Vlechtbroodjes

5.3K

Vroeger kocht mijn moeder vlechtbroodjes bij de bakker. Mijn favoriet, want ze smaakten een beetje zoet en zijn lekker zacht van binnen en echt het allerlekkerst als ze net vers bij de bakker vandaan komen. Maar wat als nou blijkt dat er een bakker is die vertelt hoe ik zelf gevlochten broodjes kan maken? Precies. Dan spring je een gat in de lucht en is dit het eerste recept dat je uit zijn boek probeert!

Vlechtbroodjes

Thuis heb ik niet leren broodbakken dus mijn kennis over broodbakken heb ik vooral opgedaan uit boeken en door het zelf veel te proberen. Oefening baart kunst, maar broodbakken vergt geduld en dat heb ik niet altijd. Het bakken van brood werk het beste als je dat van tevoren plant én als je er een goed boek bij hebt die je stap voor stap uitlegt wat je moet doen. Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven is dan opeens een heel fijn boek, waarin alles staat wat je moet weten om te beginnen met broodbakken (click op de link voor mijn review).

Zuivelvrije vlechtbroodjes

In het originele recept wordt gebruik gemaakt van volle melk en roomboter, die heb ik in dit recept vervangen door amandelmelk en plantaardige margarine om er melkvrije vlechtbroodjes van te maken. De binnenkant lijkt daardoor iets minder fluffy en zacht, maar al met al een topresultaat.

Bolrijs voor gevlochten broodjes

Gevlochten broodjes maken

Ik begin met iets makkelijks: vlechtbroodjes. Er staat een apart recept voor luxe gevlochten broodjes in het boek, alleen wil ik eenvoudig beginnen en gebruik daarom het recept voor het vlechtbrood. Met dit recept kun je twee grote vlechtbroden van ongeveer 400 gram maken of acht kleine vlechtbroodjes. Voor good old memories koos ik hier voor de kleine broodjes. Het vlechten is even een klein kunstje, maar dankzij de video van Robèrt heb je dat snel onder de knie en dan zie je dat het echt een eenvoudig recept is. Dus print het recept en ga zelf lekker aan de slag!

Vlechtbroodjes maken
4.25 van 4 stemmen

Vlechtbroodjes

Porties 8 broodjes

Equipment

 • Keukenmachine / mixer
 • Oven
 • Mengkom
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Schone theedoek

Ingrediënten

 • 20 gram verse gist
 • 275 ml amandelmelk Lauwwarm, het liefst net iets warmer dan de kamertemperatuur.
 • 500 gram tarwebloem
 • 10 gram suiker
 • 60 gram plantaardige boter (óf 30 gram roombooter + 30 gram margarine)
 • 10 gram zout
 • 1 losgeklopt ei Mag je geen ei, laat dit dan weg of bestrijk de broodjes met een beetje amandelmelk of gesmolten boter.

Instructies

 • Doe de gist in een grote kom en voeg een beetje melk toe. Meng met een spatel tot de gist is opgelost.
 • Voeg de rest van de ingrediënten (behalve het ei) toe en laat de machine 3 minuten langzaam draaien. Laat de machine vervolgens 5 á 6 minuten op een hogere snelheid mengen. Plakt het deeg nog steeds, laat de machine dan nog even "doorkneden" en voeg eventueel een beetje bloem toe. Het deeg moet zich zo dun laten uittrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken, als een vliesje. Is het te droog, voeg dan een klein beetje vocht toe.
 • Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg met de hand nog even kort na. Maak met een beetje bloem een bol van van het deeg en verdeel in 8 stukjes. Bol de 8 stukjes deeg op en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier of op een houten plank.
 • Dek af met een schone theedoek en laat een half uur rijzen op een warme plek.
 • Maak stap voor stap van elk bolletje een streng van 30 á 35 cm. Rol eerst elk bolletje uit tot een deegsliert van 10-15 cm. Begin dan opnieuw bij de eerste en rol deze uit tot een sliert van 20 cm en doe dat ook met de andere zeven slierten. Leg ze opzij en rol nu de strengen één voor één uit tot ze 25 cm lang zijn. Herhaal deze handeling totdat alle strengen 30 tot 35 cm lang zijn.
 • Maak een knoop in je broodje volgens één van de vijf manieren die Robèrt in de instructievideo laat zien. Leg de gevlochten broodjes op een bakplaat met bakpapier met steeds 5 cm tussenruimte. 
 • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei, dek opnieuw af en laat 50 – 55 minuten narijzen. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 240 °C.
 • Bak de broodjes 8 tot 10 minuten op 240 °C.

Notities

Bij dit recept gebruik ik een keukenmachine voor het kneden.
Eetmoment: Lunch, Ontbijt
Keuken: Nederland
Trefwoord: brood
Allergievrij: eivrij, notenvrij, sojavrij, zuivelvrij
meesterlijk-brood6b

Meesterlijk Brood – leer bakken vanaf de basis
Auteur: Robèrt van Beckhoven
Prijs: € 20,-
176 pagina’s – gebonden
Van Dishoeck
ISBN: 9000342805

Website: www.meesterlijkbrood.nl
Facebook: www.facebook.com/bijRobert

Join the Conversation

 1. 20 gram gist in het vlecht broodje is dat uit een zakje of een blokje gist?of 7 gram gist van Oekter

  1. Hi Riny,
   Bedankt voor je vraag. Het gaat in dit recept om verse gist. Ik ga het er gelijk even bij zetten ter verduidelijking. Mocht je geen verse gist in huis hebben. Dan kun je ook 1 zakje instant gist gebruiken dat is ongeveer 7 gram. Alleen moet je daar de bereiding even op aanpassen. Zo’n zakje dr. Oetker gist kun je gewoon aan de bloem toevoegen. Alleen even opletten dat je het zout dan iets later toevoegt en niet tegelijk met het gist.

   Groetjes, Hazel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close