Vanilla chai latte {Foodblogswap}

Chai thee, een typisch drankje voor hipsters of een ‘gezellig theetje’ voor de massa? Kwam je de Chai latte eerst alleen nog tegen in de luxere koffietenten á la Starbucks, je weet dat het gemeengoed is geworden als Albert Heijn met een huismerk chai komt. Het van origine Indiase drankje is een zwarte kruidige thee met melk(room), in het Indisch ‘chai masala’ of ‘spiced tea’. De kruidenmix voor deze thee bevat in ieder geval cardamom, kaneel, peper, kruidnagel, steranijs en gember. Hoewel ik persoonlijk nooit zo’n fan ben geweest van kaneel en gember, vind ik de kruidigheid van deze thee echt lekker. Latte staat uiteraard voor het melkgedeelte.

Zwarte thee

In dit Engelstalige artikel over de herkomst van chai las ik dat dit duizenden jaren oude drankje door de Indiërs van origine met een groene thee werd gemaakt, tót dat de Britten zich begonnen te bemoeien met de theeproductie. Via de in 1835 opgerichte theeplantages in Assam, India vond de zwarte thee zijn een weg naar de Indiërs en hun lokale recepten. Chai met zwarte thee raakte echter pas echt in zwang toen de Britse Indian Tea Association de consumptie van deze kostbare thee begon te bevorderen. Door er melk, suiker en specerijen aan toe te voegen, wisten leveranciers er een betaalbaar drankje van te maken en kon het de massa bereiken. Pas toen werd het echt populair onder de Indiërs.

Homemade chai

Chai thee vind je in allerlei winkels in diverse variaties. Mijn favorieten zijn de herfstige en kruidige Vanilla Chai van Pukka en de zachte sweet chai van Higher Living. Voor chai latte heb je zelfs speciale mixen zoals je die hebt voor chocolademelk, gekookt water aan toevoegen, klaar! Overigens kun je chai ook makkelijk zelf maken, feitelijk is het niets anders dan een aantal kruiden combineren met zwarte thee die je laat trekken in gekookte melk.

Foodblogswap

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar tot nu toe heb ik me er niet aan gewaagd. Vanwege het gemak gebruik ik doorgaans de kant-en-klare theezakjes. Via de maandelijkse foodblogswap, waarbij een groep foodbloggers van blog wisselt om elkaars recepten uit te proberen, kom ik deze maand uit bij Oesters en Uien. Op deze blog van de Zeeuwse Christien vind je een bijzonder grote variatie aan recepten. Veel vis, vlees en groente, een beetje homemade en een beetje zoet.

Bossche bollen vs chai latte

Ik twijfel eerst of ik de Bossche Bollen van Oester en Uien zal maken. Want nadat het Heel Holland Bakt soezenrecept dat ik maakte voor een NOS-uitzending, mislukte onder het oog van duizenden tv-kijkers, wil ik ze per se nog een keer maken. Ten eerste omdat slagroomsoezen nou eenmaal gevaarlijk verslavend zijn en  twee mijn bewijsdrang wil laten zien dat ik heus wel soesjes kan bakken.

Nadat ik het recept van Oesters en Uien heb gelezen, zie ik precies wat er afgelopen zomer mis ging en weet ik zeker dat het met het met dit recept zeker gaat lukken. Maar niet nu. Binnenkort. Dan ga ik het proberen, maar dan met mijn eigen smaakvariatie. Nu maak ik eerst een vanilla chai latte.

Chai Latte

Winterse Chai

Chai is geen uitgesproken winterse drank, maar de geur van deze typische kruiden brengt me linea recta terug naar de winterse herinneringen uit mijn jeugd. Chai latte zou wel eens de moderne versie kunnen zijn van mijn winterse anijsmelk na een middag schaatsen. Al fantaserend zie ik mezelf al een pan chai maken voor mijn familie na een dag in de sneeuw of op het ijs. Heerlijk ruikt het. Het resultaat vond ik zelf even een beetje wennen. Mijn vijzel en ik zijn denk ik iets te enthousiast aan de slag gegaan om de kruiden te kneuzen, daarbij heb ik het ook nog iets te lang laten trekken, gevolg is een behoorlijk sterke chai die ik met de honing nauwelijks zachter krijg.

Vanilla chai latte

Recept voor 2 mokken

Ingrediënten

 • 1 kardemompeul
 • 1 kruidnagel
 • 1 gekneusde peperkorrel
 • 1/4 tl gedroogde gember
 • 1/4 tl kaneel
 • 2 tl zwarte thee (grove blad)
 • 400 – 450 ml melk
 • 3 druppels vanille essence
 • 2 tl honing

Bereiding

 1. Kneus de peperkorrel, kardemompeul en kruidnagel en voeg het samen met de gember en kaneel (in een thee-ei) toe aan een pannetje met de melk.
 2. Breng de melk aan de kook en laat dan zachtjes koken onder regelmatig roeren om te voorkomen dat er vellen op je melk komen of aanbrand op de bodem van je pan.
 3. Voeg enkele druppels vanille essence toe of een mespuntje verse vanille. Giet de thee door een thee-zeef in twee mokken en voeg aan elke beker volle theelepel honing toe.
Vanilla chai latte

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge