkel en morgen ga ik t proberen!
    Wat betreft een jongensnaam: die van mij heet Jip :)

    Debbie’s Choice op FB

    • Veganistisch eten als levensstijl, zou mij ook niet echt passen. Maar als je het bekijkt als een andere manier van eten maken, dan vind ik het altijd een leuke uitdaging. Ik ben heel benieuwd hoe het taartje bij de rest bij je thuis is bevallen?! Heb je het ook vegan genoemd, of gewoon aardbeientaart? ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge