Hoe maak ik een bruidstaart? deel 2

In ‘hoe maak ik een bruidstaart?’ deel 1 schreef ik over de eerste oriëntatie voor het maken van een bruidstaart. Deze post gaat verder in op de voorbereiding. Nu het ontwerp duidelijk is en de smaak is bepaald, maak je een lijstje met materialen en ingrediënten die je nodig hebt voor je aan je project begint.  Maar wat heb je allemaal nodig?

Stapeltaarten

Het allerbelangrijkste in mijn ogen is een goed recept! Dus zoek ik mijn kookboeken door en kijk rond op internet. Voor Nederlandse begrippen zijn stapeltaarten nog vrij nieuw, daarom zoek ik in eerste instantie naar Engelse en Amerikaanse recepten. Engelse recepten hebben daarbij vaak mijn voorkeur omdat ingrediënten dan meestal net als de Nederlandse recepten in grammen in plaats van in cups worden weergegeven.

Recepten taart & vulling

Denk er overigens bij het kiezen van een recept aan dat lang niet alle gasten houden van een uitgesproken smaak. Voor een bruidstaart voor veel personen zou ik liever kiezen voor een veilige smaak. Is misschien niet zo spannend, maar levert de meeste blije gezichten op.

Websites

Recept bruidstaart

Mijn taartontwerp, een hartentaart, was uiteindelijk leidend voor het recept dat ik uiteindelijk heb gekozen. De buitenkant wit, de binnenkant; een rode verrassing! En wat is er lekkerder rood dan een original 3-layer red velvet cake? Hiervoor had ik immers al een perfect recept gevonden van de Hummingbird bakery. Het red velvet cake recept dat ik eerder gebruikte voor de WK cupcakes afgelopen zomer. Voor het maken van de bruidstaart verdubbelde ik de hoeveelheden en verdeelde daarna het beslag in drie delen om drie lagen te kunnen bakken.

Geheime proefsessie

Eerlijk gezegd maakten de WK cupcakes onderdeel uit van mijn geheime proefsessie. Aangezien de bruid & bruidegom mij het volledige lot van de taart in handen hadden gegeven, wilde ik toch zeker zijn dat de smaak in orde was. Dus maakte ik cupcakes voor de gelegenheid en gaven zij mij hun goedkeuring zonder dat ze het zelf doorhadden. Maar aangezien de meeste bruiden in spé niet zo dol zijn op verrassingen zou ik een proefsessie niet uitsluiten. Niet alleen lekker, maar ook leuk om te doen.

Oefentaart

Als je nog niet eerder een gedecoreerde taart hebt gemaakt, is het raadzaam eerst een oefentaart te maken. Het bespaart een hoop stress als je van tevoren een idee hebt van wat je te wachten staat. In het geval van mijn bruidstaartproject was ik dolblij dat ik een week van tevoren een oefentaart heb gemaakt. In die periode was het rond de 30 graden en dat had ook zo z’n effect op de ingrediënten. Dus eenmaal aan de slag voor de real deal wist ik dat ik vroeg op moest staan om de hitte van de dag een beetje te mijden. Deze taart hoeft er natuurlijk niet perfect uit te zien en moet je vooral gebruiken om te oefenen met de afwerking en het decoreren zoals het schrijven op de taart en het aanbrengen van versieringen.

Inkopen ingrediënten

Om zowel het proeftaartje te maken als de uiteindelijke cake is het handig om het aantal ingrediënten dubbel in te kopen. Of in het geval dat er iets misgaat, is het ook handig om nog iets extra’s in huis te hebben. Een paar weken van te voren kocht ik alvast het volgende om de red velvet bruidstaart te maken:

 • Taartvormen in hartvorm
 • Witte rolfondant
 • Roze rolfandant
 • Rode rolfondant
 • Verschillende maten uitstekers in hartvorm
 • Cakeboard (om de taart op te presenteren – in dit geval ook in hartvorm)
 • Taartdoos om de taart in te vervoeren
 • Rode kleurstof
 • Writing icing (kun je kant-en-klaar kopen) of een decoreer spuitzak om icing mee te schrijven.

Vlak voordat je de taart gaat maken, koop je in de supermarkt de overige ingrediënten voor de taart zodat die zo vers mogelijk zijn. Nu heb je alles in huis om te beginnen met je (proef)taart! Klik op de link voor: Hoe maak ik een bruidstaart? deel 1

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Reacties op deze post

 1. Crystaliciousss schreef:

  wat een prachtige taart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten