Stroopwafels maken in Gouda

Stroopwafels maken in Gouda (workshop)

Stroopwafels, ooit een vers gemaakte stroopwafel van de markt geproefd? Zo één waarvan de stroop eigenlijk net te heet is waardoor je de rest van de dag met een blaar op je tong loopt. Tegenwoordig eet ik het eigenlijk nooit meer. Is het omdat ik niet zo vaak meer op een markt kom, waar stroopwafels worden gemaakt, of is een stroopwafelkraam niet meer zo lonend? Eet jij nog wel eens een verse stroopwafel van de markt?

Supermarkt stroopwafels

In de supermarkt zie ik ze nog genoeg; in een goedkope euroshoppervariant of als luxe roombotereditie met échte stroop. Maar zelfs die laatste waren voor familiebezoekjes aan het buitenland niet altijd goed genoeg. Als het niet gelukt was om verse stroopwafels op de markt te halen, dan reed moeders gerust vijftien kilometer om voor de echte, verse Goudse stroopwafels.

Workshop stroopwafels maken in Gouda Workshop stroopwafels maken in Gouda
Uitleg stroopwafels bakken

Stroopwafelbakkerij

Hoe gaaf was dan ook de verrassing dat we met het jaarlijkse bedrijfsuitje van mijn werk in Gouda uitkwamen bij de bakkerij annex stroopwafelwinkel waar mijn moeder en ik vroeger kwamen. We gingen zelf stroopwafels maken en waar anders dan in de oudste overgebleven stroopwafelbakkerij kun je dat beter leren. In een historisch pand in de binnenstad van Gouda staat de Gebackery van den Berg die al meer dan 130 jaar de Goudse Van Vliet siroopwafels op ambachtelijke wijze produceren.

Workshop stroopwafels maken

Heel spectaculair is de workshop echter niet. Het beslag is al af, de siroop (stroop) staat klaar en een stukje deeg in een wafelijzer stoppen kan toch iedereen? Dus nee, voor het aanleren van nieuwe vaardigheden hoef je dit niet te doen. maar voor de heerlijke stroopwafel na afloop is het zeker de moeite waard. Nog een groot pluspunt aan de workshop is zonder meer de historische achtergrond van de wafel en het pand.

Workshop stroopwafels maken in Gouda

Rondtour

Tijdens de workshop krijg je een kijkje in de bakkerij en hoor je meer over de geschiedenis van deze bakkerij en de wijze waarop ze hier al meer dan een eeuw siroopwafels bakken en verkopen. Overigens zijn er nog twee andere stroopwafelbakkerijen in Gouda waarover op de website van Saissonier een mooi artikel staat. Dankzij de website Goudatour kun je hieronder een 360 graden view zien van de bakkerij waar ze de Van Vliet wafels bakken.

–>Bron: www.goudatoer.nl

Workshop boeken

Wil je ook deze workshop volgen? Dat kan vanaf 10 personen. Voor zover ik kan achterhalen is het bakken van stroopwafels als activiteit alleen te boeken via de VVV in Gouda.

Artikel tags , ,
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

7 Reacties op deze post

 1. nikki schreef:

  Superleuke blog! Wij eten nog iedere zaterdag een verse stroopwafel van de markt ;)! Gemaakt waar we bij staan! Jammie jammie!

 2. Ellen schreef:

  Mmmm, ik ken eigenlijk alleen die van de supermarkt. Hier zie je dat niet op de markt.

 3. stroopwafels schreef:

  wat een leuk idee dit!

  blijft toch heerlijk stroopwafels (L)

 4. […] originele stroopwafels die je kunt krijgen. Drie jaar geleden heb ik ze zelf tijdens een workshop stroopwafels bakken in Gouda gemaakt en oehlala het is maar goed dat de ‘fabriek’ niet in Utrecht staat. Gevaarlijk […]

 5. echo schreef:

  Zou mij meer info kunnen verschaffen bettreffende workshop strolwafels? Ben benieuwd naar voorwaarde, gekoste tijd, prijs,…. In afwachting van uw reactie.
  Met vriendelijke griet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten