Clotted Cream Cake met sojaslagroom

Cake met soja slagroom

Vandaag een post voor een snel cakerecept met sojaslagroom. Niet zozeer een cake met slagroom erop, maar erin dus! Het oorspronkelijke recept is afkomstig uit The Great British Book of Baking en viel me op door de naam omdat ik gek genoeg ben om juist dáár dan een zuivelvrij cake van te maken. Heb je geen problemen met lactose of zuivel dan gebruik je natuurlijk gewoon clotted cream waar ik sojaslagroom heb gebruikt.

Clotted cream uit blik

Grappig detail uit het recept waar ik nog nooit eerder over heb gehoord is ingeblikte clotted cream. Dat schijnt tot voor kort een populair cadeau te zijn om elkaar rond de feestdagen toe te sturen per post. Nu kan ik me niet herinneren dat wij dat ooit met de feestdagen cadau hebben gekregen, laat staan per post. Ik wist niet eens dat het ook in blik werd verkocht en heb toch heel wat verschillende varianten gezien. Waarschijnlijk is die traditie vooral gebruikelijk in Devon en Cornwall waar de (échte) clotted cream vandaan komt.

Sojaslagroom

Een tijdje terug kocht ik bij de natuurwinkel een paar pakjes sojaslagroom van het merk Soyatoo die het tot nu toe prima doen als vervanger voor slagroom. Bij het zien van het recept moest ik daar meteen aan denken. Met sojaslagroom zou mr. Pi deze cake namelijk ook kunnen eten. Het woord slagroom is echter een beetje misleidend, want het is niet zo’n romige cake als de naam doet vermoeden. Natuurlijk had ik kunnen weten dat dat sojaslagroom nooit de romigheid haalt van echte slagroom, laat staan de vettigheid van clotted cream kan nabootsen, maar dat heb ik blijkbaar willen negeren. Het resultaat is zeker smakelijk, maar niet zo romig als ik had gehoopt.

Soyatoo

Het merk Soyatoo heeft ook slagroom in spuitbussen en daarover ben ik absoluut niet enthousiast. Na de derde keer spuiten was alle druk uit de bus verdwenen en kon ik de bus weggooien, geen slagroom meer uit te knijpen. Met de pakjesvariant ben ik wel zeer tevreden vanwege de structuur  en smaak. Al blijf je proeven dat het van soja is gemaakt. maar ben je de smaak van soja gewend dan is dit zeker een aanrader.

Cake met sojaslagroom

 

Clotted cream cake met sojaslagroom {lactosevrij}

Recept voor een ronde cake van 20 cm doorsnede.

Ingrediënten

  • 2 medium eieren op kamertemperatuur
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • 1 kleine vanillepeul
  • 225 gram sojaslagroom van Soyatoo (uit een pakje niet een bus)
  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • snufje zout
  • 1 grote theelepel jam naar keuze (optioneel)

Bereiding Cake

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet het bakblik in. Je kunt een springvorm gebruiken of een andere vaste vorm. Als je het goed invet, komt de cake er goed uit.
  2. Slits de vanillepeul en schraap de vanillezaadjes eruit met de punt van een mes. Doe de zaadjes in een kom samen met de suiker en eieren en klop alles totdat je een dik en mousseachtige structuur krijgt.
  3. Klop de slagroom los in een andere kom, voeg het zout eraan toe en roer het dan voorzichtig door de het ei-suikermengsel.
  4. Zeef de bloem boven de kom en schep het voorzichtig door het beslag.
  5. Doe het beslag in de bakvorm en bak 50 – 60 minuten op 180 graden of totdat de cake goudbruin kleurt en je er een satéprikker in kunt steken en er weer schoon uithalen. Laat de cake 5 minuten in de vorm zitten en haal het er daarna uit om volledig te laten afkoelen op een rek.
  6. Optioneel: In het pakje sojaslagroom zit 300 ml. Klop dit eventueel ook op en roer er een schepje jam doorheen. Snijd een stukje cake af en doe er een schepje vruchtenroom op.
Cake op een bord met sojaslagroom
lactosevrije roomcake met sojaslagroom

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Reacties op deze post

  1. […] je een ‘gewone’ cake, dan volstaat een ingevet bakblik. Voor de handigheid deed ik er na het invetten met boter nog […]

  2. […] (zie de recepten van Rodda’s clotted cream). Een jaar geleden maakte ik bijvoorbeeld deze clotted cream cake (de cake maakte ik zowel een keer met de cream als met Alpro sojaslagroom, werkt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge