Shortbread

Shortbread recept

Op Twitter beloofde ik laatst om het recept voor shortbread hier te delen. Eerst probeerde ik een recept uit mijn moeders oude Engelse kookboek uit 1964, een trouwcadeau. Maar ovens van nu zijn niet meer hetzelfde als toen het kookboek werd geschreven. Het resultaat was een koekje dat eruit zag als shortbread, maar dat qua smaak meer iets weg had van een taaie schoenzool.

Ik besloot op zoek te gaan naar een modernere variant van het recept en ontdekte al gauw dat de oventemperatuur te hoog had gestaan. Voor de Sfeerstal was ik toch al op zoek naar een goed recept dus nu had ik een goed excuus om te bakken en het opnieuw te proberen. Deze keer met succes! Heerlijke shortbread zoals het hoort te smaken. Hieronder lees je het recept om zelf in 45 min. een heerlijk authentiek Engels koekje te bakken. Fijn aan dit recept is, dat je er maar heel weinig voor nodig hebt en het erg lekker smaakt bij de thee.

Shortbread (fingers)

Recept voor 12-16 koekjes

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 100 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 60 gram witte basterdsuiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150˚C (hetelucht op 130˚C).
  2. Doe de bloem in een mengkom, voeg de boter toe en meng met je vingers tot er een soort broodkruimels ontstaan.
  3. Roer 50 gram van de basterdsuiker door het mengsel.
  4. Kneed het mengsel tot er een soort deegbal ontstaat. Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Kneed het deeg nog even kort tot je een mooi glad deeg hebt.
  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestuift werkblad tot een lange rechthoekige plak van ongeveer 1 cm dik.
  6. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en schuif het in de oven.
  7. Bak de shortbread 30 – 35 minuten. In tegenstelling tot andere koek is het bij shortbread de bedoeling dat het licht van kleur blijft.
  8. Haal de shortbread uit de oven en snijdt de plak in lange vingers. Gebruik de overgebleven basterdsuiker om de shortbread te besprenkelen.

Tip! Het is handig om je alarm iets eerder te zetten dan de gewenste baktijd, zo kun je in de gaten houden of het niet te snel (aan)bakt.

shortbread

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Reacties op deze post

  1. Anonymous schreef:

    Vandaag ( 17-06-2013) gemaakt door dochter voor een “Britse avond” tweetalig onderwijs….. Mjam….. The best biscuits in town!

  2. Lore schreef:

    Kan je ze ook in kleine koekjes bakken of moet het in een groot plak gebakken worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge