Speculaas whoopies

De Sint is in aantocht en de winkels liggen al weken lang vol met kruidnoten, speculaas en chocoladeletters. Niet gek dat ik wat geïnspireerd werd om weer eens iets met speculaas te doen. Een week lang dacht ik aan speculaas cupcakes en kreeg ik op Twitter allerlei goed suggesties voor een topping. Van een (witte) chocolade icing of iets met baileys, creamcheese, amandel of marsepein tot een topping met peer, vanille, citroen, kaneel of banaansmaak. Uiteindelijk was ik eruit het moest geen cupcake maar een whoopie pie worden met een creamcheese vulling.

Whoopie pie of cookie pie?

Het onderstaande recept is eigenlijk meer uitgepakt als een crunchy whoopie pie of cookie pie. Doordat het deeg een nacht in plaats van een half uur in de koelkast heeft gelegen, is de werking van de bakpoeder en bicarbonate soda zodanig achteruit gegaan dat de whoopies niet zo mooi zijn gerezen.. maar de cream cheese crème ertussen maakt alles goed! Op deze manier zou je er overigens een heerlijk dessert van kunnen maken. Laat een vanille of kaneel roomijs een beetje zacht worden en schep dat tussen de whoopies in plaats van een crème en laat dan weer hard worden in de vriezer!

Speculaas whoopie pies

 

Whoopie pies met speculaas

(voor 16 kleine whoopies)

Ingrediënten whoopie pies

  • 250 gram bloem
  • 1 tl bicarbonate of soda
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl koek & speculaaskruiden
  • 1/4 tl zout
  • 125 gram boter (kamertemp)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei large
  • 1 tl vanille extract

Ingrediënten cream cheese icing

  • 300 gram poedersuiker
  • 50 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 100 gram roomkaas (monchou)
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1 tl maple syrup (optioneel)

Bereiding whoopie pies

  • Verwarm de oven voor op 180 C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng in een kom de bloem, bicarbonate of soda, bakpoeder, koek & speculaaskruiden en het zout.
  • Klop in een ander kom de boter met suiker totdat deze luchtig en fluffy is geworden. Voeg het ei en de vanille toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg tenslotte het bloemmengsel toe aan het boter/ei mengsel en mix kort tot alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn. Koel nu voor 30 minuten.
  • Maak 32 balletjes van het deeg, druk ze een klein beetje plat en verdeel over twee bakplaten, steeds op ongeveer 5 cm afstand van elkaar.
  • Bak 8 – 10 minuten in de oven.
  • Terwijl de whoopies in de oven gaar worden, kun je alvast de icing maken. Haal de whoopies daarna uit de oven en laat ze op een rek afkoelen.
  • Als de whoopies volledig zijn afgekoeld neem je één helft, schep daar een flinke lepel icing op en dek af met een tweede helft.

Bereiding cream cheese icing

  • Klop de boter totdat deze zacht, romig en luchtig is.
  • Voeg de monchou toe en klop het mengsel goed door elkaar.
  • Meng nu beetje bij beetje de icing sugar erdoor en blijf kloppen totdat je een luchtig en fluffy mengsel krijgt.
  • Voeg nu de vanille en eventueel maple syrup toe en mix nog even goed.
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Reacties op deze post

  1. ioon schreef:

    Dit klinkt lekker, en simpel. :D Ik ga ze proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge