Stroopwafels maken in Gouda

Stroopwafels maken in Gouda (workshop)

Ooit een verse stroopwafel van de markt geproefd? Zo één waarvan de stroop eigenlijk net te heet is waardoor je de rest van de dag met een blaar op je tong loopt. Tegenwoordig kom ik de kraampjes niet meer zo veel tegen, maar echt vaak kom ik dan ook niet meer op ‘de markt’. Kom ik er wel een tegen, dan sla ik het suikerrondje liever even over. Eet jij nog wel eens een verse stroopwafel van de markt?

Supermarkt stroopwafels

In de supermarkt genoeg varianten te vinden. Van goedkope euroshopper bij de AH of als luxe roombotereditie met échte stroop. Maar zelfs die laatste waren voor mijn moeder niet goed genoeg voor de familie in het buitenland. Als het niet gelukt was om verse stroopwafels op de markt te halen, dan reed moeders gerust vijftien kilometer op en neer naar Gouda, om daar de enige echte authentieke Goudse stroopwafels te halen.

Workshop stroopwafels maken in Gouda Workshop stroopwafels maken in Gouda
Uitleg stroopwafels bakken

Stroopwafelbakkerij

Hoe gaaf was dan ook de verrassing dat het jaarlijkse bedrijfsuitje van mijn werk in Gouda uitkwam bij precies die bakkerij annex stroopwafelwinkel waar mijn moeder en ik vroeger de stroopwafels haalden. We gingen zelf stroopwafels maken en waar kun je dat beter leren dan in de oudste overgebleven stroopwafelbakkerij. In een historisch pand in de binnenstad van Gouda staat de Gebackery van den Berg die al meer dan 130 jaar de Goudse Van Vliet siroopwafels op ambachtelijke wijze produceren. Je leeste het goed SIROOPwafels

Workshop stroopwafels maken

Heel spectaculair is de workshop echter niet. Het beslag is al af, de siroop (stroop) staat klaar en een stukje deeg in een wafelijzer stoppen kan toch iedereen? Dus nee, voor het aanleren van nieuwe vaardigheden hoef je dit niet te doen, dan kun je net zo goed een verse stroopwafel voorin de winkel kopen. Wat de plek wel bijzonder maakt, is de historische achtergrond van de wafel en het pand. Tijdens de workshop krijg je een kijkje in de ‘fabriek en hoor je meer over de geschiedenis van deze bakkerij en de manier waarop hier al meer dan een eeuw siroopwafels worden gebakken. Wil je ook deze workshop volgen? Dat kan vanaf 10 personen. Voor zover ik kan achterhalen is het bakken van stroopwafels als activiteit alleen te boeken via de VVV in Gouda.

Workshop stroopwafels maken in Gouda

 

*update 30/3/2020*

Siroopwafel Experience

Regelmatig krijg ik per e-mail vragen van blogbezoekers die een stroopwafel workshop willen boeken. Dit kan waarschijnlijk nog steeds via de VVV in Gouda, maar inmiddels is er in 2018 een bijzondere bakkerij geopend, de Siroopwafelfabriek van Kamphuisen, waar je een leuke middag kunt beleven. Ben je geïnteresseerd in een groepsuitje of familie-uitje, kijk dan even op de site van de Siroopwafelfabriek en boek tickets voor de siroopwafel experience. In 2019 werden ze door de ANWB genomineerd voor leukste uitje van Nederland.

Article Tags : , ,
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

7 Discussion to this post

 1. nikki schreef:

  Superleuke blog! Wij eten nog iedere zaterdag een verse stroopwafel van de markt ;)! Gemaakt waar we bij staan! Jammie jammie!

 2. Ellen schreef:

  Mmmm, ik ken eigenlijk alleen die van de supermarkt. Hier zie je dat niet op de markt.

 3. stroopwafels schreef:

  wat een leuk idee dit!

  blijft toch heerlijk stroopwafels (L)

 4. […] originele stroopwafels die je kunt krijgen. Drie jaar geleden heb ik ze zelf tijdens een workshop stroopwafels bakken in Gouda gemaakt en oehlala het is maar goed dat de ‘fabriek’ niet in Utrecht staat. Gevaarlijk […]

 5. echo schreef:

  Zou mij meer info kunnen verschaffen bettreffende workshop strolwafels? Ben benieuwd naar voorwaarde, gekoste tijd, prijs,…. In afwachting van uw reactie.
  Met vriendelijke griet,

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts