Tintelfrisse Ananas aardbeien

Als kwekersdochter had het me misschien niet zo moeten verbazen; Tintelfrisse Ananas aardbeien. Maar toch, witte onrijp uitziende aardbeien met rozerode pitjes die smaken als aardbeien maar met een vleugje frisheid van een ananas? De bovenstaande foto deelde ik in een ogenblik op Twitter, Facebook en Instagram met de tekst: “#ananas #aardbei bij #AH serieus? Iemand dit al geproefd?”

Ik deed mijn overige boodschappen, keerde huiswaarts, maakte een maaltijd voor little T. en keek weer eens op mijn mobiel om opeens reusachtig veel reacties te zien. Blijkbaar ben ik niet de enige die nooit eerder van Pineberries heeft gehoord!

Aardbeientwitter

@Focusonfoodies:”Ziet er toch uit als onrijpe aardbeien?! Een soort marketingtruc om het toch te kunnen verkopen ;-)”
@deRegeltante: “Ik ben wel benieuwd! Ik het gekocht… en was dus voor deze marketintruc gevallen ;-)”
@nombelina: “Pineberries, waarvan lange tijd gedacht werd dat het een hoax was. Nog nooit gehad.”
@Hazeleger: “Niet zo bijzonder hoor! Heb ze in de moestuin staan… Plantje of 10-15… Er lekker! Lekker zoet & fris!”
@Balkongroenten: “Wilde (natuurlijke) aardbeien zijn heel klein.. Ook ‘gewone’ rode aardbeien zijn een creatie van handige tuinders.. die moeten dan een naam hebben. Een kiwi heet nog niet zo lang kiwi, marketingtruc… Bosaardbeitjes op mijn balkon mmm”

De grappigste reactie die ik op Facebook kreeg: “Gatverdamme, dat kan toch nooit gezond zijn? Is als een koe die smaakt naar zalm.”

Bron foto: aardbeien academie
“De ene aardbei is de andere niet”

Aardbeiendeskundige

Gelukkig was er op Twitter een aardige zeer deskundige aardbeienman, meneer Jan Robben van de Aardbeienacademie die ook reageerde en het me precies kon uitleggen:
Jan Robben ‏@JanRobben: “@hazelhardijzer de witte ananasaardbei is ontstaan uit een kruising van 2 rode bosaardbeien. Smaakt en ruikt naar ananas.” 

AH marketing

Niks geen genetische manipulatie dus, maar gewoon een andere variëteit. Wat marketing betreft had de AH juist wat beter haar best kunnen doen. Had ik de aardbeien in de natuurwinkel aangetroffen dan was het een bevestiging geweest voor mijn gedachte dat je inderdaad alleen daar de meer bijzondere soorten groenten en fruit kunt vinden. Nu ik ze voor het eerst bij de Albert Heijn aantrof, dacht mijn hoofd er meteen het slechtste van. En dáár zou Albert Heijn misschien wat consumentenmarketing op los moeten laten.

Logo van de aardbeienacademie

Campuswinkel

Alhoewel ik dankzij de opgedane kennis vandaag, morgen toch maar terug naar de winkel ga voor een doosje tintelfrisse ananas aardbeien, want nu wil ik ze proeven ook! En in de campuswinkel moet ik maar eens een paar lekkere variëteiten kopen voor in  mijn fruitige stadstuin.

Workshop: de ene aardbei is de andere niet

Zou je ook wel wat meer willen weten over aardbeien? Op de site van de Aardbeienacademie lees ik dat er op 15 juni een aardbeienworkshop wordt gegeven door Jan Robben, Mr. Aarbeienman himself, onder de noemer ‘de ene aardbei is de andere niet’. De workshop is inclusief uitgebreide aardbeienlunch en proeverij van aardbeien! Verukkelijk verantwoord smullen en er nog wat van opsteken ook!

Article Tags : ,
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en IT communicatieadviseur, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Discussion to this post

 1. Beekers Berries schreef:

  Beste Hazel,

  Wat leuk om te lezen dat je een blog hebt gewijd aan onze bijzondere ananas-aardbei.
  Graag wil ik je wat meer vertellen over deze aardbei om een en ander te nuanceren en uit te leggen.

  Allereerst is deze aardbei, zoals door onze collega dhr. Robben is bevestigd, een 100% natuurlijke aardbei en is er niets genetisch gemodificeerd aan. Het is ook geen marketingtruc want de oorsprong van deze aardbei begint rond 1750.
  De ananas-aardbei is inderdaad het resultaat van een kruising van 2 aardbeien, de witte aardbei uit Zuid-Amerika en de rode aardbei uit Noord-Amerika. Ergens in de 18e eeuw ontstond deze aardbei voor het eerst, maar raakte in de vergetelheid. Tegen het einde van de vorige eeuw heeft een Nederlandse teler met passie voor speciale aardbeien door middel van een intensief traditionele veredelingsmethode de ananas-aardbei opnieuw op de markt weten te brengen.
  Sinds 2011 verkoopt de AH als enige supermarkt in Nederland de ananas-aardbei. Verder kom je deze ook tegen in speciaalzaken.

  Wat betreft plantjes, deze zijn sinds eind maart voor het eerst verkrijgbaar voor de consument. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar http://www.berriesathome.nl (aardbeienplanten) en http://www.beekersberries.nl (zacht fruit).

  Heb je nog vragen, dan staan we je graag te woord.

  Met vriendelijke groeten,

  namens Beekers Berries,

  Ghislaine van Berkom

 2. Hazel Hardijzer schreef:

  Beste Ghislaine, Hartelijk bedankt voor je uitgebreide reactie en aanvulling!! Erg leuk om te lezen over het onstaan en de achtergrond van deze aardbei!

  Groeten, Hazel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts