Mijn beste vriendin heeft onlangs besloten om geen suikers meer te eten en zo min mogelijk tarweproducten. Het begon met een weekje of twee zonder suiker en dat beviel zo goed, dat ze sindsdien het eetpatroon van het hele gezin heeft omgegooid. Voor mij is de suikervrije uitdaging op dit moment even niet de juiste, maar voor de afwisseling en voor lieve mensen om me heen, bak ik graag iets speciaals. Dus toen vriendin vorige week gezellig op bezoek kwam om bij te kletsen, bakte ik ‘s ochtends snel deze speltkoekjes met sinaasappel. Zonder ‘stoute’ suikers en tarwevrij.
Alternatief voor suiker in koekjes
Suikervrij betekent niet voor iedereen dat je altijd honderd procent zonder suikers eet. Het bekent wel dat je alleen producten eet zonder geraffineerde suikers. Suikervervangers als ahornsiroop (maple syrup), dadelstroop, rijststroop, honing en kokosbloesemsuiker zijn voor veel mensen die suikervrij eten een goed alternatief. Van deze suikers wordt namelijk beweerd dat ze een lagere glycemische index (GI) hebben, waardoor ze minder effect zouden hebben op je bloedsuikerspiegel. Annemarie Reuzenaar, bekend van het Natuurlijk! zonder suiker kookboek zet hier juist haar vraagtekens bij, want zijn suikervervangers wel zo ‘vriendelijk’. Op haar site schrijft zij daar een aardig artikeltje over ‘suikervrij-volksverlakkerij‘. Volg hierin dus een beetje je eigen weg en bedenk dat je van geen enkele suikersoort onbeperkt kunt eten. Suiker is suiker.
Kokosbloesemsuiker
Aangezien mijn vriendin vooral gestopt is met verborgen suikers en geraffineerde suikers, zijn suikervervangers in haar geval bij uitzondering wel een optie. Kokosbloesemsuiker is voor deze koekjes daarom een fijne optie. Een klein nadeel van deze suiker vind ik de beperkte zoetkracht waardoor je moet oppassen voor de neiging om er meer van te gebruiken. Begin je net met suikervrij eten, dan zul je de smaak misschien niet zoet genoeg vinden. Geef je smaak en zintuigen gewoon de tijd om te wennen, al vrij snel zul je merken dat je papillen smaken anders gaan herkennen en waarderen.
Tarwebloem vervangen
In dit recept heb ik normale tarwebloem vervangen door volkoren speltmeel. Je zou dit ook kunnen vervangen door amandelmeel, kokosmeel, kastanjemeel of glutenvrije bloem. Houd er dan wel rekening mee dat de smaken nogal kunnen verschillen en ook de structuur van de koekjes zal iets anders uitpakken dan je van gewone bloem gewend bent. Of speltmeel echt tarwevrij is, valt ook over te twisten. Ik lees namelijk dat spelt zodanig verwant is aan tarwe, dat het voor mensen die overgevoelig zijn voor tarwe dezelfde nadelige effecten kan hebben. Ik ben dus eigenlijk wel benieuwd naar ervaringen hiermee.

Sinaasappel speltkoekjes zonder suiker
Equipment
- Deegroller, koekjes uitsteker en eventueel een koekstempel
- koekjes uitsteker
- rasp
- optioneel: koekstempel
Ingrediënten
- 100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur maar niet te zacht
- 1 ei
- 200 gram volkoren speltmeel
- 75 gram kokosbloesemsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl mixed spice of 1 tl koekkruiden
- snufje zout
- 1 sinaasappel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix de boter tot een romige massa en klop er het ei door heen tot het redelijk is opgenomen.
- Voeg in een kom de speltmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, mixed spice en zout en meng goed door elkaar.
- Rasp de sinaasappel en mix het raspsel door het meelmengsel.
- Mix de droge ingrediënten door het botermengsel totdat er een bal begint te ontstaan. Kneed nu alles samen en vorm een bal.
- Bestrooi je werkblad met bloem en rol de bal deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik.
- Steek de uitsteker in het deeg en druk meteen je stempel erin. Herhaal dit totdat je geen koekjes meer kunt uitsteken en leg de koekjes op de bakplaat. Vorm van het overgebleven deeg weer een bal en rol opnieuw uit tot een lap deeg en steek er zoveel mogelijk koekjes uit. Blijf dit herhalen totdat je niet meer genoeg deeg hebt voor een koekje.
- Bak de koekjes 12 – 15 minuten in het midden van de oven op 175 °C. Neem de bakplaat uit de oven en leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
Ik vind kokosbloesemsuiker echt een hele lekkere vervanging van suiker! Het heeft een soort stroperige smaak, yum.
Zelf moet ik er wel een beetje aan wennen omdat het veel minder zoet is, maar het heeft inderdaad wel een lekkere stroperige smaak! :-)
Ik ben dus echt een debiel met koekjes bakken. Behalve simpele oatmeal banaan koekjes, jawel die bestaan uit havermout en banaan ( whoop whoop) kom ik niet ver. En deze zien er zo mooi uit. Misschien toch binnenkort weer eens een poging wagen.
Liefs Suus
jij? Hoe kan dat nou?! Je maakt altijd zoveel lekkere taartjes!! Koekjes zijn wel veel sneller klaar hoor! Eigenlijk maak ik ook bijna nooit koekjes.. te gevaarlijk! Taart geef ik wat makkelijker weg :-)
Ik heb de helft van de boter gebruikt, 5 eetlepels melk, 10 druppels stevia en 100 gram rozijnen