optioneel: glazuur van 200 gram poedersuiker met 2 - 4 el limonadesiroop
Instructies
Bereiding stoofpeertjes
Schenk de limonadesiroop en het water in een kleine pan en voeg suiker en eventueel een vanillepeul of kaneelstokje toe.
Schil de peren met een dunschiller, snijd een dun plakje van de bodem, maar laat de steeltjes zitten en leg in de siroop. Het is de bedoeling dat de peren volledig 'onder water staan'. Voeg anders in verhouding nog wat siroop en water toe.
Doe een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Begint het te koken, draai dan het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten stoven.
!!!! Controleer regelmatig of de peren niet droogkoken!!!! Voeg indien nodig water toe.
Zet het vuur uit, verwijder de peren uit de siroop en laat uitlekken.
Bereiding cake met peren
Verwarm de oven voor op 175 °C, vet een cakeblik rondom in en bestrooi met bloem of cakemeel.
Klop de suiker met de boter met een handmixer of staande mixer 3 tot 5 minuten tot een romige massa.
Klop er één voor één de eieren door. Voeg steeds pas een volgende toe als alle ei is opgenomen in het beslag.
Mix er vervolgens eerst het cakemeel doorheen en daarna de melk met de limonadesiroop en vanille essence (en eventueel de kardemom). Klop het beslag daarna nog zeker 2 minuten door voor een luchtige cake.
Schep twee grote lepels beslag in het cakeblik en smeer een beetje uit over de bodem. Zet de peertjes in het beslag, zoveel als er naast elkaar passen en schep er daarna de rest van het beslag tussen, om en over de peren heen zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn.
Schuif het bakblik iets onder het midden van de oven op een rooster en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Test de cake door er met een satéprikker in te prikken. Blijft de satéprikker schoon dan is de cake goed, zit er beslag aan de prikker dan moet de cake nog wat langer bakken. Let op dat je hierbij niet in de peren prikt, daardoor kan het lijken dat de cake nog niet gaar is.
Laat de cake minstens 10 minuten afkoelen en stort dan voorzichtig op een schaal of rooster. Snijd er voorzicht mooie plakken vanaf.
Notities
Maak eventueel een glazuur door de poedersuiker met de limonade te mengen en over de cake te schenken.