Surf & Turf: varkensentrecote met garnalen en chilisaus

Surf & Turf – varkensentrecote met garnalen en chilisaus

Tussen de wolken door een strakblauwe lucht, elke dag in korte broek en geen dag onder de 20 graden. Zo zie ik mijn zomer graag. Een beetje zoals tijdens mijn rondreis door Australië. Het maakt niet uit of het in Nederland regenachtig is of een prachtige BBQ-dag. Elk type weer heeft het in zich om mijn heimwee naar Down Under aan te wakkeren. Wat ik op zulke dagen het liefste doe, is comfort food maken en herinneringen ophalen. Surf en Turf is daarvoor een ideaal gerecht. 

Surf & Turf

Dit oorspronkelijk Californische gerecht doet het in Australië ontzettend goed in toeristische plaatsen aan de oostkust vol relaxte surfers en backpackers. De naam heeft overigens niks met de sport te maken, maar alles met de zee én met het land. Surf staat voor garnalen en turf voor een heerlijk stuk malse biefstuk.

Kun je geen keuze maken uit vis of vlees dan is dit de perfecte menukeuze van de Australische grill, want als er één ding is wat ze daar goed kunnen dan is het barbecueën. In de meeste gevallen zul je dit gerecht dan ook geserveerd krijgen aan twee grote spiesen. Mijn surf & turf versie bakte ik tijdens de vroege frisse lente in de koekenpan, maar als de gelegenheid zich aandoet, grijp ik liever naar de barbecue.

Entrecote van varkensvlees

Zie je Entrecote ergens op het menu staan, dan zal je eerste associatie waarschijnlijk met rundvlees te maken hebben. Een entrecote van varkensvlees is dan ook niet iets dat je in het schap in de supermarkt snel terugvindt. Ontzettend jammer eigenlijk. Als je zoals ik niet met een grote regelmaat bij de slager komt, dan kan het dus gebeuren dat je net zoals ik geen idee had van het bestaan. Naïef? Misschien. Onwetend? Guilty. Maar nu we het wel weten, kunnen we er iets mee. Natuurvlees.nl gaf mij dit stukje vlees om mee te expirementeren en hoewel het niet meer nodig heeft dan een grillpan en een beetje peper en zout, geef ik het graag de special treatment.

Dit surf & turf  recept is bedoeld om een beetje uit de losse hand te maken. Je kunt eenvoudig nog wat kruiden aan de saus toevoegen als je daar zin in hebt, of smaakjes weglaten. Heb je meer of minder vlees of garnalen, geen probleem. Hoewel mr. Pi een groot stuk vlees niet zal afslaan, hebben wij samen doorgaans genoeg aan een stuk van 250 gram. In de pan bak ik het stuk als geheel, daarna deel ik het door de helft. Ben je zelf een grote vleeseter of met meer personen. Neem dan van alle ingrediënten behalve de rode peper iets meer, tenzij je graag pittig eet.

Surf & Turf – varkensentrecote met garnalen en chilisaus

Surf & Turf – varkensentrecote met garnalen en chilisaus

Recept 2 personen

Ingrediënten

  • 250 – 400 gram (varken) entrecote
  • 40 gram boter
  • 1 rode chilipeper (fijngehakt)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 100 ml soja kookroom (Alpro)
  • 20 ml Bruine Jenever (Hooghoudt)
  • citroensap
  • peper & zout
  • 100 gram Hollandse garnalen

Bereiding

  1. Laat de helft van de boter smelten in een pan en bak de entrecote gaar.
  2. Smelt de andere helft van de boter in een kleine pan en bak op een medium vuur de chilipeper en knoflook tot ze een beetje zacht zijn.
  3. Voeg na ongeveer een minuut de sojaroom en jenever toe. Laat even pruttelen en breng de saus dan op smaak met citroensap, peper en zout. (Wordt de saus iets te zuur, voeg dan eventueel een klein theelepeltje suiker of honing toe).
  4. Doe de garnalen bij de saus en laat 1 á maximaal 2 minuten zachtjes pruttelen. Gebruik je rauwe garnalen, kook de garnalen dan mee totdat ze roze kleuren, dan zijn ze gaar. Kook ze niet te lang, daar worden ze taai van.
  5. Doe de entrecote op een bord en serveer met een flinke schep saus met garnalen.

Bijgerechten

Wij aten dit gerecht met een aardappelsalade en een bloemkool-ovenschotel uit de Hello Fresh box. Had ik de ingrediënten nog niet in huis gehad, dan zou ik dit gerecht serveren met krokante aardappelwedges en een frisse salade.

Disclaimer: in deze blog wordt een artikel beschreven dit ik gratis heb ontvangen. Ik heb echter geen vergoeding gekregen voor het schrijven van dit artikel. 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Rate dit bericht
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (No Ratings Yet)

2 Reacties op deze post

  1. Simone schreef:

    Nou van die eerste rij foto’s krijg ik meteen zin om op reis te gaan! En die varkensentrecote klinkt ook wel erg lekker!!! Leuke combi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge