Baking tools: waar koop je bakpapier

Is bakpapier een noodzakelijk kwaad in de keuken? Niet wanneer je veel gebruikmaakt van de oven voor het bakken van koekjes, schuimpjes, hapjes met bladerdeeg of ovenpatat, dan vind ik het zelf ontzettend handig om bij de hand te hebben. Nu het thuisbakken steeds populairder wordt, hoop ik dat er een producent opstaat, die dit papier een beetje kan opleuken. Want waarom is er alleen dat saaie bruine papier verkrijgbaar, inmiddels ook in witte variant, maar geen vrolijk gekleurde zoals bij cupcake cups?

Bruin bakpapier

We kunnen allerlei gekleurd FSC-vriendelijk papier maken. Waarom dan geen biologische afbreekbaar bakpapier met een vrolijk patroon erop. Een stapel grote chocolate chip cookies geeft nu eenmaal leuker weg in een gezellig patroonpapiertje gewikkeld, niet in dat vale bruin dat we bij de meeste supermarkten vinden. Meer wit daar zou ik ook al blij mee zijn. Voorheen kon ik alleen bij Hanos, de horeca ‘supermarkt’, terecht maar dan heb je ook gelijk een rol van 50 meter. Nu alleen nog even een inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelen. Update 2016, de meeste supermarkten lijken het witte papier omarmd te hebben. Ook bij Albert Heijn zie ik nu alleen nog wit.

Witte bakvellen

Geen Hanos in de buurt, wel een Lidl? Komt dat even goed uit. Daar blijken ze namelijk ook wit bakpapier te verkopen. Doosjes met 30 vellen op bakplaatformaat. Er staat een keurmerk op dat tijdens het productieproces zo weinig mogelijk emissie van schadelijke stoffen heeft plaatsgevonden, maar of het daarmee ook echt milieuvriendelijk is?

FSC-proof

Nee, als ik voor milieuvriendelijk ga, dan gebruik ik voor bijvoorbeeld ovenpatat gewoon een bakmat van teflon of een silliconen. Voor overige doeleinden waar bakpapier onontbeerlijk is, wend ik me voortaan tot het bakpapier van de biowinkel: ongebleekt, FSC-proof, chloorvrij en volledig composteerbaar (per rol 19,8 x 33 cm). Dat dit geen wit papier is, neem ik dan uiteraard voor lief. Ze hebben er trouwens ook cupcakevormpjes van!

parchment paper - bakpapier natuurwinkel
Milieuvriendelijk bakpapier van biofutura.nl

Bakpapier met print

Het idee voor bakpapier met een artyfarty print of een of ander kek design komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Een tijd geleden bracht vriendin G. namelijk deze rol bakpapier met cupcakeprint voor me mee uit Scandinavië. Nog nooit in Nederland gezien voor die tijd, daarna ook niet. Ik heb er wat op los gegoogled, maar geen resultaat. Vooralsnog doe ik het even met deze mooie vellen, maar als iemand een tip heeft, waar je dit kunt krijgen, let me know!

Bakpapier met print

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

5 Discussion to this post

 1. Laura's Bakery schreef:

  Wat gaaf zeg dat bakpapier met een printje! Ik heb zelf altijd wit bakpapier, koop ik bij DekaMarkt. Durf je eigenlijk niet te zeggen of dit FSC-vriendelijk is. ‘Mooi’ bruin bakpapier vind ik die van Blokker. Daar zit een honingraat structuur in wat het net even wat chiquer maakt. Maar daar betaal je dan ook voor..

 2. Anonymous schreef:

  Dirk verkoopt ook wit bakpapier

 3. Anonymous schreef:

  Bij jumbo verkopen ze ook wit bakpapier

 4. Hazel Hardijzer schreef:

  Blijkbaar hebben we niet de goede winkels aan mijn kant van de stad. Ik weet vooral waar ze het allemaal niet verkopen. Bedankt voor de tips allemaal!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts