Cake met stoofpeertjes

Perencake met in limonade gestoofde peertjes

Wat waren die laatste warme zomerdagen heerlijk! Veel beter dan die sombere dagen ervoor die me aan een vroege herfstdip hielpen. Waar ik normaal gesproken niet kan wachten om al mijn ideeën uit te werken, bleven alle schrijfsels en aantekeningen maar liggen. Zelfs in bakken had ik even helemaal geen zin. Het lukte ook niet. Simpele stoofpeertjes bijvoorbeeld. Tot twee keer toe liet ik ze aanbranden en bleef ik maar zitten met mijn onuitgewerkte perencake idee.

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes maak ik anders nooit. Zelfs niet voor de kerstmaaltijd. Dat doet mijn zus meestal, die niet eens peren lust! Maar die ze in tegenstelling tot mij heel goed kan maken. Afgelopen week moest ik ook hardleers weer eens ondervinden dat je nooit uit de keuken moet weglopen tijdens het koken. Zeker niet met stoofpeertjes. Tijdens de eerste sessie bladerde ik heerlijk in een tijdschrift terwijl Little T. zich aan dezelfde tafel heerlijk vermaakte met zijn kleurboek. Ik hoorde nog wel iets kraken in de buurt van het fornuis, maar dacht dat het de plastic olijfolieflessen waren. Van de warmte tijdens het koken krimpen die vaak in elkaar waardoor je kleine doffe kraakgeluidjes hoort.

Peren in cider

Magners berry cider

foto: drankgigant.nl

Maar die waren het dus niet. Terwijl ik achteloos mijn hoofd omdraai naar het fornuis, zie ik tot mijn schrik een zwarte dikke wolk uit het pannetje opstijgen, alsof het in de fik staat. Gas uit, pan in de achtertuin en een huis vol rook. Getver! Zo had ik het niet bedacht. Het waren nota bene de peertjes uit de boom van mijn buurvrouw. En mijn enige flesje Magners berry, een zoete Ierse bessencider waarin ik juist de peertjes zo graag wilde stoven. De cider heeft een zoete frisse smaak dus ik weet vrij zeker dat deze peertjes verrukkelijk hadden gesmaakt, had ik het niet tot zwarte kool laten inkoken. Voor poging twee had ik niet genoeg én geen pan meer. Terwijl ik mijn alternatieven overweeg, geniet ik van het laatste restjes bessencider! Over poging twee, die jammerlijk genoeg vergelijkbaar verliep, weid ik verder maar niet uit.

Stoven in limonade

mr. Fitzpatricks elderflower & apple cordial

foto: Mr. Fitzpatricks

Na een hoop smakelijke vloeistoffen te hebben verprutst, moest ik iets nieuws verzinnen, want geen wijn en cider meer in huis. Bovenop de drankkast vond ik mijn nog een gesloten fles limonadesiroop die al ruim een maand mijn interesse heeft, maar wat nog altijd niet heeft geleid tot het ondernemen van actie. Ik heb het over de limonadesiroop van Mr. Fitzpatricks Elderflower en Apple syrup. Bij gebrek aan beter, lijkt me dit  opeens de perfecte combinatie voor de peertjes.  Lekker als limonade trouwens! Stoven in deze limonade geeft mij eindelijk een handjevol heerlijk frisse zachte gestoofde peertjes waarmee ik verder kan met de cake.

Kardemomcake met peren

Het idee van de perencake heb ik niet helemaal zelf bedacht. In mijn hoofd zag ik een plaatje voor me, maar ik had geen zin om een recept op te zoeken. Inmiddels weet ik het weer. Het idee om de peren in een cake te stoppen komt van Yvette van Boven met haar kardemomcake met peren. Voor een Nederlandse versie kun je ook het recept gebruiken dat Janneke Vreugdenhil ervan plaatste in het NRC.

Cake met stoofpeertjes

Cake met stoofpeertjes

Ingrediënten stoofpeertjes

(recept voor langwerpig cakeblik van 25 cm)

 • 150 ml limonadesiroop (Mr Fitzpatricks Elderflower & Apple)
 • 750 ml water
 • 25 gram suiker
 • 4 – 6 kleine stoofpeertjes
 • optioneel: peul vanille of stokje kaneel

Ingrediënten cake

 • 200 gram suiker
 • 200 gram (plantaardige) boter (op kamertemp.)
 • 4 eieren (op kamertemp.)
 • 200 gram (zelfrijzend) cakemeel*
 • 50 ml ongezoete sojamelk
 • 2 el limonadesiroop (Mr Fitzpatricks Elderflower & Apple)
 • 1/2 tl vanille essence
 • optioneel: glazuur van 200 gram poedersuiker met 2 – 4 el limonadesiroop

* Alleen bloem in huis, maar niet zelfrijzend? voeg dan 1 tl bakpoeder toe.

 Bereiding stoofpeertjes

 1. Schenk de limonadesiroop en het water in een kleine pan of steelpan, voeg de suiker en eventueel een vanillepeul of kaneelstokje toe.
 2. Schil de peren met een dunschiller, snijd een dun plakje van de bodem, maar laat de steeltjes zitten en leg in de siroop. Het is de bedoeling dat de peren volledig ‘onder water staan’. Voeg anders in verhouding nog wat siroop en water toe.
 3. Doe een deksel op de ban en breng de aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur terug naar een laag vuurtje waarop je ze ongeveer 45 minuten laat stoven.
 4. !!!! Controleer regelmatig of de peren niet droogkoken! Voeg indien nodig water toe.
 5. Zet het vuur uit, verwijder de peren uit de siroop en laat uitlekken.

Bereiding perencake

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C, vet een cakeblik rondom in met boter en bestrooi met bloem of cakemeel.
 2. Klop de suiker met de boter met een handmixer of staande mixer 3 tot 5 minuten tot een romige massa.
 3. Klop er één voor één de eieren door. Voeg steeds pas een volgende toe als alle ei is opgenomen in het beslag.
 4. Mix er vervolgens eerst het cakemeel doorheen en daarna de melk met de limonadesiroop en vanille essence (en eventueel de kardemom). Klopt het beslag daarna nog zeker 2 minuten door voor een luchtige cake.
 5. Schep twee grote lepels beslag in het cakeblik en smeer een beetje uit over de bodem. Zet de peertjes in het beslag, zoveel als passen en schep er daarna de rest van het beslag tussen, om en over de peren heen zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn.
 6. Schuif  het bakblik iets onder het midden van de oven op een rooster en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Test een cake door er met een satéprikker in te prikken. Blijft de satéprikker schoon dan is de cake goed, zit er beslag aan de prikker dan moet de cake nog wat langer bakken. Let op dat je hierbij niet in de peren prikt, hierdoor zou het kunnen lijken alsof de cake nog niet gaar is.
 7. Laat de cake zeker 10 minuten afkoelen en stort dan voorzichtig op en schaal of rooster en snijd er dan mooie plakken vanaf.

Maak eventueel een glazuur door de poedersuiker met de limonade te mengen en schep over de cake.

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Discussion about this post

 1. Laura schreef:

  Wat een goed idee! Nog nooit eerder een cake met stoofpeertje gezien, lijkt me lekker :-)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge