Cranberrykoekjes en anijsmelk

Anijsmelk, ik krijg er altijd een nostalgisch gevoel van. Zie mezelf opeens weer zitten, aan de slootkant op een sleetje. Mijn moeder die me net heeft geroepen, steekt de stoep over en loopt het ondergesneeuwde gras op om mij een warme beker anijsmelk te brengen. Even een pauze van het schaatsen op mijn Friese doorlopers, wat een krengen vond ik dat altijd! Maar de anijsmelk was een welkome pauze van alle winterse inspanning.

Cranberrykoekjes en anijsmelk

Van kerst word ik altijd een beetje nostalgisch en dus had ik zin in een beker anijsmelk. Mét slagroom. Zo dronk ik het vroeger niet, maar het lijkt me opeens een goed idee. De slagroom klop ik nu alleen niet met suiker op maar met anijs, lees: gestampte muisjes! Slagroom wil ik wel altijd vers geklopt want daar kan echt geen bus tegenop!

Bij een winters drankje, hoort een winterse snack. Om helemaal in de kerstsferen te komen, maak ik er cranberrykoekjes bij. Meteen mijn inzending voor het foodblogevent van december en wat ik over houd, neem ik mee naar de kerstlunch met mijn collega’s. Zij blij, ik blij.

Anijsmelk met cranberry chocolade chip koekjes

Anijsmelk met anijsroom

(recept voor 2 pers.)

Ingrediënten

  • 2 mokken (soja)melk
  • 4 anijsblokjes van de Ruijter
  • 250 ml (soja)slagroom opgeklopt
  • 3 el gestampte muisjes
  • Eventueel sprinkles ter versiering

Bereiding

  1. Giet de slagroom in een kom. Zeef daarboven de gestampte muisjes om klontjes in de slagroom te voorkomen. Klopt de slagroom st.ijf.
  2. Verwarm de melk in een pannetje totdat het begint te koken. Haal van het vuur, voeg de anijsblokjes toe en roer totdat deze zijn opgelost.
  3. Schenk de melk in een mok en schep er een flinke lepel slagroom op, of spuit de slagroom erop met behulp van een spuitzak.
  4. Versier met sprinkles.
Cranberry chocolate chip cookies op een rooster
Cranberrykoekjes

Cranberrykoekjes

(recept voor 12 stuks)

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 35 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 60 gram (plantaardige) boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 40 gram gedroogde cranberry’s
  • 30 gram gehakte pecannoten
  • 75 gram witte chocolade chips
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl vanille extract

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed twee bakplaten met een vel bakpapier. (Heb je maar één bakplaat, bak de koekjes dan in twee porties..
  2. Klop met een mixer de boter met de twee soorten suiker totdat het mengsel licht en romig is. Klop er vervolgens het ei en vanille extract door.
  3. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en het zout en klop dit door het botermengsel.
  4. Spatel er als laatste de cranberry’s, pecannoten en chocolade chips doorheen.
  5. Schep steeds een lepel van het deeg en vorm er met je handen een balletje van. Leg het op de bakplaat en druk het een beetje plat. Tijdens het bakken zal het koekje nog verder uitzetten dus houdt voldoende tussenruimte.
  6. Bak de koekjes 15 minuten op 180  °C of tot ze goudbruin kleuren. Haal de plaat uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Schep de koekjes daarna van de plaat en leg ze op een rooster om volledig af te laten koelen.
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Reacties op deze post

  1. Anonymous schreef:

    Hoi, Je wil enkel maar verse slagroom maar ik kan je garanderen dat er niets boven anijsmelk gaat gemaakt van echte anijszaadjes ipv chemische extracten van de Ruyter. Of niet ?

    doei

    • Hazel Hardijzer schreef:

      Ha, daar heb je wel een goed punt!
      Eerlijk gezegd heb ik zitten nadenken over allerlei verschillende recepten met anijs, maar niet om de anijsmelk daarmee te maken. Dit keer ging het me puur om de smaak en misschien ook wel de beleving van vroeger en daar horen voor mij toch de blokjes van, inderdaad, de Ruyter bij.
      Maar een volgende keer probeer ik het graag uit zonder! : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge