Taart bakken met olijfolie

Laatst was ik in de Kookfabriek Amsterdam voor de jaarlijkse culiperslunch. Nog voordat ik goed en wel binnen ben, zie ik in mijn linkerooghoek een tafel vol cocktails en word ik aan de rechterkant aangesproken door een dame met een schaaltje pistachekleurige macarons. Goeiedag! Dit wordt een leuke middag! Die drankjes ga ik later wel op af, ik sla nu eerst rechtsaf en word min of meer direct aangesproken door pastrychef Hidde de Brabander.

Nougat met olijfolie gemaakt door Hidde de Brabander
Nougat gemaakt met olijfolie

Madeleines met chorizo

‘Heb je de madeleines al geproefd? Die zijn bijna klaar. Uiteraard met een Italiaanse chorizo vanwege de Italiaanse olijfolie’. Hmm lekker denk ik, totdat Hidde begint over die chorizo, niet bepaald mijn favoriet. Maar omdat het klinkt als een gewaagde combi en aangezien ik besloten heb vandaag al mijn smaakluikjes open te zetten, ben ik bereid om alles dat eetbaar is te proeven. ‘Door het beslag van de madeleines met olijfolie te maken, blijven de madeleines na het bakken bovendien langer smeuiig.’ Zo ovenvers valt daar ook niet over te twisten. Toch eet ik ze liever zonder de worst alhoewel dat voor een chorizoliefhebber ongetwijfeld anders zal zijn. Met spek of bacon daarentegen zou ik ze prima als ontbijt- of lunchhapje kunnen serveren.

Hand met een servetje met daarop een madeleine - op de achtergrond Hidde en een vrouw die hem helpt
Madeleine met olijfolie en chorizo

Taart bakken met olijfolie volgens Hidde

In Nederland is een campagne voor europese Extra vergine olijfolie van start gegaan onder de noemer ‘gun jezelf elke dag iets extra’s’. Hiervoor werd Patissier Hidde de Brabander ingeschakeld om te demonstreren dat je ook taart en andere zoete gerechten kunt bakken met olijfolie. Voor de gelegenheid bedacht hij vier zoete snacks. ‘Heb je helemaal geen boter gebruikt bij het maken van deze zoete hapjes?’ vraag ik hem. ‘Nee, behalve bij de candybar. Met alleen olijfolie zou de chocolade te vloeibaar blijven en daarom heb ik er wat extra boter aan toegevoegd.’

Macaron gemaakt met olijfolie door Hidde de Brabander
Macaron gemaakt met olijfolie

Elk baksel een andere olie

Als ik vraag welke olijfolie hij heeft gebruikt, legt Hidde uit dat hij voor elke creatie een andere heeft gebruikt vanwege de diverse karaktereigenschappen van de oliën. Een kruidige olie is prima te combineren met de hartige madeleine, maar de candybar heeft iets neutralers nodig. Handig om te weten als je zelf van start gaat met experimenteren. Net zoals bij hartige gerechten zoals aioli bijvoorbeeld is het ook aan te raden om niet een willekeurige olijfolie binnen handbereik te gebruiken. Maar is dat niet waar het bij koken en bakken altijd om draait? Proeven, proeven en nog eens proeven.

Hidde de Brabander legt uit over bakken met olijfolie
Hidde de Brabander @ Culiperslunch 2013

Europese olijfolie

Waarom is het promoten van olijfolie van belang als olijfolie in Nederland toch al een populair product is om mee te bakken? Is het dan ter promotie van een specifiek merk olijfolie? Nee, de Europese afkomst en de kwaliteit van de olijven is waar het om draait. Spanje is bijvoorbeeld de grootste producent van de EU, maar Italië schijnt dan weer de meeste olijfolie te produceren voor het het hogere segment, lees: voor de hogere inkomens. Daar staat dan ook een hoge kwaliteit tegenover dat uitvoerig wordt gecontroleerd door de Italiaanse coöperatie Unaprol, leader van deze campagne.

Europese kwaliteit

Doel van deze campagne is het stimuleren van de vraag naar kwalitatieve extra vergine olijfolie uit de Europese Unie. Daarmee zou voorkomen moeten worden dat de markt wordt overgenomen door massaal geproduceerde olijfolie van buiten de EU met een lagere kwaliteit. Zeker niet een onbelangrijke factor als aanleiding voor deze campagne is natuurlijk het economische belang voor Zuid-Europa. En als dat betekent olijfolie een nieuwe inzinking in de Europese economie kan voorkomen, laten we dan vooral massaal Europese olijfolie kopen. Misschien wat voor Griekenland?! Want waar Griekenland met zijn olijfweelde in dit verhaal is gebleven, is me niet duidelijk.

Candybar met olijfolie gemaakt door Hidde de Brabander
Candybar met olijfolie

Candybar met olijfolie

Vanwege al het culinairs dat me nog te wachten staat, sla ik de candybar af voor nu, maar ik beloof op de terugweg nog een keer langs te lopen. Voor thuis krijg ik alvast een doosje mee met alle vier de ‘Hiddehapjes’. En ik kan je vertellen.. de madeleine is na een week enigszins uitgedroogd, de macaron, candybar en nougat daarentegen hebben zich goed gehouden.

Recepten

Bij navraag aan Hidde op Twitter ontdek ik dat de recepten helaas nergens online te staan, maar dat hij het zeker een goed idee vindt. Zodra ze ergens gepubliceerd staan, zal ik hieronder de links plaatsen. Om een idee te krijgen hoe olijfolie te gebruiken in bijvoorbeeld een cakerecept, vond ik dit zeer smakelijk klinkende recept voor een Italiaanse lemon pound cake met limoncello glazuur. Voor het recept moet je even naar beneden scrollen.

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten