Red velvet cupcakes met creamcheese frosting

Hup Holland Hup.. we doen nog steeds mee. Nu nog de WK wedstrijd tegen Brazilië zien door te komen. Een beetje positive thinking kan hierbij geen kwaad. Rood-wit-blauwe cupcakes helpen je uiteraard om je de hele wedstrijd van energie te voorzien. Met een beetje fantasie kun je voor deze cupcakes elk smaakje gebruiken die je maar wilt. Maar om een beetje in de kleuren van onze nationale vlag te blijven, heb ik gekozen voor de red-velvet versie.

Volgens Hummingbird Bakery één van de top-sellers dus dat moest ik sowieso een keer proberen. Voor de Hollandse touch heb ik er een rood-wit-blauwe topping op gedaan. Het is dus eigenlijk een red-white-blue red velvet cupcake. Ook lekker is de versie van Magnolia Bakery.

Red velvet cupcakes met creamcheese frosting

Recept voor 12 cupcakes

Ingrediënten red velvet cupcakes

 • 60 g ongezouten boter (kamertemp.)
 • 150 g witte basterdsuiker
 • 1 ei
 • 10 g cacao
 • 20 ml rode levensmiddelen vloeistof
 • 1/2 tl vanille extract
 • 120 ml karnemelk
 • 150 g bloem
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl bicarbonate soda
 • 1,5 tl witte wijnazijn
 • 1 x hoeveelheid cream cheese frosting

Ingrediënten cream cheese frosting

 • 300 g poedersuiker
 • 50 g boter (kamertemp)
 • 125 g monchou
 • Optioneel: rode en blauwe levensmiddelen kleurstof

Bereiding

 1. Oven voorverwarmen op 170° C
 2. Mix de boter en suiker op medium snelheid van de micer totdat alles goed gemengd is, mengsel licht van kleur is en er fluffy uitziet. Zet de mixer in de snelste stand, voeg langzaam het ei toe en blijf kloppen totdat het ei goed is gemengd.
 3. Meng in een klein kommetje de cacoapoeder met de vanille extract en de voedingskleur totdat je een dikke donkere pasta krijgt. Voeg het toe aan het botermengsel en mix totdat de pasta goed gemengd is en de kleur goed verdeeld.
 4. Schrap ongemengde ingrediënten van de zijkant van de kom naar beneden en zet de mixer op een langzame stand. Voeg de helft van de kanrnemelk toe en blijf kloppen totdat alles is opgenomen. Voeg dan de helft van de bloem toe en blijf wederom kloppen totdat alles goed is opgenomen. Herhaal dit nog een keer met de melk en bloem totdat je alles hebt toegevoegd. Schrap aan het eind van dit proces nog een keer alle ingrediënten van de zijkant van de kom. Zet de mixer dan in de hoogste stand en mix totdat je een glad en gelijkmatig beslag krijgt.
 5. Zet de mixer in een lage stand en voeg zout, bicarbonate of soda en azijn toe. Mix alles even goed door en zet de mixer daarna weer op een hoge snelheid en klop dit een paar minuten door.
 6. Schep het beslag in papieren muffinvormpjes en vul deze tot ong. tweederde. Bak het 20-25 minuten in de oven op 170° C.
 7. De cupcakes zijn gaar als je er een satéprikker in het midden van een cupcake steekt en deze er schoon weer uitkomt.

Bereiding cream cheese frosting

 1. Klop 300 g poedersuiker met 50 g ongezouten boter (kamertemp) door elkaar.
 2. Als alles goed gemengd is voeg je 125 g monchou toe. Klop dit op langzame tot medium snelheid tot het is gemengd. Zodra je merkt dat het wat makkelijker klopt en het mengsel zachter wordt, zet je de mixer op medium tot hoge snelheid. Blijf dan nog zeker 5 min. doorkloppen.
 3. Verdeel de cream cheese frosting in 3 porties: 1/6 deel om rood te maken, 2/6 deel laat je wit en 3/6 deel zet je apart om blauw te kleuren. Kleur de frosting in de benodigde kleuren.
 4. Versier de cupcakes eerst met de blauwe frosting, dan de witten en maak af met een toefje rode frosting.

Baktip: zeef de cacao van tevoren om te voorkomen dat je klontjes in je beslag krijgt. 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en IT communicatieadviseur, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Discussion to this post

 1. Anonymous schreef:

  Hoi,
  Ik vroeg mij af hoeveel cupcakes je kunt maken met dit recept?
  groetjes, Kim

 2. Anonymous schreef:

  oh ik lees niet goed nu pas zie ik 12 stuks staan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge