Hot cross buns voor de paasbrunch

Paasbrunch: recept hot cross buns

‘Hot cross buns, hot cross buns, one a penny, two a penny, hot cross buns!’ dit Engelse liedje kon ik al eerder zingen dan dat ik er ooit één heb gegeten. Hot cross buns zijn van origine traditionele Britse Paasbroodjes die met name werden gegeten op Goede Vrijdag. Eerder schreef ik daar al eens over in mijn blogpost over de Chelsea buns. Inmiddels kun je de hot cross buns in Engeland het hele jaar door krijgen en vind je er zelfs varianten met bijvoorbeeld ‘Double Belgian chocolate en fudge’ of cranberries.

Zelf broodjes bakken

Nu we dit kinderliedje bijna elke avond zingen met Little T. moest het er wel een keer van komen om ze zelf te maken. Bij Marks & Spencer kun je ze ook kopen, maar zelf maken is eigenlijk net zo leuk en redelijk simpel. Door ze zelf te maken weet je in ieder geval zeker dat er geen melk in zit en kun je naar hartelust variëren met specerijen en gedroogde vruchten.

Foodbloggers paasbrunch menu

Het fijne aan deze broodjes is dat je ze goed kunt invriezen. Op die manier bezorg je jezelf een stresspuntje minder als je van plan bent om een uitgebreide lunch of paasbrunch te organiseren. Zo houd je tijdens Pasen tijd over in de keuken voor andere recepten. Met een groep van acht foodbloggers bedachten we samen voor jullie een gevarieerd paasbrunch menu met zowel warme als koude gerechten. Maak het jezelf makkelijk en kies er enkele uit, of maak ze allemaal.

Paasbrunch: recept hot cross buns

Paasbrunch Ideeën

  • Lente-ui soep met pecorinokoekjes
    Serveer eens een romige lente-ui soep met gierst en vers knoflook als voorgerechtje tijdens de paasbrunch. En maak er knapperige pecorinokoekjes bij.
    Marleen – Eten uit de Volkstuin
  • Roerei met truffel en garnalen
    Vanessa – Culinessa
  • Oeufs en cocotte met lentegroenten
    Een ei hoort erbij. Cécile maakt voor deze brunch een Franse klassieker. Eieren au bain marie gegaard met romige crème fraîche en lente groenten. Serveer dit gerechtje met knapperig brood waarmee je de potjes lekker kan ‘uitlepelen’.
    Cécile – De smaak van Cécile
  • Bacon scones met maple syrup glazuur
    Zoet en zout, dat is een match made in heaven dus deze scones zijn helemaal perfect. Serveer met wat extra bacon en roerei en je hebt een brunchwaardig gerecht!
    Ellen – In my red kitchen 
  • Kokos vogelnestjes met eitjes
    Kokosmakronen met in het nestje heerlijke dragee eitjes.
    Anne Ruth – Kookmeisje 
  • Luchtige amandeltaart met een hint van grapefruit
    Suus – Foodbandits (als guestblog bij Kookmeisje)
  • Warme kaneelbroodjes met pecannoten
    Diane – Cuisine de Clementine

Paasbrunch: recept hot cross buns

Hot cross buns

(recept voor 12 bolletjes)

Ingrediënten

  • 450 gram + 4 el bloem
  • 2 tl mixed spice
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 75 gram plantaardige (boter) in blokjes
  • 100 gram suiker
  • 2 tl instant gist (of een 7-grams zakje gist)
  • 2 eieren
  • 200 ml lauwwarme ongezoete sojamelk
  • zonnebloemolie voor invetten
  • 100 gram krenten en/of rozijnen
  • 50-75 gram gekonfijte sinaasappelschillen in kleine stukjes
  • 4 el abrikozenjam (zonder stukjes)
  • Extra nodig: bakplaat, bakpapier en spuitzak

Bereiding

  1. Neem een grote kom en doe daarin de bloem, mixed spice, kaneel, een snufje zout en wrijf de boter er met je vingertoppen doorheen totdat alles is gemengd. Voeg er nu de suiker en gist aan toe en meng er goed doorheen. Maak een kuil in het midden van de bloem, breek er één voor één de eieren in, voeg de melk toe en mix totdat je een zacht deeg krijgt.
  2. Bestrooi je werkblad met wat bloem, neem het deeg uit de kom en kneed op je werkblad minimaal 10 minuten totdat je een mooi samenhangend en zijdezacht deeg krijgt. Plakt het heel erg, voeg dan een klein beetje bloem toe. Is het deeg te droog, voeg dan enkele druppels water toe.
  3. Neem een schone kom en vet in met zonnebloemolie. Doe het deeg in de kom en dek af met plasticfolie. Zet de kom weg op een warme plek in de kamer en laat ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  4. Neem het deeg uit de kom en kneed opnieuw een minuut op je werkblad tot een soepel deeg. Voeg de krenten/rozijnen en gekonfijte sinaasappel toe aan het deeg en kneed nog even goed door.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel het deeg in 12 gelijke delen en rol uit tot mooie ronde bolletjes. Leg met ruime afstand van elkaar op het bakblik en bedek opnieuw met plastic folie of met een handdoek en laat het nog eens 30 min. rijzen tot de bolletjes zijn verdubbeld in volume.
  6. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C en maak een gladde pasta van 4 el bloem met 4 el water en doe het in een spuitzak met rond spuitmondje. Spuit deze pasta in een kruis over de bolletjes en schuif dan het baklik in de oven. Bak de bolletjes 15 tot 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin gekleurd zijn.
  7. Laat de bolletjes na het bakken afkoelen op een rooster. Smelt de abrikozenjam met 1 el water in een steelpannetje  en bestrijk daarmee de hot cross buns.

Weet jij al wat je gaat maken met Pasen?

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

4 Reacties op deze post

  1. Emily van Kampen schreef:

    Wat grappig! Ik dacht altijd dat de witte lijnen op de Hot Cross Buns iets zoets waren, met poedersuiker of witte chocolade, maar het is gewoon bloem. Weer wat geleerd ;)

  2. Zien er heerlijk uit Hazel en mooie foto’s! Dacht idd ook dat de streep iets zoets was ;)- Fijne paasdagen en hopelijk tot vrijdag! Liefs Cécile

  3. ohladybake schreef:

    dank je voor receptje!
    ziet er heel lekker uit en leuk dat het eens iets is die minder zoet is
    liefs

  4. Anne-Ruth Dekker schreef:

    Oh lekker leuk dat we weer met elkaar zulke lekkere receptjes hebben bedacht! En tot vrijdag gezellig :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge