Martha Stewart’s feestelijke taarten een prijzige verleiding {review}

Feestelijke taarten van Martha Stewart. Een feestelijk tijdschrift voor wie gek is op het maken van gedecoreerde taarten en het knutselen met cupcakes. Voor liefhebbers van subtiele sprankelende en smakelijke taarten een prijzig magazine.

Martha Stewart in Nederland

‘Martha Stewart komt naar Nederland!’ hoorde ik laatst van Betina van Betty’s Kitchen, ‘Ik weet alleen niet meer precies de details van waar, wanneer en hoe.” Goed nieuws dacht ik, misschien komt ze voor een collegetour zoals met Nigella Lawson. Van Martha de businessvrouw valt veel te leren en niet per se op taartgebied dus daar wil ik graag meer van weten. Eenmaal thuis vertelt Google mij dat ik Betina waarschijnlijk verkeerd heb begrepen. Niet Martha Stewart zelf komt naar Nederland, maar een vertaalde versie van haar tijdschrift. Feestelijke taarten heet het en is verkrijgbaar bij Bruna en Ako voor € 12,95.

Op zoek naar feestelijke taarten

In mijn gedachten passeren de vele recepten die ik van Martha Stewart voorbij heb zien komen op Pinterest, dus een Nederlandse variant van haar tijdschrift zie ik wel zitten. Het maakt me in ieder geval nieuwsgierig genoeg om er speciaal voor op pad te gaan. Bij de eerste boekhandel (Bruna) hebben ze nog nooit van het tijdschrift gehoord, terwijl ze het daar juist moeten verkopen. Bij de tweede zaak waar ze het officieel niet verkopen, heb ik beet. De cover van ‘feestelijke taarten’ ziet er verleidelijk uit, maar heeft ogenschijnlijk nauwelijks iets met Martha te maken. Noch een foto, noch een logo als herkenningspunt, slechts haar naam op minimale grootte op de cover.

Feestelijke Taarten - Martha Stewart

Tutorials gedecoreerde taarten

Veelbelovend sla ik het blad nog in de winkel open om te zien wat het aan lekkernijen te bieden heeft. Ik verwacht mooie foto’s van prachtige taarten zonder al te veel opsmuk, maar bovenal een blad vol heerlijke en herkenbare recepten die niet al te moeilijk zijn om te maken. Ik begin achterin te bladeren waar ik allerlei overzichtelijke pagina’s zie met handige tutorials voor de basics van het taarten maken met stap-voor-stap foto’s. Echter terug naar voren bladerend raak ik steeds een beetje meer teleurgesteld. Dit is duidelijk niet wat ik had verwacht. Iets teveel gedecoreerde taarten naar mijn zin en iets te weinig originele lekkere recepten. Toch zijn er enkele ideeën die me aanspreken, bijvoorbeeld hoe je de gecarameliseerde hazelnoten op de cover kan maken. Hiervan had ik bijvoorbeeld graag meer willen zien.

Feestelijke Taarten - Martha Stewart

Beginner vs gevorderd

Dat het tijdschrift is bedoeld voor taartenbakkers mag duidelijk zijn. Toch vind ik het lastig te bepalen wie ze precies met het tijdschrift willen aanspreken. Ik zie ontwerpen voor verschillende ‘dierentaarten’ die hartstikke mooi zijn voor een kinderfeestje, maar veel werk zijn voor een beginnende taartbakker en weinig ambitieus voor een ervaren cakedecorateur. De bovenstaande kip lijkt me bijvoorbeeld een behoorlijke uitdaging voor wie nog nooit een spuitzak ter hand heeft genomen.

Martha Stewart.com

Jeetje, wat vind ik dat jammer om te zeggen, maar de € 12,95 investeer ik toch liever in een mooi kookboek (over taartdecoraties) of ander food tijdschrift. In Pauls Bakery vind je bijvoorbeeld veel zoete creaties die er prachtig uitzien en verrukkelijk smaken zonder dat ze al te veel inspanning vereisen. Is overigens van dezelfde uitgever. Daarnaast wil ik geen ‘spoil sport’ zijn, maar kun je een beetje uit de voeten met het lezen van Engelse recepten neem dan liever een kijkje op Martha Stewart.com. Een deel van de recepten is daar gratis en voor niets terug te vinden. De drie onderstaande cakes vind je bijvoorbeeld ook op de Amerikaanse website.

Raket cake

Leuk voor een kinderfeestje. Een cake in de vorm van een raket. Op de Martha Stewart site vind je het recept plus de template voor het maken van de cake.

Raket ruimte taart van Martha Stewart

Ruffle cake

Prachtige cakes vind ik dit. Een jaar geleden maakte ik mijn eerste ruffle cake met Amaretto smaak (Engelse blogpost) voor mijn vaders 75e verjaardag.

Ruffle cake - Martha Stewart

Kerst boomstamcake met caramel (Yule log)

Een prachtige cake om tijdens de kerst aan je gasten te serveren. Voor de onderstande boomstam is gebruik gemaakt van een speciale mat om de boomstam een structuur te geven. Deze mat is in Nederland lastig verkrijgbaar. Een alternatieve optie is om je boomstam te voorzien van een chocolade icinglaag waarin je met een grove vork een structuur van nerven aanbrengt.

Yule log - Martha Stewart

Pluspunten

 • Nieuwe ideeën voor gedecoreerde taarten en cupcakes
 • Handige tutorials achterin het tijdschrift met een aantal stap-voor-stap foto’s
 • Recepten volgens de redactie geschikt voor beginners
 • Begin van Martha Stewart’s imperium uitbreiding in Nederland
 • Vertaalde Amerikaanse receten met Nederlandse maateenheden

Minpunten

 • Voor beginners zijn enkele decoratietechnieken echt niet zo eenvoudig
 • Te veel focus op decoratie en te weinig op de recepten
 • Recepten staan achterin, de foto’s van de taarten voorin, dat leest niet gemakkelijk.
 • Een deel van de recepten is gratis te vinden op de Amerikaanse site
 • Prijs is aan de hoge kant voor een taartmagazine

Twijfelaartje

Hoewel ik teleurgesteld ben over de inhoud ben ik tegelijkertijd gematigd positief. Ook al kun je de meeste ideeën en recepten elders terugvinden, van food magazines kun je ergens niet genoeg hebben en er staat een aantal originele ideeën die leuk zijn om uit te proberen. Zoals de hazelnoten met caramel op de cover. Begin je net met het decoreren van taarten dan kun je er waarschijnlijk een hoop informatie uithalen. Maar ik twijfel of deze prijs het waard is. Mij biedt het tijdschrift helaas niet voldoende nieuws. Feestelijk taarten gaat daarom niet in mijn winkelmandje. Voor lekkere taarten wacht ik liever op een nieuwe editie van Pauls Bakery. Van dezelfde uitgever maar voor een vriendelijker prijsje.

Artikel tags ,
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Reacties op deze post

 1. Simones Kitchen schreef:

  Jammer dat het tijdschrift enigszins tegenvalt Hazel…. En ja dan is 12,95 besteen hoop geld. Kun je waarschijnlijk beter de Mjam taart kopen als je uit bent op decoratie tips…

 2. Hazel Hardijzer schreef:

  Ja dat vind ik ook jammer, ik had er meer van verwacht. Ik begrijp de prijs/inhoud verhouding niet zo goed. Ben ook oprecht nieuwsgierig met welke focus en voor welke doelgroep ze het precies op de markt hebben gezet. Uiteindelijjk ben ik namelijk wel, met een nota bene oude editie van, Donna Hay magazine voor 10 euro de deur uitgelopen! : )
  Mjam taart is inderdaad een goede tip als je op zoek bent naar een tijdschrift over taartdecoren, voor beginners goed te begrijpen en volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten