glutenvrije chocolade cupcakes met munt

Een voedselallergie is echt niks voor mij. Niet dat je daarin iets te willen hebt. Maar vind maar eens lekkere cupcakes, taart of koekjes die je ‘mag’ eten als je allergisch of overgevoelig bent voor ei, gluten of melk. Hoewel het aanbod steeds groter wordt, is er niet echt veel keuze. Zelf bakken is daarom de beste optie. Vandaag heb ik een recept gemaakt dat geschikt is als je één van bovenstaande intoleranties hebt, of als je veganist bent. Hoop ik alleen dat je niet overgevoelig bent voor chocolade…?!

Glutenvrije chocolade cupcakes met munt

(recept voor 12-14 cupcakes)

Ingrediënten

  • 250 g glutenvrije bloem (bv. schär)
  • 170 g basterdsuiker
  • 40 g cacao
  • 250 ml sojamelk
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille-extract
  • 1 tl appelazijn
  • 3/4 tl bicarbonate soda
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout

Frosting

  • 80 g plantaardige margarine op kamertemp. (ongezouten)
  • 250 g poedersuiker
  • 3/4 tl groene kleurstof
  • 1 tl pepermunt extract
  • 25 ml sojamelk
  • verse muntblaadjes

Bereiding cupcakes

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vul een muffinblik (voor 12 stuks) met papieren muffinvormpjes.
  2. Meng de sojamelk en de appelazijn in een mengkom en zet het even opzij. Voeg vervolgens suiker, zonnebloemolie, vanille- en pepermuntextract toe. Meng de ingrediënten tot het een beetje gaat schuimen.
  3. Zeef in een andere kom de bloem, cacao, bicarbonate soda, baking powder en het zout.
  4. Giet het melkmengsel bij de droge ingrediënten en mix alles goed door elkaar totdat er geen klonten meer inzitten.
  5. Bak de muffins ongeveer 20 minuten. Haal ze na het bakken uit het blik en laat ze enigszins afkoelen voordat je de frosting erop doet.

Bereiding frosting

  1. Mix de poedersuiker en boter goed door elkaar.
  2. Meng in een maatbeker de sojamelk met de kleurstof en het pepermuntextract. Giet dit beetje bij beetje door de poedersuiker.
  3. Klop minimaal 5 minuten door tot je een fluffly frosting hebt.
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Reacties op deze post

  1. Anonymous schreef:

    Deze cupcakes zijn geweldig. Het valt niet mee om glutenvrije cupcakes te vinden, maar met dit recept is het een eitje.
    Ik ben fan.

    ps: gelukkig gebruik je cacao en geen echte chocolade want ik ben allergisch voor de koemelk die daarin gebruikt wordt. Is die vraag ook meteen beantwoord ; )

  2. Kay schreef:

    Klinkt en ziet er enorm lekker uit, ga ik zeker proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge