Boterham met pindakaas

Boterham met pindakaas

Wat heeft pindakaas waardoor iedereen het altijd eet met iets erbij? Niet gewoon pindakaas op een boterham, maar pindakaas Plus. Mijn favoriete combinatie is pindakaas met jong belegen kaas. Maar elke willekeurige persoon met wie ik dit bespreek, schudt daarop altijd heftig ontkennend het hoofd met bijbehorend vies gezicht. ‘Pindakaas met kaas?’ Ongehoord!

Pindakaasdiscussie

Herken je dat ook, die gesprekken waarin wordt bediscussieerd wat de beste pindakaascombinatie is? Zoals ik als zei is mijn favoriete combi, pindakaas met kaas. Maar volgens anderen zou dit hagelslag moeten zijn of sambal, maar kaas? nee, geen kaas. Nou, ik kan je vertellen dat dat precies is wat mijn zussen mij als klein meisje al leerden eten. ‘Weet je wat lekker is Hazel?’ zeiden ze dan. ‘Een boterham met pindakaas én kaas.’ En inderdaad, ik vond het heerlijk! Dus dat is dan al 3 vóór.

Pindakaas & kerst

Daarna volgde een periode waarin ik nauwelijks nog pindakaas at. Zeker niet op de middelbare school waar ik al het eten dat ook maar enigszins geurde, vermeed om op brood te eten. Pindakaas werd pas weer een gespreksonderwerp toen ik mijn huidige liefde leerde kennen, mr. Man. De allereerste keer dat hij mee at bij mijn ouders. Hij viel direct met zijn neus in de boter, want ik gok dat één van de eerste keren met kerst was.
Nog uitbuikend van het overvloedige diner, kon mijn moeder het toch niet laten om iedereen te vragen of ze wel voldoende hadden gegeten. Om vervolgens lachend tegen mr. Man te zeggen dat hij anders nog wel een boterham met pindakaas kon krijgen. En dat was nou net één van de weinige dingen die hij toen echt niet lekker vond.

Pindakaas-sambal

Tijdens onze eerste jaren samenwonen is er dan ook geen pot pindakaas het huis ingekomen. Totdat, ja, wanneer dat weet ik eigenlijk niet eens meer. Maar tegenwoordig eten we het dus gewoon. En hebben we dezelfde discussies in huis, zoals ik al met zoveel anderen heb gevoerd. Ik pindakaas-kaas, hij pindakaas-sambal.

Deze week heb ik voor het eerst één van de overige gevierde combi’s geprobeerd: pindakaas-hagelslag. En weet je, ik vond er echt niks aan. Geen fairtrade hagelslag kan er tegenop. Laatst heb ik trouwens ook de sambalvariant geprobeerd en eerlijk is eerlijk, stiekem was dat best smakelijk, daarom mag die combi voortaan op nummer 2.

Wat is volgens jou de combi die ik écht eens zou moeten proeven?

 • Pindakaas met banaan?
 • Pindakaas met jam?
 • ….?
Article Tags : , ,
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en IT communicatieadviseur, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

6 Discussion to this post

 1. Crystal schreef:

  ik eet sinds kort de eko pindakaas, alleen pindas en een snuf zeezout. ik rooster mijn boterhammen en dan laat ik de laag pindakaas in het brood smelten. geloof me, een betere combi dan brood en pindakaas is er niet ;) voor mij hoeft er niks bij.

  • Hazel Hardijzer schreef:

   Pindakaas met zeezout is een combinatie die werkelijk nooit in me zou zijn opgekomen. Maar ja, waarom ook niet. Ga ik definitief proberen!

 2. Als kind kreeg ik altijd boterhammen mee naar school. Boterhammen met pindakaas en plakjes komkommer. Mijn vriendinnen keken me vies aan maar wilden stiekem toch wel eens proeven. Sindsdien wilden ze maar al te graag ruilen van lunch! Wat niet door ging natuurlijk!

  Sinds kort smeer ik er wel eens een dun laagje Marmite op. Is best zout vandaar dat dunne laagje maar best lekker. Ik begin Marmite steeds lekkerder te vinden. Met evt daar naar dunne plakjes komkommer overheen.

  Toevallig deed ik afgelopen weekend een beetje honing op de boterham met pindakaas. Was niet vies! ;)

  Groetjes, Tessa

  • Hazel Hardijzer schreef:

   Boterham met pindakaas en plakjes komkommer heb ik ook nog niet eerder op. Wel boterhammen met kaas en plakjes komkommer. Pindakaas met Marmite, daar moet ik nog even een drempel zien te nemen, maar ik vind het een leuke uitdaging!!

 3. AreyouShir? schreef:

  Haha! Leuk om te lezen hoe pindakaas weer zijn weg in je leven heeft gevonden ;) Zelf ben ik helaas toch echt van de pindakaas met hagelslag. Wel weet ik dat een vriendin het graag eet onder haar beleg, dus bijv. een boterham gesmeerd met pindakaas en daarop kipfilet.

  • Hazel Hardijzer schreef:

   Kipsaté en satésaus of een boterham met pindakaas en kipfilet.. ik zie hier wel wat overeenkomsten. Zal waarschijnlijk prima smaken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts