Deegroller, koekjes uitsteker en eventueel een koekstempel
koekjes uitsteker
rasp
optioneel: koekstempel
Ingrediënten
100gramplantaardige boter op kamertemperatuur maar niet te zacht
1ei
200gramvolkoren speltmeel
75gramkokosbloesemsuiker
1tlbakpoeder
1tlmixed spiceof 1 tl koekkruiden
snufjezout
1sinaasappel
Instructies
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Mix de boter tot een romige massa en klop er het ei door heen tot het redelijk is opgenomen.
Voeg in een kom de speltmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, mixed spice en zout en meng goed door elkaar.
Rasp de sinaasappel en mix het raspsel door het meelmengsel.
Mix de droge ingrediënten door het botermengsel totdat er een bal begint te ontstaan. Kneed nu alles samen en vorm een bal.
Bestrooi je werkblad met bloem en rol de bal deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik.
Steek de uitsteker in het deeg en druk meteen je stempel erin. Herhaal dit totdat je geen koekjes meer kunt uitsteken en leg de koekjes op de bakplaat. Vorm van het overgebleven deeg weer een bal en rol opnieuw uit tot een lap deeg en steek er zoveel mogelijk koekjes uit. Blijf dit herhalen totdat je niet meer genoeg deeg hebt voor een koekje.
Bak de koekjes 12 - 15 minuten in het midden van de oven op 175 °C. Neem de bakplaat uit de oven en leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
Eetmoment: High tea, Tussendoortje
Keuken: Nederland
Trefwoord: koek & speculaaskruiden, koekjes,, sinaasappel, spelt