Foodspot: Poolse supermarkt in Utrecht

2.5K

Op weg naar de toko voor een flesje pandan extract voor mijn pandan cake laatst, fietste ik langs een Poolse supermarkt. Wacht! Een Poolse supermarkt? Zet me in een willekeurig land in de supermarkt en ik ben uren zoet. Deze winkel binnenstappen is dan ook met eigen risico voor volledig verlies van tijdsbesef. Gelukkig heb ik little T. bij me. Die houd me scherp door af en toe flink de aandacht op te eisen. Niet per se de mijne overigens. Zwaaiend en lachend naar de supermarktmedewerkers en overig winkelend publiek, weet hij iedereen binnen no-time in te pakken.

Zo hebben we allebei wat.

Poolse honing

Update 2020: De Poolse supermarkt Groshland aan de Rijnlaan in Utrecht bestaat niet meer. Er is inmiddels wel een andere Poolse supermarkt open gegaan in de wijk Zuilen: Lowiczanka Supermarkt op de Professor H. Bavinckstraat 5-7 in Utrecht.

Poolse specialiteiten

Het aanbod Poolse specialiteiten is enorm! Een aantal producten is een Poolse vertaling van internationaal bekende merken. Andere producten herken ik door de tekst of het plaatje te ontcijferen. Van de meeste producten heb ik echter geen idee wat er in de verpakking zit. Zonder Poolse gids ben ik hulpeloos.

Poolse mosterd - Muztarda

Ik wil graag wat meenemen en uitproberen, maar kies voor het hazenpad en neem deze keer alleen maar mee wat ik (her)ken. Bij de kassa blijkt al waarom ik niet alles heb kunnen ontcijferen. Mij wordt verteld dat er behalve Poolse en Tsjechische ook Russische producten in de winkel liggen (en die taal is echt niet te ontcijferen). Bijna zou ik nu nog een rondje willen lopen, maar ik moet nog naar de toko en reken dus maar af. Ik kom nog wel een keer terug. Wat nam ik mee?

Poolse boodschappen

 • Kefir – niet speciaal Pools, maar bij een reguliere supermarkt vind ik het niet en bij de biowinkel betaal ik er net iets meer voor.
 • Pools bier (Lech) en Tsjechisch bier (Zlatý Bažant) – blijkt bij nader inzien ook bij AH als ‘speciaalbier’ te koop!
 • Galaretka – uit het plaatje maak ik op dat het een gelatinepudding is met kruisbessen smaak. Dat wil ik proeven!
 • Zitronen Säure – citroenzuur. Zeer handig om op voorraad te hebben als ik weer vruchtensiroop ga maken, zoals de vlierbloesemsiroop of rabarbersiroop. Door citroenzuur toe te voegen, kun je het aanzienlijk langer bewaren.
 • Precelki – ach ja.. pretzels. Favoriet sinds een reis naar Amerika, want smaakt in een kronkel aanzienlijk beter dan als zout stokje!? Maar helaas niet dit merk, deze variant ontbreekt het aan zout en knapperigheid.

Join the Conversation

 1. Nice to see familiar products :) Honey on your picture is russian or ukrainian not polish, but the rest of it is. I really like pretzels and “słodka chwila – kisiel” it’s a nice and quick sweet treat :)

 2. Thanks for your comment. I wish I could read all the labels! I’m also curious .. can you tell me what ‘słodka chwila – kisiel’ is?

 3. Anonymous says:

  Hoi Hazel,
  ‘słodka chwila’ betekent ‘zoet moment’ en ‘kisiel’ (het eigenlijke product) lijkt een tussenin van gelei en ‘rode grutten’,wordt van aardappelzetmeel gemaakt. Kijk eens op wikipedia onder kissel (in duits of engels). Wordt daar zo’n beetje gemaakt als hier een pakje cup-a-soup. Moeilijk kort te beschrijven, gewoon proeven. Geniet ervan!
  Ze hebben daar nog meer leuke dingen, hebben de winkel ook onlangs ontdekt.
  Thomas

 4. Peter van Daalen says:

  Deze winkel is reeds jaren niet meer op dit adres. Eerst verplaatst naar de Amsterdamsestraatweg naast de spoorbrug. Later ook daar gesloten. Nu zit er nog een Poolse winkel in zuilen in een zijstraat van Burgemeester Norbuislaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close