Review: Blurb kookboek maken

Droom je ook wel eens van het schrijven van je eigen kookboek zoals ik? Je eigen ontwikkelde recepten gebundeld in een boek met mooie foto’s en je naam op de cover. Op internet vind je meerdere aanbieders voor het printen van fotoboeken, maar Blurb is voor zover ik heb gezien de enige aanbieder met een boekwinkel waarin je je eigen boek te koop kunt zetten. Laatst maakte ik vrij gemakkelijk een fotoboek bij Webprint, ik ben benieuwd of Blurb net zo makkelijk werkt. Terwijl ik een beginnetje met mijn Blurb kookboek maak, vertel ik je over mijn ervaringen.

Blurb BookSmart

Voor het maken van je boek heb je een aantal keuzes. Bookify tm online, Blurb BookSmart en Blurb for Professionals. Bookify is de meest eenvoudige versie, maar dan zit je ook vast aan sjablonen. Kies je voor  de Professionals-variant dan heb je typografisch meer controle, mits je beschikt over Adobe® InDesign®. Ik heb dat programma niet, maar ik wil graag zelf wat meer vrijheid hebben in de opmaak dus kies ik voor Blurb BookSmart.

Blurb BookSmart voor beginnende kookboekdesigners

Het programma is makkelijk te downloaden en installeren, daarna start het automatisch op. In het startscherm kun je kiezen voor ‘Start a new book’ en kun je tips, tutorials en updates bekijken. Heb je al een boek aangemaakt dan kun je vanuit dit scherm makkelijk je project openen.

Maak een fotoboek of bekijk de tutorials
Start een nieuw fotoboek of bekijk de tutorials.

Fotoalbum software

Voordat je kunt beginnen, dien je dus eerst de software te downloaden. Heel eerlijk gezegd ben ik hier niet zo’n fan van omdat ik met een andere programma’s wel eens heb ervaren dat ik dankzij een tussentijdse softwareupdate niet meer bij mijn project kon. Overigens was dat jaren geleden en hoop ik dat ik er vanuit mag gaan dat een geavanceerd product als Blurb daar goed mee om weet te gaan.

Prijs fotoalbum

Na het aanmaken van een nieuw boek, volgt de keuze voor een formaat. De afmeting die je kiest is bepalend voor de prijs daarom vind ik het handig dat Blurb vanaf dit eerste keuzescherm een link heeft opgenomen naar het prijzenoverzicht, zo kom je niet achteraf nog voor verrassingen te staan. Ik wil graag een vierkant boek. De kleine variant van 18 x 18 cm kost € 20,55 inclusief foto op de omslag. Een grote van 30 x 30 cm kost € 42,77. Standaard heeft het boek 20 pagina’s, per extra pagina’s betaal je een beetje extra per pagina.

Formaten Blurb fotoboeken
Kies een formaat

Opmaak fotoboek

Heb je gekozen voor een formaat dan volgt de vraag voor een type boek. Hier koos ik voor ‘Cookbook’ maar een gewoon fotoboek, jaarboek, notitieboek, trouwboek of portfolio is ook mogelijk. De opmaak van het fotoboek wordt nu voor je aangemaakt met een vaste indeling voor het plaatsen van recepten en foto’s. Het is niet helemaal naar mijn zin, maar na even puzzelen ontdek ik dat je op een willekeurige pagina de lay-out kunt aanpassen en eenvoudig kopiëren naar alle overige pagina’s. Hoewel je redelijk veel kunt aanpassen had ik hier iets meer mogelijkheden verwacht.

Kies bij het type boek voor Cookbook
Kies voor het maken van een Cookbook

Kleuren, lettertypes en achtergrond

Na wat stoeien en knutselen heb ik al gauw drie pagina’s gemaakt. Ik zie dat je veel kunt veranderen qua achtergrond en kleuren. Zelfs bij voorgedefinieerde sjablonen (en dat zijn er heel veel) kun je de kleuren van de voor- en achtergrond nog aanpassen. De vraag is of je dat wel wilt bij een kookboek, maar wil je het, dan kan het. Verder kun je kiezen voor het toevoegen van icoontjes die op elke pagina terugkeren, ook daar zijn de mogelijkheden bijna oneindig. Bij de lettertypes kan ik opvallend genoeg zelfs kiezen voor alle lettertypes die ik op mijn computer heb geïnstalleerd, dat vind ik een grote pre. Zo kan ik mijn eigen huisstijllettertype kiezen als ik dat wil.

Foto’s online bewerken

Een ontzettend groot gemis vind ik dat er binnen het Blurb programma geen mogelijkheid is om je foto’s te bewerken, zelfs niet als het gaat om een kleine aanpassing. Foto’s bewerken doe ik het liefst in Photoshop, maar zelfs eenvoudig bijsnijden of bijkleuren kan hier niet. Heb je geen Photoshop, dan kun je gebruikmaken van gratis online programma’s zoals pixlr.com of Picmonkey.com.

Preview fotopagina blurb
Preview fotopagina Blurb inclusief iconen

Tekstvakken

In de tektsvakken kun je simpel je tekst typen en daarna de grootte of het lettertype aanpassen. Het programma geeft het gauw genoeg aan als de tekst niet past binnen het kader. Let echter op met het vooruit opmaken van alle pagina’s en naderhand toevoegen van tekst. Is een tekst te lang, dan wordt de tekst niet afgebroken, maar geplaatst op de volgende pagina. Had je daar de tekst al opgemaakt, dan heb je kans dat dit verschoven is. Is de tekst een doorlopend verhaal dan is het uiteraard geen probleem, maar wees je ervan bewust.

Preview

Ben je klaar met opmaken dan kun je tussentijds kiezen voor een preview en zien hoe de pagina eruit komt te zien. Zijn alle pagina’s af, dan kun je na de preview kiezen om je boek af te drukken, of je kunt via ‘edit book’ terug naar het bewerkscherm.

Verkopen in Blurb? Gedrukt of als ebook

Wil je je kookboek verkopen, dan moet je deze eerst zelf kopen. Daarna kun het in de Blurb boekwinkel te koop zetten zodat men een gedrukte versie van jouw kookboek kan bestellen. Andere optie is om je boek te publiceren als ebook voor de iPad.

Conclusie kookboek maken met Blurb

Blurb Booksmart  is prima voor de startende kookboekenontwerper. Kleuren, lettertypes en achtergronden kun je naar hartelust aanpassen. Heb je ruime ervaring met het opmaken van pagina’s en bewerken van foto’s, dan heeft het waarschijnlijk iets te weinig mogelijkheden voor je en kun je beter kiezen voor de Professional variant. Hieronder heb ik de voor- en nadelen van Blurb BookSmart nog eens op een rijtje gezet.

Plus

  • Automatisch kookboeksjablonen met opmaak voor ingrediënten en bereiding.
  • Je kunt offline aan een boek werken.
  • Heel veel sjablonen die je zelf qua kleur kunt aanpassen.
  • Pagina-indelingen zijn eenvoudig te veranderen en te kopiëren.
  • Je kunt gebruikmaken van de lettertypes die op je computer geïnstalleerd staan.
  • De prijs is erg concurrend met andere fotoboeken en is zeker niet de duurste.

Min

  • De software is in het Engels, niet voor iedereen zo praktisch.
  • Er is geen optie om je foto’s binnen dit programma te bewerken of bij te snijden.
  • Opmaakmogelijkheden zijn beperkt.
  • Te lange teksten lopen door op de volgende pagina waardoor de tekstopmaak daar verschuift.
Article Tags :
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en IT communicatieadviseur, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts