Vlechtbroodjes maken met Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven {review}

Vlechtbroodjes naar recept van Robèrt van Beckhoven

Heb jij thuis ooit leren broodbakken? Mijn kennis over het broodbakken heb ik vooral opgedaan uit boeken en door praktijkervaring. Maar nog altijd ben ik er niet tevreden over. Oefening baart kunst, maar broodbakken vergt geduld en dat heb ik niet altijd. Het bakken van brood werk het beste als je dat van tevoren plant én als je er een goed boek bij hebt die je stap voor stap uitlegt wat je moet doen. Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven is dan opeens een heel fijn boek, waarin alles staat wat je moet weten om te beginnen met broodbakken. Net zoals deze vlechtbroodjes.

Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven ken je wellicht van het tv-programma Heel Holland Bakt, maar buiten dat is hij zowel Meester Patissier als Meester Boulanger. De liefde voor het bakkersvak ontstond in de bakkerij van zijn vader. Inmiddels doet hij er alles aan om zijn liefde voor het vak over te brengen door middel van workshops en cursussen op het gebied van broodbakken en patisserie.

Een kleine maand geleden was ik aanwezig bij zijn boekpresentatie en kreeg het boek na afloop mee naar huis. Aangezien ik op broodgebied nog altijd lerende ben, wilde ik gelijk aan de slag met dit boek om te zien hoe ik het er hiermee vanaf zou brengen. Ik maakte als eerste de vlechtbroodjes waarvan je het recept hier onderin de post vindt.

Meesterlijk brood - Robèrt van Beckhoven

Robèrt ontvangt zijn boek Meesterlijk Brood als eerste uit handen van radio dj Gijs Staverman.

Meesterlijk brood

Meesterlijk Brood is zijn boek dat afgelopen oktober is verschenen. Voorin het boek worden je eerst alle technieken en basisbeginselen uitgelegd, daarna volgt een hoofdstuk voor brooddeeg recepten met gist, gevolgd door brooddeeg met (zuur)desem en in het laatste hoofdstuk geeft hij je nog een rijtje gevarieerde recepten voor onder andere crackers, roggebrood en cake en wafels met quinoa (zie het inkijkexemplaar).

Herinner je je toevallig nog het Winston brood uit het eerste seizoen van Heel Holland Bakt? Behalve bij dit Winston brood recept, zijn er bij het boek nog 11 handige instructievideo’s gemaakt waarop je heel duidelijk kunt zien hoe je bepaalde technieken moet toepassen.

Meesterlijk brood - Robèrt van Beckhoven

Moeilijkheidsgraad

De recepten in het boek zijn voorzien van duidelijke foto’s en zo geschreven dat ze makkelijk te volgen zijn. Toch mis ik iets essentieels in de beschrijvingen van de recepten, namelijk de temperatuur en volgorde van de ingrediënten. In het boek gaat men er naar mijn mening iets te makkelijk van uit dat je de basistechnieken aan het begin van het boek al meteen goed in je hoofd heb zitten.

In het recept dat ik heb gebruikt staat bij stap één: ‘alle ingrediënten mengen en kneden’, maar daar gaat nog iets aan vooraf. Bijvoorbeeld het feit dat de melk lauwwarm moet zijn en je de gist eerst een beetje moet mengen met het vocht voordat je er andere ingrediënten aan toevoegt. En dat het ook nog uitmaakt of je met hand kneed of met een machine. Voor een beginnende bakker kunnen dat essentiële verschillen zijn waar je niet aan denkt, maar waar je broodrecept mee valt of staat.

Workshop brood bakken

Wat daar volgens mij het beste bij helpt is het volgen van een workshop broodbakken bij Bij Robèrt of bij Levine van Doorn (die ook net een boek heeft uitgebracht dat ‘Brood uit eigen oven‘ heeft en toevallig ontzettend goed is in brood bakken). Heb je eenmaal een keer gezien én gehoord hoe het werkt, dan kun je volgens mij elk broodrecept aan.

Bolrijs voor gevlochten broodjes

Vlechtbrood

Ik begin dus met iets makkelijks: vlechtbroodjes. Er staat een apart recept voor luxe gevlochten broodjes in het boek, alleen wil ik eenvoudig beginnen en gebruik daarom het recept voor het vlechtbrood. Bij nader inzien zit er nauwelijks verschil tussen de ingrediënten en maakt het dus helemaal niet zoveel uit welke je gebruikt.

Met het recept voor vlechtbrood kun je twee grote vlechtbroden van ongeveer 400 gram maken of acht kleine vlechtbroodjes. Als jong meisje waren dat mijn lievelingsbroodjes van de bakker en wilde ik ze liever niet eens beleggen om dat ze vers gebakken al zo goed smaakten. Hooguit smeerde ik er dan wat roomboter op.

Vlechtbroodjes maken

Het recept pas ik een beetje aan om zuivelvrij te maken met amandelmelk en margarine. Of het hier door komt dat ze een heel klein beetje droog uitvallen weet ik niet, maar aan de buitenkant zien ze er verbluffend goed gelukt uit. Zeker voor een eerste keer.

Vlechtbroodjes

Vlechtbroodjes

(recept voor 8 vlechtbroodjes)
Bij dit recept ga ik uit van het gebruik van een keukenmachine voor het kneden.

Ingrediënten

 • 20 gram gist
 • 275 ml amandelmelk (óf volle melk) lauwwarm (het liefst net iets warmer dan de kamertemperatuur)
 • 500 gram tarwebloem
 • 10 gram suiker
 • 60 gram plantaardige boter (óf 30 gram roomboter + 30 gram margarine)
 • 10 gram zout
 • 1 losgeklopt ei

Bereiding

 1. Neem een grote kom, leg de gist erin en voeg een beetje melk toe. Meng met een spatel tot de gist is opgelost.
 2. Voeg de rest van de ingrediënten (behalve het ei) toe en laat de machine 3 minuten langzaam draaien.
 3. Laat de machine vervolgens 5 á 6 minuten op een hogere snelheid mengen. Plakt het deeg nog steeds, blijf dan even doorkneden en voeg eventueel een heel klein beetje bloem toe.
 4. Voeg eventueel nog een klein beetje vocht toe tot het deeg zich zo dun laat uittrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken.
 5. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg met de hand nog even kort na. Maak met een beetje bloem een bol van van het deeg en verdeel in 8 stukjes.
 6. Bol de 8 stukjes deeg op en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier of op een houten plank. Dek af met een schone theedoek en laat een half uur rijzen op een warme plek.
 7. Elk bolletje moet uiteindelijk een streng worden van 30 á 35 cm, maar dat doe je stap voor stap. Maak eerst van elk bolletje een rolletje van 10-15 cm en begin dan weer bij de eerste. Rol die uit dot 20 cm en doe dan de overige zeven. Leg weer op zij en rol de strengetjes daarna één voor één uit tot 25 cm. Herhaal deze handeling totdat je strengetjes 30 tot 35 cm zijn.
 8. Maak een knoop in je broodje volgens één van de vijf manieren die Robert in de instructievideo laat zien.
 9. Vet een bakplaat in en leg er de gevlochten broodjes op met steeds 5 cm tussenruimte. Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei, dek opnieuw af en laat 50 – 55 minuten narijzen.
 10. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 240 °C en bak de broodjes na het rijzen 8 tot 10 minuten op deze temperatuur.

 

meesterlijk-brood6b

 

 

 

 

 

 

Meesterlijk Brood – leer bakken vanaf de basis
Auteur: Robèrt van Beckhoven
Prijs: € 20,-
176 pagina’s – gebonden
Van Dishoeck
ISBN: 9000342805

Website: www.meesterlijkbrood.nl
Facebook: www.facebook.com/bijRobert

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Reacties op deze post

 1. Riny schreef:

  20 gram gist in het vlecht broodje is dat uit een zakje of een blokje gist?of 7 gram gist van Oekter

  • Hazel Hazel schreef:

   Hi Riny,
   Bedankt voor je vraag. Het gaat in dit recept om verse gist. Ik ga het er gelijk even bij zetten ter verduidelijking. Mocht je geen verse gist in huis hebben. Dan kun je ook 1 zakje instant gist gebruiken dat is ongeveer 7 gram. Alleen moet je daar de bereiding even op aanpassen. Zo’n zakje dr. Oetker gist kun je gewoon aan de bloem toevoegen. Alleen even opletten dat je het zout dan iets later toevoegt en niet tegelijk met het gist.

   Groetjes, Hazel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge