1losgeklopteiMag je geen ei, laat dit dan weg of bestrijk de broodjes met een beetje amandelmelk of gesmolten boter.
Instructies
Doe de gist in een grote kom en voeg een beetje melk toe. Meng met een spatel tot de gist is opgelost.
Voeg de rest van de ingrediënten (behalve het ei) toe en laat de machine 3 minuten langzaam draaien. Laat de machine vervolgens 5 á 6 minuten op een hogere snelheid mengen. Plakt het deeg nog steeds, laat de machine dan nog even "doorkneden" en voeg eventueel een beetje bloem toe. Het deeg moet zich zo dun laten uittrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken, als een vliesje. Is het te droog, voeg dan een klein beetje vocht toe.
Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg met de hand nog even kort na. Maak met een beetje bloem een bol van van het deeg en verdeel in 8 stukjes. Bol de 8 stukjes deeg op en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier of op een houten plank.
Dek af met een schone theedoek en laat een half uur rijzen op een warme plek.
Maak stap voor stap van elk bolletje een streng van 30 á 35 cm. Rol eerst elk bolletje uit tot een deegsliert van 10-15 cm. Begin dan opnieuw bij de eerste en rol deze uit tot een sliert van 20 cm en doe dat ook met de andere zeven slierten. Leg ze opzij en rol nu de strengen één voor één uit tot ze 25 cm lang zijn. Herhaal deze handeling totdat alle strengen 30 tot 35 cm lang zijn.
Maak een knoop in je broodje volgens één van de vijf manieren die Robèrt in de instructievideo laat zien. Leg de gevlochten broodjes op een bakplaat met bakpapier met steeds 5 cm tussenruimte.
Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei, dek opnieuw af en laat 50 - 55 minuten narijzen. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 240 °C.
Bak de broodjes 8 tot 10 minuten op 240 °C.
Notities
Bij dit recept gebruik ik een keukenmachine voor het kneden.