Plaatkoek met noten en chocolade

Sticky plaatkoek met noten en chocolade (koemelkvrij)

Maandagmorgen, broek aantrekken… been in de verkeerde pijp. Al meteen weet ik dat vandaag zo’n dag wordt waarvan je weet dat er van alles mis gaat. Zo sta ik eerst twee uur te vroeg bij de fysio en kom ik daarna bijna te laat omdat ik, om de tijd te doden, sta rond te neuzen in een winkel waar ik niet eens wil zijn. Het is de eerste werkdag na mijn verlof en baby I. gaat voor het eerst een hele dag naar de opvang. Daarna heb ik de hele dag door meerdere dwarse probleempjes die ’s avonds opeens niets meer lijken dan een zandkorrel in Zandvoort. Want het nieuws dat ik die avond krijg, valt als een blok op mijn maag.

De wereld vergaat. Niet voor iedereen (alhoewel misschien uiteindelijk..), maar voor vriendin F die te horen heeft gekregen dat ze haar kindjes niet zal zien opgroeien. De K-ziekte! Doordat we precies in dezelfde levensfase zitten, met twee kindjes, een lange liefde en een hoofd vol foodschrijfsels in de hoop daar ons brood mee te verdienen, grijpt het nieuws me extra hard aan. Het is niet eens dat we elkaar door en door kennen, maar goed genoeg om er ’s nachts van wakker te liggen, Googelend naar antwoorden.

Beter worden zal ze niet en haar verdriet wegnemen kan ik niet. Nu is zij er de dame niet naar om bij de pakken neer te zitten, daarom wil ik hier verder geen verdrietige post van maken, maar ééntje die het leven eert. Haar leven. Ons leven. Laat dit wederom een wake-up call zijn om alles uit het leven te halen. Luister naar je hart en kies voor het leven. Laten we vooropstellen, voor ziek worden kies je niet, dat overkomt je en overvalt je ernstig in de meeste gevallen. Maar hoe we onze mindset instellen zolang we leven, dat is waar het om gaat. Geniet daarom elke dag van het leven door te kijken wat je wél hebt! Hak knopen door, maak moeilijke beslissingen, ga ervoor en heb vertrouwen!

Behalve een harde klap in het gezicht was dit nieuws voor mij een extra bevestiging dat ik vorig jaar de juiste beslissing heb gemaakt door bij mijn werkgever weg te gaan. Dat ging niet over één nacht ijs en nog steeds vind ik het niet makkelijk om als ZZP-er aan de weg te timmeren, maar dat ik nu grotendeels kan doen waar ik goed in ben én waar ik blij van word. Dat ik daarnaast twee gezonde kinderen heb en een lieve vent. Dat geluk besef ik me lang niet vaak genoeg.

plaatkoek-feestje plaatkoek-feestje2

Very indulging & sticky

Vandaag daarom een recept dat ‘very rich and indulging’ is zoals Nigella Lawson dat zo sensueel  zou kunnen zeggen. Een recept kortom, dat zo verleidelijk is dat je het niet kunt weerstaan. Ja, er zit suiker in. Heel veel zelfs. Maar je leeft maar één keer! Zelf eet ik doordeweeks vrij gezond, vers en afwisselend en snoep in verhouding vrij weinig. Dat zou je natuurlijk niet zeggen met een blog als deze, maar echt waar! Daarom geniet ik er af en toe extra van als ik koek of taart heb gemaakt die zo lekker is, dat je het niet bij één stukje kan laten.

Lactosevrije gecondenseerde melk

Deze plaatkoek heb ik wel weer gemaakt met diverse vervangers voor melk. Onder andere met mijn nieuwste ontdekking: gecondenseerde melk zonder melk! Of eigenlijk gecondenseerde kokosmelk, maar dat betekent voor mij in de praktijk ongeveer hetzelfde.

Waar het trouwens vandaan komt dat de Engelsen zoveel gebruik maken van gecondenseerde melk weet ik eigenlijk niet, dat ga ik nog eens uitzoeken. Dat ik er tot nu toe geen goed lactosevrij alternatief voor had gevonden, zorgde ervoor dat ik recepten zoals millionaires shortbread niet meer zo snel maakte. Ik maakte dan ook een klein sprongetje in de lucht toen ik in de supermarkt opeens de ontdekking deed van deze gecondenseerde kokosmelk. Het enige twijfelpuntje vond ik de kokossmaak. Hoewel het niet overheersend is, zou je het misschien niet bij elk type recept willen gebruiken. Bij deze plaatkoek is het echter geen enkel probleem! Als je benieuwd ben naar de verschillen kun je even kijken bij Carola bakt Zoethoudertjes, zij schreef een post over de twee verschilende soorten gecondenseerde melk.

Gebak voor een grote groep

Het maken van een plaatkoek is heel handig als je gebak, taart of koek wilt maken voor een grote groep mensen. Vriendin appeltaart maakte een mega bakblik van dit spul voor een afscheidsfeestje in het bos en was zo lief om me het oorspronkelijke recept te geven. Met wat aanpassingen en dankzij het bestaan van gecondenseerde kokosmelk (zie mijn post over mango-ijs), was het slechts een kwestie van tijd en een gelegenheid als excuus om het zelf te maken. In mijn versie overigens geen kokos.

Een kleine dinner party voor 6 personen ter gelegenheid van Mr. Pi’s verjaardag afgelopen week, leek mij de perfecte reden. Uiteindelijk hield ik zelfs nadat we er allemaal twee keer van gegeten hadden, nog heel veel over. Het recept had ik misschien kunnen halveren, maar wat is de lol daarvan? Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar wil je echt wat minder maken dan neem je de helft van alle ingrediënten en een kleiner bakblik. de gecondenseerde melk zou ik alleen niet helemaal halveren omdat je het dan misschien niet red om de hele koek te bedekken.

recept voor plaatkoek met noten. en chocolade

Plaatkoek met noten en chocolade

recept voor 24 stukken – bakblik van ong. 25 x 35 cm

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzende bloem
  • 250 gram suiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 250 gram plantaardige boter
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram witte rijstmelkchocolade
  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
  • 250 gram notenmix (amandel, hazelnoot, pecan)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet het bakblik in, bedek met bakpapier en vet nog eens in.
  2. Doe bloem, suiker en amandelmeel samen in een kom. Smelt de boter in een steelpan op een laag vuur, meng door de bloem en kneed tot een deeg.
  3. Verdeel over het bakblik en druk goed aan. Bak nu eerst de koek 10 minuten op 180 ºC. Neem dan uit de oven en laat even afkoelen.
  4. Breek of hak de chocolade in kleine stukjes en verdeel over de koek. Schenk er de gecondenseerde kokosmelk overheen. Hak de noten in grove stukken en verdeel ook over de plaatkoek.
  5. Bak de plaatkoek 20 minuten op 180 ºC. Haal uit de oven, laat iets afkoelen en snijd voorzicht in mooie vierkante of rechthoekige stukken.

ps. Heb je geen problemen met het consumeren van zuivel, dan kun je bij dit recept ook gewoon kiezen voor de producten die het makkelijkst verkrijgbaar zijn.

Update 27/5/2016: eerder stond in dit recept 250 gram zelfrijzende bloem. Bij nader inzien vind ik de koek smakelijker en net iets minder klef als je 300 gram zelfrijzende bloem gebruikt.

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

9 Reacties op deze post

  1. NJ-Cook4You schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Echt een een recept om te onthouden! Bedankt voor het delen van je recept.

    • Bedankt voor je leuke berichtje! Ik kan je vertellen, als je het een keer geproefd heb, wil je het ook niet meer vergeten… ik proefde het op een feestje en moest het zelf gewoon nog een keer maken. Nu zorg ik er steeds voor dat ik in ieder geval een zakje gemengde noten in huis hebt, voor het geval zich weer een goede gelegenheid aandoet om het te maken! ;-)

  2. L. de Jong schreef:

    Kan ik de hoeveelheid suiker in de noten plaatkoek halveren?

  3. Tirza schreef:

    Beste, wil deze plaatkoek maken voor een bruiloft van een vriendin. Alleen moet het denk ik zelfrijzend bakmeel zijn wat gebruikt wordt? Alvast bedankt voor de reactie! Groeten

    • Hazel Hazel schreef:

      Hi Tirza, Dat klopt! Misschien heb je de plaatkoek inmiddels al gemaakt, maar het moet inderdaad zelfrijzend bakmeel zijn. Feitelijk is het niets anders dan bloem met bakpoeder. Mocht je geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, kun je het zelf maken volgens de verhouding: 500 gram bloem + 1 theelepel bakpoeder (3 gram). Ik ben heel benieuwd naar je resultaat!
      Groetjes, Hazel

  4. pom schreef:

    Ja dat wil ik ook graag weten, zeker omdat ik vandaag wil gaan bakken: zelfrijzend *bakmeel*?

    • Hazel Hazel schreef:

      Hi Pom, Het moet inderdaad zelfrijzend bakmeel zijn! Heb een kleine vergissing gemaakt bij de uitwerking van mijn recept, zat denk ik met de Engelse term selfraising flour in mijn hoofd. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis, kun je alsnog bloem gebruiken met de toevoeging van 1 theelepel bakpoeder per 500 gram. Succes! En deel vooral een fotootje van je resultaat! :-) Groeten, Hazel

  5. Judith schreef:

    Is het ook mogelijk om de plaatkoek 2 dagen van te voren te maken? Of worden de noten dan zacht en minder lekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge