Cupcakes zijn de nieuw rage op het gebied van lekkere zoetigheden. Niet alleen maar kooktijdschriften schrijven meer artikels over dit kleine gebakje in een cup, maar allerlei woon-, vrouw-, week- en maandbladen wijden inmiddels hele pagina’s aan deze kleine creatieve uitspattingen. En ook ik moet eerlijk bekennen dat ik zwicht voor deze kleine zoete monsters.

Eén van mijn fijnste ontdekkingen tot nu toe is het cupcakerecept van de Hummingbird Bakery. In een eerdere blog roemde ik al hun marshmallow cupcake. Het leuke aan cupcakes vind ik dat je met één en hetzelfde recept zoveel verschillende smaken kunt maken. Met een klein beetje fantasie maak je van elke cupcake weer een nieuwe verrassing. Bijvoorbeeld met het recept voor de vanille cupcake zijn oneindig veel variaties mogelijk.

Vanille cupcakes

Recept voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes

 • 120 g bloem
 • 140 g witte basterdsuiker
 • 1,5 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 40 g ongezouten boter (kamertemp.)
 • 120 ml volle melk
 • 1 ei
 • 0,25 tl vanille extract
 • Eetbare decoratie (glitters, hagelslag, suikervormpjes, chocosnippers)

Ingrediënten vanille frosting

 • 250 g icing sugar / poedersuiker
 • 80 g ongezouten boter (kamertemp.)
 • 25 ml volle melk
 • paar druppels vanille extract

Bereiding vanille cupcakes

 1. Oven voorverwarmen op 170 °C (325 F) Gas 3.
 2. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout en boter in een kom. Klop met een elektrische mixer op een lage stand totdat er een zandachtige structuur ontstaat en alles goed is gemengd.
 3. Schenk langzaam de helft van de melk in het mengsel en blijf kloppen totdat de melk is net is opgenomen.
 4. Klop in een tweede kom het ei, het vanille extract en de overgebleven melk een paar seconden door elkaar. Voeg het daarna toe aan het bloemmengsel en blijf kloppen totdat alles net aan is opgenomen. Schraap ook de ingrediënten aan de zijkant van de kom met een rubberen spatel door het mengsel. Blijf vervolgens nog een paar minuten doorkloppen totdat er gladde mix ontstaat. Niet overmixen!
 5. Schep de mix tot 2/3 in papieren bakjes en bak ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, óf totdat ze licht goudkleurig zijn en de cake terugveert als je er op drukt. Als je een satéprikker in het midden van de cupcake prikt moet deze er schoon weer uitkomen. Laat de cupcakes even in het bakblik afkoelen voordat je ze op een rooster verder laat afkoelen.

Bereiding vanille frosting

 1. Klop de icing sugar en boter met een elektrische mixer op medium snelheid totdat alles goed is gemengd. Zet de mixer nu in een langzame stand.
 2. Meng de melk en het vanille extract in aparte kom en voeg het lepel voor lepel toe aan het botermengsel.
 3. Zodra alle melk is opgenomen in het botermengsel, zet je de mixer op een hoge snelheid. Blijf minimaal 5 – 10 minuten mixen totdat de icing licht, luchtig en fluffy is. Hoe langer je mixt, hoe luchtiger het wordt.  Voeg nu eventueel ook kleurstof toe (1/4 – 1/2 tl).
 4. Schep de icing op de cupcakes en versier ze bijvoorbeeld met: chocoladesnippers, eetbare glitters, suikervormpjes, muisjes, hagelslag, etc.

Recept: Het Hummingbird Bakboek

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en IT communicatieadviseur, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge