Waar koop je Amerikaanse maatcups?

4K

In Amerikaanse recepten wordt voor het afmeten van ingrediënten nauwelijks een weegschaal gebruikt. In Amerika ‘wegen’ ze ingrediënten namelijk door ze af te meten met maatcups. Ze gebruiken daar het imperiaal meetstelsel gebruikt waardoor ze op kook-en bakgebied een beetje van ons afwijken. Wie denkt dat dit ook voor Engelse recepten geldt, heeft het mis. De Engelsen zijn misschien wat dwars wat het autorijden betreft, maar in de keuken wordt er niet (meer) links gereden. Net als in Nederland maken ze in Engeland gebruik van het metrische systeem voor inhoudsmaten in de keuken en wegen ze dus net als bij ons alles af in grammen en kilo’s.

Conversietabellen of maatcups gebruiken?

Er zijn online diverse conversietabellen voor het omrekenen van cups naar grammen en andersom te vinden waarin je kunt opzoeken hoeveel gram één cup boter is, hoeveel gram een halve cup bloem of hoeveel liter een kwart cup melk. Maar volg je vaak recepten waarin met cups wordt gemeten en heb je geen zin in lastige rekensommen tijdens het bakken? Dan bespaart een set maatcups je een hoop moeite. Maar waar kun je die Amerikaanse maatcups nu in Nederland kopen?

Top 5 maatcups

Ik heb hieronder een lijstje gemaakt van de sets die ik zelf veel gebruik, welke soorten je nog meer kunt overwegen en waar je die in de winkel of online kunt kopen. Want als je net als ik veel bakt, of als je vanwege een allergie ingrediënten en keukentools strikt gescheiden moet houden dan is een extra set echt geen overbodige luxe. Zoek je specifiek de Amerikaanse maten, zoek dan in de omschrijving of op de afbeeldingen naar de afmetingen in cups en niet in ml.

1. Cups van RVS

Mijn absolute favoriet set maatbekers is eigenlijk een simpele set van vier RVS maatcups. Ze scheppen makkelijk, zijn goed aan de bovenkant af te strijken en na gebruik doe ik ze altijd in de vaatwasser. Handig aan de RVS variant is dat je er alle soorten ingredienten mee kunt afmeten: warm, koud, droge en natte ingrediënten. De cups kunnen heel wat hebben en zullen ook niet verkleuren als je sterk kleurende ingrediënten of zure vloeistoffen zoals azijn gebruikt.

Als pluspunt wordt vaak het opbergringetje genoemd, maar in de praktijk wil je ze vooral makkelijk los kunnen maken. Anders blijven alle cups zo onderaan bungelen bij het afmeten. Daarnaast scheelt het afwas als je alleen de gebruikte cup hoeft schoon te maken. De meeste rvs sets bevatten 1 cup, 1/2 cup, 1/4 cup en 1/3 cup en is in allerlei prijscategorieën te vinden mét en zonder merk. Kijk daarom voor je gaat shoppen even goed rond, want de prijs varieert nogal per merk en per aanbieder en uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde. De goedkoopste tot nu toe vond ik bij Blokker en Dille & Kamille.

Waar koop je RVS maatcups?

2. Maatcups van Joseph Joseph

De Joseph Joseph maatcups zijn vrolijk, kleurrijk en makkelijk in elkaar te stapelen. Deze 8-delige maatcups zijn ter vervanging van de 5-delige versie die ik zelf al meer dan acht jaar gebruik. Voordeel van deze nieuwe set is dat er drie lepelmaten aan zijn toegevoegd (1/4 tl, 1/2 tl en 1 tl). Daarnaast hebben ze het design wat strakker gemaakt. Zo hebben de cups nu een gladde bovenrand waardoor ingrediënten makkelijker zijn af te strijken. Na elk gebruik stop ik ze in de vaatwasser en zelfs na jaren gebruik is bij mij de kleur nog steeds mooi.

Verder vind ik handig aan deze cups dat zowel de cupmaat als de maat in milliliters op elke cup staat. Zo kun je ze ook handig bij Nederlandse recepten gebruiken. In deze Joseph Joseph set zitten de maten: 1 cup, 1/2 cup, 1/4 cup, 1/3 cup, 1 eetlepel, 1, theelepel, 1/2 theelepel, 1/4 theelepel. Tip: vergelijk goed de prijzen. Het prijsverschil tussen de verschillende aanbieders loopt al gauw op tot 7 euro, maar bij Bol.com zijn ze tot nu toe steeds het goedkoopst.

Maatbekers van Joseph Joseph

In deze 9-delige schalenset van Joseph Joseph worden de cups gecombineerd met twee mengkommen, een zeef en een vergiet. Echt een mooie set om mee te beginnen en praktische als je weinig ruimte in de keuken hebt!

3. Koperen Maatcups

Maatcups van koper zijn makkelijk te vinden, nu koper als modekleur terug is. Maar, niet alle maatbekers en maatlepels van koper zijn ook echt van het materiaal koper. Veel cups worden gewoon van RVS gemaakt en voorzien van een koperkleurige coating, die bij intensief gebruik makkelijk weg kan slijten. Met de hand wassen voorkomt dit slechts gedeeltelijk. Bij cups die wél van echt koper gemaakt worden, kun je er op letten of er een coating inzit (zoals bij koperen pannen). Zo’n coating kan gunstig zijn als je veel met zure ingrediënten werkt zodat het niet reageert met het koper. Echte koperen cups zijn iets prijziger en moeilijker te vinden, maar verkleuren in ieder geval niet.

4. Maatkommen van keramiek

Totaal niet handig in handig in de keuken, maar toch wil je ze hebben: deze ceramic cats van one hundred 80 degrees. Op Pinterest, Etsy en andere platformen zijn veel toffe aardewerk maatcups te vinden, maar misschien niet om veelvuldig te gebruiken. Kijk voordat je een set koopt in ieder geval goed naar de vorm van de cup en of je deze makkelijk met een mes, spatel of je hand kunt afstrijken. Sommige cups een gekke vorm hebben of een opstaand randje waardoor het net lastig is om de hoeveelheid goed te bepalen. Dit soort cups zijn wat kwetsbaarder dan cups van andere materialen dus vraag jezelf ook af of je zin hebt om ze steeds met de hand af te wassen.

Waar kun je Amerikaanse maatbekers kopen?

De katten cups zijn amper meer te vinden, tenzij je goed zoekt op Etsy (zoek op measuring cups) of E-bay. Check als alternatief voor deze aardewerk maatkommen eens de onderstaande toffe versies:

5. Snel maatcups kopen in de winkel bij AH, Blokker of Xenos

Heb je de maatscheppen snel nodig? Ren dan een willekeurige Albert Heijn in voor deze vrolijk gekleurde maatcups. Ik heb ze bij verschillende vestigingen in verschillende kleuren gezien. Soms gekleurd zoals deze, soms alleen in turquoise. Maar let op: online zijn ze helaas niet meer verkrijgbaar en vanwege covid is de voorraad ook niet overal optimaal. Andere beste opties om snel maatcups te kopen is een bezoekje brengen aan Blokker, Xenos of Makro.

Maatcups van AH, Blokker of Hema?

Winkels waar je ze ook kan verwachten zijn HEMA, Action Wibra en supermarkten. Bij deze winkels heb ik zelf alleen geen cups kunnen vinden. Mocht je weten dat ze wel verkocht worden in één van deze winkels of heb je een andere goede tip, laat dan een reactie achter in de comments.

Join the Conversation

 1. heeft kookwinkel oldenhof ze niet?

  1. Hazel Hardijzer says:

   Jawel hoor, bijvoorbeeld dat setje van Joseph Joseph kun je daar kopen, maar ook andere modellen kun je daar wel vinden!

 2. Kijk dan google ik maatcups en dan kom ik bij jouw en de winkel waar ik moet zijn ;) Super ik heb die van Habitas besteld, had hele mooie bij West Elm gezien maar natuurlijk alleen weer met credit card. Nu kan ik straks eindelijk rustig bakken zonder rekenen want daar ben ik niet goed in ;)

  Liefs Suus

 3. :-) Ik heb aan de binnenkant van mijn keukenkastje een convertertabelletje geplakt ;-) maar met cups werken vind ik zelf ook makkelijker als het recept in cups staat. Behalve voor het afmeten van boter..

 4. Daniël says:

  Bedankt voor de tip! Mijn oude maatcups moesten vervangen worden, en ik heb nieuwe bij Dille & Kamille gekocht. Een héél mooie set van glimmend RVS voor slechts 7,95! Ik heb ook een extra set maatlepels gekocht voor als de ene set in de vaatwasser is. Ik had eerlijk gezegd nooit eerder van D&K gehoord, en heb gisteren 2 uur doorgebracht in hun winkel in Amsterdam – zoveel mooie dingen tegen heel schappelijke prijzen!

 5. Eliza Hermens says:

  Ik zie wel dat er verschil in zit van 1 cup 236 ml tot 250 ml. In mijn kookboek waar ik ze voor wilde aanschaffen hebben ze het over 240 ml. Hmm…

 6. Suzanne says:

  https://www.dille-kamille.nl/maatpannetjes-in-cups-en-ml-set-van-4-55130102.html

  Ze hebben ze weer. Nog steeds voor 7,95. Maar dan een andere url.
  Ik heb ze meteen besteld. Dankjewel voor je uitzoekwerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close