Vlierbessen jam

Zal ik wel, zal ik niet. Heb jij het wel eens gedaan? Wildplukken? In gedachte fiets ik zo naar het dichtstbijzijnde bos, wat in Utrecht véél dichter bij is dan je denkt, zet ik mijn fiets neer en maak dan een prachtige wandeling. Onderweg weet ik precies waar ik welke kruiden, noten, zaden, bessen en paddenstoelen kan vinden, ik weet wat eetbaar is en neem precies genoeg mee voor een heerlijke maaltijd. Klinkt goed toch? Ik vind het zo leuk dat ik laatst een vlierbessen jam heb gemaakt, van bessen die ik zelf in de vrije natuur heb geplukt.

Wildplukken

In de praktijk, ga ik veel te weinig naar het bos, pluk ik nooit in het wild en heb ik eigenlijk geen flauw idee wat ik waar zou kunnen vinden. Laat staan of het eetbaar is. Dit zeg ik uiteraard niet hardop. Als kwekersdochter durf ik bijna niet toe te geven dat ik veel van die basiskennis ben vergeten. Niet dat mijn vader in de fruit of groenteteelt zat, maar toch.

Vlierbloesemsiroop

Een middag vlierbloesemsiroop maken, bij Marleen van Eten uit de Volkstuin, bleek precies wat ik nodig had om mijn kennis op te frissen en te interesseren voor lekkers uit de (wilde) natuur. Sinds die middag herken ik in ieder geval feilloos alle vlierbloesemstruiken in de omgeving en is er volgend jaar geen één meer veilig. Het zelf maken van vlierbloesemsiroop is zo leuk om te doen, dat ik zelfs heb overwogen om mijn Airbnb host, met een leuk adresje in een buitenwijk van Londen, een kleine workshop te geven toen ik haar straat vol zag staan met vlierbloesem.

VlierbessenjamVlierbessenjam

Vlierbessen plukken

Afgelopen weekend maakten Mr. Pi, little T en ik een fietstochtje met zijn drieën. Onderweg kon ik de vlier nu zonder problemen herkennen, alleen nu hing deze niet meer vol met bloesem, maar met bessen. Zo rauw kun je ze niet eten, maar na kort koken, kun je er heerlijke vlierbessensap, -jam of -azijn mee maken. Helaas heb ik niks bij me om wat mee te nemen, dus laat ik ze maar hangen. Van Mr. Casaforesta, expert op het gebied van eten uit de natuur, krijg ik daarop via Twitter een digitale schop onder mijn kont.  Een dag later spring ik dus opnieuw, dit keer mét tas, op de fiets om een klein tasje vol te plukken en deze heerlijke vlierbessenjam te maken.

In mijn vlierbessen jam, heb ik ook bramen en Japanse wijnbessen uit mijn achtertuin verwerkt. Het is niet per se nodig om er een andere fruitsoort doorheen te mengen. Je kunt ook 1250 gram vlierbessen nemen. Maar heb je nog wat aardbeien of bosvruchten liggen, dan maak je er gewoon een drievruchtenjam, of bosvruchtenjam van.

Vlierbessen jam

(recept voor ruim 3 potjes vlierbessen jam)

Ingrediënten

 • 750 gram zwarte vlierbessen
 • 500 gram bramen, japanse wijnbessen of andere bosvruchten
 • 500 gram geleisuiker voor halfzoete jam (Van Gilse)

Bereiding:

 1. Steriliseer de potten door ze te wassen met een sopje en goed af te drogen. Doe ze daarna 15 minuten op 150 graden in de oven. Kook de rubbers van weckpotten of de de deksels van de jampotten 5 minuten uit in een pan met kokend water. Heb je geen oven? Dan kun je de jampotten op dezelfde manier uitkoken als de deksels.
 2. Maak bessen en bramen schoon en verwijder in alle groene vlierbessen, takjes en blaadjes.
 3. Doe al het fruit samen met de suiker in een pan en schep alles goed door. Breng het fruit aan de kook en laat het 3 – 5 minuten goed doorkoken.
 4. Haal de pan van het vuur en schep de jam in de gesteriliseerde jampotten. Draai de deksel erop en zet het jampotje ongeveer 5 minuten ondersteboven. Daardoor trekt het potje vacuüm en kun je de jam tot wel een jaar lang bewaren.
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

6 Reacties op deze post

 1. En daarnet nog tijdens een wandeling zag ik vlierbessen hangen! en ik dacht..die moet ik komen plukken….
  En nu weet ik al meteen wat ik er mee ga doen!
  Bedankt! voor je recept!:)

  • Hazel Hardijzer schreef:

   Graag gedaan! Ik moest ook even zoeken. Het hangt er natuurlijk ook aan hoeveel je plukt. Eigenlijk wil ik nog een keer terug om sap en azijn te maken. Het schoonmaken van de besjes vond ik zelf nog best een hoop werk dus moet weer even ‘moed’ verzamelen : )
   Veel plezier! Ben benieuwd naar je resultaat.

 2. Anonymous schreef:

  Hi, wat ik zojuist las is dat je de bessen ook van de takjes kunt rissen met vork of met de hand. Als je dit doet boven een bak/emmer met water, komen de niet rijpe besjes en de takjes vanzelf boven drijven.

  Succes, JP

 3. Anonymous schreef:

  kunnen vlierbessen giftig zijn??

  • Hazel Hardijzer schreef:

   Vlierbessen kun je inderdaad niet rauw eten. Voordat je ze kunt eten moeten ze minimaal even kort gekookt zijn of op een andere manier verhit en verwerkt. Ik geloof dat je er hooguit heel beroerd van wordt, maar zou het zelf liever niet uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge